Błąd w amerykańskiej encyklopedii na temat Krwawej Środy w Olkuszu

Błąd w amerykańskiej encyklopedii na temat Krwawej Środy w Olkuszu

Pracownicy Muzeum Auschwitz-Birkenau znaleźli błąd w amerykańskiej publikacji. W „Encyklopedii Obozów i Gett: 1933-1945” opracowanej przez Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie napisano, że w Olkuszu ginęli tylko Żydzi. Zapomniano o Polakach. Nieprawidłowo również została opisana fotografia.


W II tomie "Encyklopedia Obozów i Gett: 1933-1945", w części A, w haśle "Olkusz", pojawiła się informacja, że Żydzi byli jedynymi ofiarami Krwawej Środy w Olkuszu (31 lipca 1940 r.). A dwa tygodnie wcześniej rzekomo miano rozstrzelać w Olkuszu 20 Żydów. Tymczasem ofiarami niemieckiej egzekucji z 16 lipca 1940 w rzeczywistości było 20 Polaków Ich nazwiska są od dawna ustalone - podkreśla Adam Cyra z Muzeum Auschwitz - Birkenau.

Dostęp do pełnej treści serwisu www.SwiatObrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.

Rejestracja 

dla nowych użytkowników

 

Jeżeli jeszcze nie jesteś zarejestrowany, zapraszamy do wypełnienia krótkiego formularza rejestracyjnego.

 

 

Logowanie 

dla użytkowników SwiatObrazu.pl

 

E-mail: 

 

Hasło:  

 

Zapomniałeś loginu lub hasła?

Problemy z logowaniem

 

DLACZEGO WARTO SIĘ ZAREJESTROWAĆ DO SERWISU SWIATOBRAZU.PL?

Przy pierwszej rejestracji otrzymasz od nas powitalny prezent: Pełną wersję podręcznika "Świat barw w fotografii cyfrowej".

A poza tym otrzymujesz bezpłatny stały dostęp do:

  • wszystkich artykułów opublikowanych w serwisie swiatobrazu.pl;
  • mechanizmów galerii swiatobrazu.pl
  • forów dyskusyjnych;
  • prezentów dla zarejestrowanych Czytelników;
  • codziennego newslettera informacyjnego;
  • swojego profilu osobistego, w którym będziesz mógł zarządzać galeriami, komentarzami, zdjęciami w konkursach itp.

Czas rejestracji - ok. 1 min.

Uwaga

Podczas rejestracji nie zbieramy żadnych szczegółowych danych personalnych i teleadresowych. W każdej chwili możecie usunąć trwale i bezpowrotnie dane dotyczące Waszego konta i zrezygnować ze statusu zarejestrowanego Czytelnika i wszystkich usług bezpłatnych swiatobrazu.pl. Przed rejestracją prosimy o zapoznanie się z regulaminem