Teraz jest niedziela, 21 września 2014, 18:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Zdjecie legitymacyjne - potrzebne rady PILNE 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post Zdjecie legitymacyjne - potrzebne rady PILNE
Witam

Potrzebuje zrobic zdjecie legitymacyjne (do legitymacji studenckiej). Potrzebuje rady z jakiej odleglosci powinienem taka fotke zrobic , czy zanim oddam zrobiona fotke do fotolabu powinienem ja "jakos" obrobic ?

Tnx

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 16:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 17 września 2004, 23:04
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Z jak największej, chyba że lubisz przerysowane zdjęcia robione z bliska szerokim kątem. To jednak "trochę" zniekształca i zdjęcie mogą odrzucić :) A to czy chcesz obrobić zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeżeli skadrujesz perfekcyjnie i na zdjęciu nie będzie np. czerwonych oczu, to może i nie będzie potrzeby obrabiania. Jeżeli do labu zaniesiesz plik żywcem wyjęty z aparatu, to taką fotkę będą musieli Ci przygotować (zmniejszyć, sklonować np. 6 razy). Za taką usługę możesz zapłacić więcej. Warto dlatego samemu przygotować plik ze zdjęciami leg. umieszczając je w nowym dokumencie np. Photoshopa o wymiarach np. 10,2 x 15,2 cm w 300 dpi (sprawdź jaki jest dokładny format odbitki w Twoim labie). Za taką odbitkę z kilkoma zdjęciami leg. zapłacisz ok. 1 zł. Kiedyś niesformatowałem pliku do dokładnych wymiarów i pseudolaborant rozciągnął mi zdjęcie do wymiarów papieru na jakim robił. Jeżeli format odbitki 10x15 cm w labie wynosi (10,2 x 15,2 cm), a Ty przygotujesz to w 10,0 x 15,0 cm, to mogą zostać zachowane proporcje, ale format Twoich zdjęć legitymacyjnych, które przygotujesz (np. 4 x 5 cm) może zostać lekko zachwiany. Reasumując, jeżeli chcesz dostać odbitkę w takim formacie w jakim ją sobie przygotujesz, sprawdż w labie dokładne wymiary odbitek i taki plik przygotuj. :D


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 20:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Sluchaj tutaj jest zrobiona fotka ktora chce oddac do fotolabu.
http://members.lycos.co.uk/axxix/kasia3.jpg
Po zmiejszeniu tej fotki do w/w rozmiarow jakos dziwnie zaczela wygladac. Nie zostaly zachowane proporcje. Albo cos zle robie albo cos z ta fotka jest nie tak. Moglbys luknac i ewentualnie ja przerobic...

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


wtorek, 28 grudnia 2004, 15:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 17 września 2004, 23:04
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa
Post 
I jeszcze dwa linki dla tych, którzy chcą bardziej wniknąć w temat:
http://cyfrowa.info/modules/news/article.php?storyid=16
http://cyfrowa.info/modules/news/article.php?storyid=36


środa, 29 grudnia 2004, 12:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Właśnie robiłem sobie fotki do dyplomu i moge się podzielić co nieco swoim doświadczeniem.
1. Powiesiłem na ścianie białe prześcieradło które posłużyło za tło fotograficzne.
2. Zdjęcie robiłem ze statywu, w wąskim kącie oczywiscie z lampeczką do której przykleiłem husteczke higieniczną w celu zmiękczenia błysku.
3.W photoshopie tworzymy nowy plik z np.szarym tłem żeby później było łatwo wyciąć zdjęcie o rozdz 1600x1200pix
4. Otwieramy nasze zdjęcie zrobione (oczywiście pionowo) na tle prześcieradła, następnie za pomocą różdzki wycinamy tło z prześcieradła i zostaje nam sama sylwetka. Potem tworzymy nową warstwe z przejściem Gradientu z białego w ciemny szary dla efektu, następnie wyciętą sylwetke nakładamy na tło z grandientu i spłaszczamy warstewki.Potem tylko zabawa suwakami jasność kontrast i nasycenie barw w celu osiągnięcia zamierzonego wfektu.
5. Teraz najtrudniejszy moment . Zdjęcie do dyplomu ma wymiary 4.5cm na 6.5 cm. W fotolabie wyberając cyfrowy format 10 (10x15 dla 2:3 i 10.2x13.3 dla 3:4) musimy wziązc pod uwage to że cyfrowe zdjecie ma proporcje 2:3 CZYLI ZDJĘCIE BĘDZIE MIAŁO WYMIARY 10.2cm na 13.3cm. Więc 1600:13.3=120 ,czyli 1cm szerokości docelowego zdjęcia zajmuje 120pikseli a nam są potrzebne 4.5cm czyli 4.5x120=540 pikseli.
6. Nastenie zmieniamy rozmiar naszego zdjęcia pionowego na 540 pix szerokości z zachowaniem proporcji -> wysokość wyjdzie bodajrze jak dobrze pamiętam 720pix-> czyli mamy zdjęcie szer->540pix wys->720pix
7. Następnie zdjęcie 540x720pix kopiujemy na wcześniej stworzone zdjęcie 1600x1200 - na jednym zdjęciu 1600x1200 spokojnie zmieszczą sie dwie sztuki zdjęć do dyplomu, więc wywołujemy w labie za 30-50gr dwa zdjęcia, następnie wycinamy i mamy 4foty do dyplomu jak marzenie i to z 1zł . Proste co nie :lol:

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 7 czerwca 2005, 22:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Wywar napisał(a):
cyfrowe zdjecie ma proporcje 2:3

sory 3:4

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 7 czerwca 2005, 22:17
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6259
Lokalizacja: Wrocek-Piękne Miasto
Post 
Wywar napisał(a):
Wywar napisał:
cyfrowe zdjecie ma proporcje 2:3

sory 3:4


Chyba, że robisz lustrzanką... To ma 2:3.

_________________
Obrazek Obrazek + Obrazek 16-80

Alpha A100 + A700
Minolta SR101T
Minolta A1
Sony R1

Radon Team Only Black


środa, 8 czerwca 2005, 20:54
Zobacz profil
Post 
Wywar - pod warunkiem ze masz statyw, ps, biale przescieradlo no i kogos do zrobienia zdjecia...
ja nie mialem tego szczescia... statywu nie posiadam, przescieradla tylko kolorowe a zona wybyla mi z domu na cale 2 miesiace...
do tego zjejcia potrzebowalem do urzedu na nastepnym dzien a robote koncze o 16.00

no ale od czego fantazja: zamiast statywu deska do prasowania+pare ksiazek i udalo mi sie znalesc bialy obrus (niestety blyszczacy). pozastal problem z ustawieniem ostrosci na bialym tle - no szczescie znalazlem u corki malpke 70-80 cm wiec po postawieniu ja na krzeslo udalo mi sie osiagnac wysokosc mojej glowy.
no a potem samowyzwalacz na 10s., bieg na miejsce, malpke kop w dupe i zęby na wierzch. i tak 47 razy (slownie: czterdzieści siedem).

nie uwierzycie udalo mi sie wybrac 2 zdjecia z tego (slownie: dwa).

naturalnie nie posiadam ps. na moje szczescie kupilem kiedys papier A5 z 9 miejscami na fotki legitymacyjne. w programie do drukowania zaznaczylem sobie tylko moja ladna buzke jako obszar wydruku oczywiscie z zachowaniem proporcji.no i print.

w urzedzie kobieta przyjela zdjecie bez zadnych zastrzezen. :-)

jak widac nawet z beznadziejnych sytuacji daje sie wybrnac...


środa, 8 czerwca 2005, 22:09
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Vendeur napisał(a):
Chyba, że robisz lustrzanką... To ma 2:3.
- drobne przejęzyczenie, napisałem przecież sprostowanie że 3:4 ,a tak na marginesie to canon A510 ma taką funkcje zdjęć pocztówkowych w których odrazu przycina góre i dół zdjęcia z 3:4 na 2:3
mike77 napisał(a):
pod warunkiem ze masz statyw
- normalne ze statywem - ja mam statyw Bilora - 120 cm i waży 600g - na taką amatorszczyzne jak moja to wzupełności styka - 49zł nie pieniądz a się naprawde przydaje. A prześcieradło to jest tylko poto żeby poźniej w psie było łatwiej wyciąć więc kolorowe czy białe to raczej bez różnicy. JA ustawiłem 1serie po 10zdjęć i coś z tego wybrałem. Pozdro

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


czwartek, 9 czerwca 2005, 06:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 22:42
Posty: 19
Lokalizacja: Krosno
Post 
to jak w końcu zrobić zdjęcie do legitymacji? :shock:

_________________
Canon 300d black ,Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 ,18-55 USM , 380EX, stayw Velbon DX-888, pokrowiec Soligor M42,plecak Lowepro Orion Trekker, DigiMate II 40GB Image tank, Helios 1:2/58 M42, jupiter 4/200 , zbieram na sigme 70-300 Apo DG Macro


czwartek, 9 czerwca 2005, 13:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Przepis na zdjęcie do dyplomu wymiary 45mmx65mm:
Więc tak w skrócie:
1. Potrzebne rekwizyty: aparat cyfrowy (min. 2mpix), statyw, taboret(dla obiektu), prześcieradło (białe lub jakieś kolorowe), kawałek ściany na którym powiesimy prześcieradło. Wskazana druga osoba do pomocy która wciście nam spust, Komputer z programem Photoshop.
2.Prześcieradło wieszamy na ścianie (za obiektem), obiekt sadzamy na taborecie, aparat mocujemy na statywie.
3. W aparacie włączamy lampe, przestawiamy pokrętło na tryb P,ustawiamy najmniejsze możliwe ISO. Zdjęcie robimy w wąskim kącie tj. z zoomem. Modela ustawiamy na taborku, ręce swobodnie opadają w dół, cała sylwetka lekko w bok i wzrok skierowany na jakiś punkt obok aparatu (nie patrzymy prosto w obiektyw).
4. Robimy serie zdjęć - około 10 żeby było później z czego wybrać to jedne najlepsze.
5. Mamy juz zdjęcie na komputerze. Teraz przygotowywujemy plik do wywołania, do tego używamy programu Photoshop. (zwany potocznie jako pies;) - > usuwamy tło z prześcieradła i robimy podkład z gradientu przechodzącego z białego w ciemny szary i podkładamy za modela. Robimy rozmycie granic między modelem a tłem. Następnie zmieniamy rozdzielczość zdjęcia na 540x720 i zapisujemy plik. Teraz tworzymy w PSie nowy plik o rozdz. 1600x1200pix 180 dpi. Otwieramy potem nasz zrobiony wcześniej plik o rozd 540x720pix i wlkejamy na ten nowy plik 1600x1200. (powinny się zmieścić dwa zdjęcia) i zapisujemy. Potem idziemy do labu i wywołujemy w formaczie 10 (tj 10.2cmx13.3cm dla zdjęć o proporcjach 3:4 z cyfrówki (z wyjątkiem cyfrowych lustrzanek tóre mają proporcje 2:3 - czyli jak przy małoobrazkowej kliszy) PAMIĘTAJ ŻE ZDJĘCIA W NAJCZĘŚCIEJ REKLAMOWANYM PRZEZ LABY FORMACIE 10x15 MAJA PROPORCJE 2:3 - i chcąc wywołać zdjęcie o rozmiarach 10x15 z cyfrówki to zostanie ono przycięte od góry i dołu ! Więc przed wywołaniem zapytaj się w jakim formacie ci wywołają. - ma być 10.2x13.3.
6. I to już koniec SMACZNEGO :lol: :lol:

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


czwartek, 9 czerwca 2005, 14:02
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 17:56
Posty: 67
Lokalizacja: Beskid Sšdecki
Post 
:lol: normalnie jesteście niesamowici :lol:

_________________
Landscape Symphonies

Minolta Z10, SD 256 Kingston Elite Pro, 4x2300 + 4xSanyo 2500; UV,Skylight,Polar,Makro+2,Gitter 4x; Velbon DX-888 i... pudełko kartonowe od nowoœci :)


czwartek, 9 czerwca 2005, 17:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 15:47
Posty: 32
Post 
Pozwolę sobie pociągnąć ten wątek, bo właśnie dzisiaj robiłem odbitki zdjęć dyplomowych i nie do końca poszło tak jak powinno. Zrobiłem wszystko zgodnie z tym co pisał powyżej Wywar - łącznie z wymiarami, DPI itd. Niestety okazało się że fotki zamiast 4,5 x 6,5 cm wyszły 4,6 x 6,2 cm. A wiadomo, że takich zdjęć uczelnia raczej nie przyjmie. Mam w związku z tym pytanie gdzie popełniłem błąd? Jak ustawić te wymiary, żeby wyszło dokładnie 4,5 x 6,5? Z góry dzięki za pomoc.

_________________
---PENTAX K100D + kit 18-55 + Tamron 70-300 Di LD + drobne klamoty---
Moja galeria: http://www.briho.webd.pl/galeria


czwartek, 25 sierpnia 2005, 14:36
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6259
Lokalizacja: Wrocek-Piękne Miasto
Post 
Hej.

Ostatnio też drukowałem takie fotki. 15 legitymacyjnych i 8 dyplomowych. Stworzyłem sobie kartkę A4 w PS i tam wkleiłem przenosząc i ustawiając pojedynczo te zdjęcia. Wymiary sobie ustawiłem na 2 mm więcej, aby był zapas na wszelki wypadek przy wycinaniu. Wyszło ok. Tylko, że ja sobie to sam drukowałem na papierze foto. Dużo taniej wychodzi i chyba warto.

Pozdr.

_________________
Obrazek Obrazek + Obrazek 16-80

Alpha A100 + A700
Minolta SR101T
Minolta A1
Sony R1

Radon Team Only Black


czwartek, 25 sierpnia 2005, 17:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL