Teraz jest czwartek, 2 września 2010, 19:01

Stwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 14 ] 
 zakupy programów w usa 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Post zakupy programów w usa
witam
Przymierzam sie do zakupu zestawu programów ADOBE CREATIVE SUITE CS 3 CS3 PRODUCTION PREMIUM WIN
W Polskich sklepach znalazłem najtaniej za ok 8000 PLN a w stanach uwaga za UWAGA!! 3500PLN link http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... :2v_search

Stąd moje pytanie czy na tych programach sprowadzonych zza oceanu można pracować w PAL (APCS3) bo w usa jak wiadomo jest system ntsc
czy może wiecie czy programy na stany i europe to ten sam program.
może ktoś z Was ma już doświadczenie z importem z USA
pozdrawiam

niedziela, 27 stycznia 2008, 15:34
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Problem jest tylko jeden - w EULI produktów Adobe zakupionych w Europie czytamy: "Europe the Middle East and Africa product only"
W licencji pakietu Adobe zakupionego w USA czytamy:
"United States and Canada only"
Dlatego jak chcesz zakupić soft przez net w sklepie Adobe i w zakładce kraje wybierzesz POLAND to linkuje Cię do polskiego Wimmalu i cene masz 8 patoli ... Ewentualnie możesz kupić zakupić w dowolnym kraju UE i odliczyć VAT UE jeżeli jesteś firmą i masz zgłoszony NIP UE. Taniej niż w Polsce możesz kupić - > PLANET PC szczególnie jak zapłacisz tylko cenę netto.

niedziela, 27 stycznia 2008, 17:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Ale nikt z full legalnych użytkowników forum nie uzywa programów z USA? nawet Procodera? Photodexa? Przeciez legalne oprogramowanie to legalne... niexle sie ustawili z tą licencją.

poniedziałek, 28 stycznia 2008, 11:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

kup sobie przez ebay pudełkową wersję, jak chcesz wliczyć w koszty, dopisz do adresu nazwę firmy ale skarbówka doliczy Ci vat na cle,

pozdrawiam

Dual Xeon X5482, Tyan S5397 SAS, 32GB FB-DIMM, NVIDIA Quadro FX3800, 2xHP LP2475w, HDD 5TB, SONY PMW-EX3, HVR-A1E, Axis dolly, car grip, KRAN kamerowy 6.4m, Avid MC 5.0.3/FX+Mojo, MacBook Pro, Nuke, UBUNTU 4 NLE :)

poniedziałek, 28 stycznia 2008, 18:55
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Ale nikt z full legalnych użytkowników forum nie uzywa programów z USA? nawet Procodera? Photodexa? Przeciez legalne oprogramowanie to legalne... niexle sie ustawili z tą licencją.

Był o tym artykuł w jakimiś Chipie lub PC Wordzie ( nie pamiętam )
Firma miała pakiet Adobe z fakturą zakupu z USA i z dokumentem SAD a kolesie dokonujący kontroli z BSA nie uznali legalności tego oprogramowania i założyli sprawę ..
Jak to sie skończyło nie wiem.

poniedziałek, 28 stycznia 2008, 19:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

poniedziałek, 28 stycznia 2008, 20:22
Stały bywalec
Stały bywalec

Post Re: zakupy programów w usa
Stoję przed podobnym dylematem dlatego postanowiłem zasięgnąć informacji u źródła: Firma Adobe i polski oddzial BSA:

Adobe - poprzez ich oficjalny support ze strony internetowej odpowiedziało mi że będę mógł korzystać w Polsce z oprogramowania zakupionego w USA - nie będę miał tylko supportu z ich strony / byc może chodziło o Polski support/

w BSA stwierdzili natomiast, że to jest wewnętrzna sprawa firmy sprzedającej oprogramowanie - czy udzielają licencji ograniczonej terytorialnie i żeby kontaktować się bezpośrednio z firmą.

Czytając licencję dołączoną do wersji trialowej nic nie znalazłem na temat ograniczeń terytorialnych co do używania softu /nie sądzę abym to przeoczył/.

Inną kwestią z pewnością pozostaje dodatkowe opodatkowanie VAT i oclenie takiego softu - próbowałem się dowiedzieć czegoś na ten temat w urzędzie celnym, ale odesłali mnie do jakiegoś serwisu internetowego ze stawkami celnymi gdzie nie udało mi się znaleźć stawek na oprogramowanie.

piÄ…tek, 8 lutego 2008, 01:49
Bywalec
Bywalec

witajcie
Dzięki za info. Mysląc o programach myślałem by je zakupić na ebay-u i dowiedzialem się ze w Polsce są firmy zajmujące sie sprowadzaniem wszystkiego z USA oczywiście doliczając od 10-15%. np http://www.usa4you.pl
Mimo to i tak się opłaca. Zakupiłem właśnie zestaw programów i jutro odbieram. zaoszczędzilem 3000PLN!! Dlaczego na calym świecie oprogramowanie i sprzet jest wiele tańszy niż w naszym pięknym kraju. Chyba dlatego że jesteśmy tak zamożnym narodem:-) Olejcie polskie firmy i jazda za wielkie jezioro na zakupy!!!
Poruszyliście temat zakupów w UE. Przecieram szlak myślę o zakupie pmw-ex1 sonego ale w Polsce najtaniej znalazłem za ok 25 000PLN a w http://www.globalmediapro.com mają za ok17 000PLN. Zaciągałem języka w skarbówce i okazuje się że robiąc zakupy w UE obowiązuje 0% VAT. Tak więc jeśli macie firmę i jesteście płatnikiem VAT z NIP UE to kupując narzędzia i urządzenia na terenia UE wciągacie je w środki trwałe, amortyzujecie i oszczędzacie kupę kasy. Jak dokonam tranzakcji to się podzielę. PAMIĘTAJCIE WY I KONTRAHENT MUSZĄ POSIADAĆ NIP UE można to sprawdzić na http://ec.europa.eu/taxation_customs/vi ... anguage=PL
Myślę ze warto pociągnąć ten temat i może w ten sposób polscy sprzedawcy się obudzą że nie są jedyni i są jeszcze alternatywne zakupy.
pozdrawiam

piÄ…tek, 8 lutego 2008, 23:08
Bywalec
Bywalec

camrad napisał(a):
witajcie
w Polsce są firmy zajmujące sie sprowadzaniem wszystkiego z USA oczywiście doliczając od 10-15%. np http://www.usa4you.pl

ok, ale powiedz mi jaki jest sens korzystania z takiego pośrednika, skoro samemu możemy sobie zakupić towar bezpośrednio.

Może się mylę bo nigdy nie kupowałem nic z USA, ale jeśli tylko firma w której kupujemy wysyła paczki do Europy to wystarczy zamówić towar (cena + podatek usa) + koszt wysyłki, opłacić przy pomocy karty kredytowej lub PayPal no i w Polsce iść później do urzędu celnego (np. w przypadku sprzętu elektr.)

więc do czego jest nam potrzebny pośrednik ??

sobota, 9 lutego 2008, 15:14
Nowy
Nowy

Idz na strone http://www.p&hphotovideo.com

niedziela, 10 lutego 2008, 02:53
Bywalec
Bywalec

witam
Pośrednik jest po to by towar w usa sprawdzić, przepakować i swoim kanałem przesłac do Polski. W cenie prowizji jest transport. Omijasz cło!
Sprowadzałem wiele towarów i bywało że co innego zamawiałem a co innego było. Więc przy dużych zakupach to ból. Tam (za wodą) również a może przede wszystkim jest wielu cwaniaków. Lepszym rozwiązaniem jest zakup w europie-bezpieczniej.

wtorek, 12 lutego 2008, 12:33
Moderator
Moderator

A co z tym?
Cytuj:
Problem jest tylko jeden - w EULI produktów Adobe zakupionych w Europie czytamy: "Europe the Middle East and Africa product only"
W licencji pakietu Adobe zakupionego w USA czytamy:
"United States and Canada only"

pozdrawiam

wtorek, 12 lutego 2008, 13:56
Stały bywalec
Stały bywalec

Padła w tych wypowiedziach nazwa sklepu globalmediapro.
Otóż pogrzebałem troszke w necie i okazuje się, że masa ludzi została przez nich nabrana, więc uważajcie na zakupy w tej firmie.

środa, 13 lutego 2008, 12:51
Nowy
Nowy

Przepraszam zle podalem link. ten jest prawidlowy.wwwb&hphotovideo :(

czwartek, 14 lutego 2008, 01:19
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 14 ] 

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości