napisy do filmow w premiere
| Autor |
Wiadomość |
|
matiej
Nowy
|
 napisy do filmow w premiere
Witam!
Czy jest w premiere mozliwośc dodawania napisów do filmu ?
W zasadzie nie doczytalem sie tego nigdzie a robienie co kilka sekund title i dodanie napisu chyba sie mija z celem. (przy 4 min filmie to juz pol godziny roboty)
Chodzi o cos takiego by np. wklepać plik z tekstem i mieć mozliwość automatycznego przypisania efektu do niego np ..odpowiedni krój czcionki, cien, wyłanienie sie tekstu, kolor itp.
Ewentualnie w czym profesjonalisci robiÄ… takie napisy i jak tym zarzÄ…dzajÄ… ?
Dzieki za kazde wskazowki.
|
| wtorek, 8 września 2009, 10:47 |
|
 |
|
Degenerado
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51 Posty: 1952 Lokalizacja: wawa
|
 Re: napisy do filmow w premiere
w programach do dvd mozesz w ten sposob dodac napisy jest jakis taki maly edytorek do napisow ktory zgrywa wszystkie potrzebne formaty textu, w tej chwili nie pamietam nazwy, ale moge poszukac
|
| wtorek, 8 września 2009, 12:29 |
|
 |
|
matiej
Nowy
|
no tak ..tylko ze o ile się orientuję program do authoringu zapisze mi wyniki od razu jako voby lub coś podobnego . A ja chcę np mieć mpga i zapisac go w mpgu/avi/flashu .
Jesli premiere nie umozliwia dodawanie napisów z odpowiedniego pliku a jedynie zabawę z kazdym najmniejszym tekstem w nowy TITLE no to porażka jak dla mnie. :/ (na dodatek dla kazdego musze ustawiać wtedy te same parametry tekstu)
Dlatego interesuje mnie jak profesjonaliści dodają napisy do filmów w takich przypadkach .
pozdr
|
| środa, 9 września 2009, 11:03 |
|
 |
|
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 408 Lokalizacja: Warszawa
|
Prawdziwi wyrypiarze mają przynajmniej jedną asystentkę więc ustalają zakres prac, priorytety i robota się kręci.
|
| środa, 9 września 2009, 12:56 |
|
 |
|
andrzej_men
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30 Posty: 356 Lokalizacja: Poznań
|
Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale mam taką propozycję: - szykujesz w titlerze domyślny tekst - ustawiasz odpowiednią czcionkę, nakładasz cień, ustawiasz na odpowiedniej wysokosci itp. itd. - nie zamykając okna titlera przechodzisz na pasek klikasz > Title > Templates > zaznaczas User Templates > klikasz na przycisk po prawej stronie (przypominający play) > i Save Title "tak jak ją nazwałeś" as Template.. > nadajesz nazwę i sprawa gotowa. Teraz za każdym razem klikając F9 Titler uruchamia się z napisem przygotowanym wcześniej (o ile ustawisz go jako default).
Mam nadzieję, że chodziło Ci właśnie o to.
Pozdrawiam
_________________ ...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą... 2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz WOW!! jeśli o czymś zapomniałem napisz... http://www.ragemedia.pl
|
| środa, 9 września 2009, 13:50 |
|
 |
|
Degenerado
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51 Posty: 1952 Lokalizacja: wawa
|
"FormatFactory umożliwia nakładanie napisów podczas konwertowania - np właśnie do mp4 - u mnie się sprawdził (pozwala np na zmianę czcionki, jej rozmiaru) "
cos takeigo znalazlem na innym forumie, moze warto sprawdzic
|
| środa, 9 września 2009, 15:52 |
|
 |
|
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 2811 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Degenerado napisał(a): jest jakis taki maly edytorek do napisow ktory zgrywa wszystkie potrzebne formaty textu To cudo nazywa się Subtitle Workshop jedno z tych jak to nazywam "genialnych maleństw".
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
| poniedziałek, 8 lutego 2010, 23:35 |
|
 |
|