Teraz jest środa, 1 października 2014, 12:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Od kilku lat monutuje filmy w AP i ciagle mecze sie z tym samym problemem. Mianowicie, kiedy eksportuje zmontowany film - obraz jest czesto poruszony, zwlaszcza w scenach z ruchem. Nie mam tu na mysli bynajmniej jakis ujec sportowcow czy cos w tym stylu - nawet zwykle chodzenie, czy machniecie reka wyglada tak, jaby ktos uzyl efektu blur czy cos takiego. Material, ktory montuje jest na ogol w formacie 16:9 avi zgrywane z kamery na kasety (kamera nie jest HD). Sam material jest dobrej jakosci i montujac go, czy ogladajac w premierze wszystko jest ok.
Eksportuje material do avi, wybieram przy tym odpowiedni format (16:9 lub 4:3) i zaznaczam opcję "Deinterlace Video Footage"
Czy ktos umie mi pomóc?


sobota, 26 grudnia 2009, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
:) Czyżby znowu przeplot? :)
Zaznaczając opcję deinterlace usuwasz przeplot. Nie ma co się dziwić zatem że na szybkich panoramach i ruchu osoby z obrazem dzieje się coś dziwnego.
Nie ma co się rozpisywać w tej materii (już wielu na forum podjęło się tego) wpisz po prostu w szukajkę przeplot i wszystko będziesz wiedział.

Tylko jedno pytanko...na czym oglądasz gotowy materiał? Komp czy dvd na TV?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 26 grudnia 2009, 14:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
hmm... zawsze wydawalo mi sie, ze jak zaznacze opcje z przeplotem, to obraz bedzie "w paski". Btw, mam wybierac no fields, upper field first, czy lower field first? I czy jesli montowany film planuje zgrac na dvd i odtwarzac na plazmie, to wlasnie przepllot jest wskazany?
Zmonotowane filmy ogladam na kompie i na telewizorze. w obu przypadkach obraz jest zlej jakosci


sobota, 26 grudnia 2009, 16:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
wyeksportowalam moj obecny projekt - 3 minutowy filmik. uzylam przeplotu progresywnego, ale jakosc jest ta sama, co wczesniej :(


sobota, 26 grudnia 2009, 18:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Dla filmu który będzie zapisany na DVD przeplot ma być Upper (DVD zawsze jest upper), ale montujemy materiał tak, jak przechwycony on został z kamery, dopiero w procesie kompresji przeplot zostaje odwrócony, choć nie zawsze musi. Nie patrz na paski, na typowy grzebień poruszających się krawędzi pionowych linii, bo to objaw o dziwo pozytywny, sprawdź na TV.
Opisz pokrótce kolejne swoje metody postępowania, wtedy łatwo znajdziemy moment, gdzie popełniasz błąd.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 27 grudnia 2009, 04:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Opisze sam etap eksportu, bo nie wiem czy sa jeszcze jakies inne istotne czynniki wczesniej.
Generalnie nie zmieniam zbyt wiele ustawien, ale opisze je i tak:
w zakladce General jest Microsoft DV AVI
w zakladce Video wybieram:
Compressor - DV PAL
Pixel Aspect Ratio - 16:9 PAL (1.422)
Quality - High
Data Rate - recompress (maintain data rate)
w zakladce Keyframe and Rendering:
Rendering options - use project settings oraz fields - optimize still i deinterlace video footage (choc jak tego nie zaznaczam, to jakosc nie zmienia sie specjalnie, przynajmniej jak ogladam na komputerze)


niedziela, 27 grudnia 2009, 11:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
pacikbu napisał(a):
optimize still i deinterlace video footage (choc jak tego nie zaznaczam, to jakosc nie zmienia sie specjalnie

... a właśnie tego nie zaznaczamy.
Pamiętaj, że teraz kolejnym etapem będzie kompresja, ona wnosi zmiany co do kolejności linii, pod warunkiem, że przeplot jeszcze jest.
Jakim narzędziem kompresujesz materiał i czy nie integruje Ci się ono z Premiere, czy masz możliwość bezpośrednio kompresować z time line'u?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 27 grudnia 2009, 17:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Nie bardzo wiem, co masz na mysli? Jesli montujesz w Premierze, to co robisz, zeby wyeksportowac zmontowany material?

Cytuj:
Jakim narzędziem kompresujesz materiał i czy nie integruje Ci się ono z Premiere, czy masz możliwość bezpośrednio kompresować z time line'u?

Ja nie robie nic z kompresja poza tym, co premiere za mnie robi w czasie eksportu. Jak mozna inaczej skompresowac i na czym polega kompresja z time line'u. Jakiego narzedzia uzwasz? :P


Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 grudnia 2009, 17:37 przez pacikbu, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 27 grudnia 2009, 23:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Eksport materiału z time line do pliku avi dv, to zaledwie połowa całego procesu aby uzyskać krążek DVD-Video, gdyż on zawiera odpowiednio skonfigurowane pliki w formacie mpeg2, więc materiał musimy do tej postaci skompresować i tera:
- albo wyeksportowany plik avi wczytujemy do programu kompresującego ten materiał;
- albo bezpośrednio z time line kompresujemy materiał do gotowego pliku mpeg2 pomijając eksport do avi, a to umożliwia nam kompresor, który zintegrował się z Premiere i daje taką bezpośrednią możliwość.
Może to być zarówno narzędzie dołączone do Premiere, jak i odrębny integrujący się z nim program;
- jest też trzecia najgorsza w efektach możliwość, kiedy to program do Authoringu tworząc kompilację gotowej płytki DVD kompresuje zaimportowany do niego plik avi, ale jak wiadomo kompresory zawarte w programach do Autoringu do najlepszych niestety nie należą.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 15:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Jesli chodzi o nagrywanie plytek dvd, to ja po eksporcie do avi, uzywalam adobe encore dvd 2.0.
Czyli optymalniej jest skompresowac do mpeg2 material zanim nagra sie go na dvd? Czy jesli wyeksportowane przez premiera avi ma kiepski obraz (poruszony), to po dalszej kompresji problem znika?
Jaki kompresor polecasz?
Czy jest jakis sposob zeby polepszyc jakosc video do ogladania na komputerze? (Choc moj priorytet to authoring plyt dvd z plynnym obrazem) Tak, zeby obejrzec zmontowany film na telewizorze podlaczonym do komputera.


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 17:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Można i tak, choć nowsze wersje Premiere dają lepszą wygodę pracy kompresując wprost z time line za sprawą Adobe Encoder.
Nie wiem z jakiego kompresora korzysta Encore, nie wiem też jaki jest lepszy nie, ale wskazane jest aby: integrował się z Premiere, dawał jak najlepszą jakość, pozwalał na kompresję kilkuprzebiegową, nie zmieniał odcieni barw na materiale wynikowym, no i robił to w miarę szybko wykorzystując maksymalnie moc procesora.
Zasada jest taka: przeplot, który nazywasz poruszeniem (rozumiem, że o to chodzi?) obrazu jest rzeczą pożądaną, wręcz konieczną do płynnego ruchu w poziomie na ekranie telewizora, a jeśli komputer nie radzi sobie z tym przybytkiem strzępiąc podczas odtwarzania filmu krawędzie, to tylko kwestia zmiany playera jakim oglądamy ten materiał. Nowe odtwarzacze softwarowe, których jest naprawdę cała masa automatycznie już filtrują grzebień między-linii.
Pracuję osobiście na starym już, ale uważam najlepszym pod wieloma względami Premiere 6.5 i ruch obrazu uzyskuję bajecznie płynny, jest oczywiście kilka zależności jakie muszę przestrzegać aby tak było, ale każde panoramowanie, czy też ruch w zwolnionym tempie jest idealny dzięki temu, że właśnie nie usuwam przeplotu, trzymam się właściwej kolejności linii półobrazów, filtry na zwolnionym tempie nakładam po przeliczeniu materiału do tego tempa itp, więc myślę, że Ty na nowszej wersji nie możesz mieć gorzej.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 18:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 grudnia 2009, 12:17
Posty: 7
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
moj problem niestety nie dotyczy przeplotu, albo przynajmniej tak mi sie wydaje. Obecnie montuje film z nart i wszelkie sceny zwiazane z ruchem sa masakryczne - nawet wolna jazda jest "paskudna". Wszystko jest w porzadku dopoki nie wyeksportuje filmu - w samym premierze obraz jest dobry. Jak wyeksportuje - czy zaznaczam opcje z przeplotem, czy nie, jest tak samo beznadziejnie. Jak wybieram przeplot, jedyna roznica jest w tym, ze ogladajac, oprocz kiepskiej jakosci scen z ruchem, widac jeszcze "paski" przeplotu i poszarpane krwadzie nawet w scenach statycznych. Po nagraniu filmu na dvd (encore) problem nie znika :( nie jest to zatem problem odtwarzacza na komputerze (btw, uzywam media player classic)


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 19:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Zmień więc kolejność półobrazów z upper, na lower, lub odwrotnie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 5292
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
zamiesc najlepiej kawalek tego co otrzymujesz jako mpeg wynikowy na sieci zeby zobaczyc co sie dzieje z materialem, generalnie bajzel i nieusystematyzowana praca, dodatkowe rekompresje i deinterlacowanie materialu ktory tego nie wymaga

Darek - jestes pierwsza osoba ktora mowi zeby robic plyte dvd z gornym fieldem, osobiscie nie znam nikogo kto by tak robil, mozesz mi to jakos lopatologicznie wyjasnic , skad i dlaczego ?


wtorek, 29 grudnia 2009, 00:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere Pro 2.0 problem z eksportem - poruszony obraz
Pewnie nawet nie wiesz, że podczas kompresji właśnie do mpeg2 (DVD) wszystkie lepsze kompresory automatycznie bez naszej wiedzy odwracają kolejność pól na upper jeśli było odwrotnie, gdyż DVD ma zawsze Upper, niektóre konwertery same nawet blokują dostęp do zmiany kolejności, aby kompresor wymusił górne pola jako pierwsze nie pozwalając nam zmienić na dolne, a dlaczego tak jest, to tak naprawdę nigdy mnie nie obchodziło i tak mam łeb zapchany tysiącami parametrów i ustawień.
Już przy pierwszych tworzonych przeze mnie krążkach DVD, a było to naprawdę wiele lat temu, konwersji dokonywałem niejakim kompresorem Ligos integrującym się z moim premiere wtedy jeszcze w wersji 5, otrzymywałem stroboskopowy efekt ruchu poziomego, który nie dawał mi spać i sam doszedłem wtedy do tego, że trzeba było zmienić lower na upper, gówniany program sam tego nie robił, choć nie rozumiałem nawet o co chodziło czułem się jak odkrywca, gdy do tego doszedłem. Mały screen z ProCodera dla przykładu w którym też zmiana jest wymuszona i nieaktywna, co widać na rozwiniętej liście wyboru:
Załącznik:
screen.jpg
screen.jpg [ 137.81 | Przeglądane 68 razy ]

Sprawdź u siebie i sam zobaczysz, że choć montaż avi dv odbywał się w lower (DV type 2), krążki DVD są w upper, bo jeśli tak nie jest, to nie mają prawa one mieć płynnego obrazu przy ruchach poziomych.
Degenerado napisał(a):
...dvd z gornym fieldem, osobiscie nie znam nikogo kto by tak robil, mozesz mi to jakos lopatologicznie wyjasnic , skad i dlaczego ?

Przerażasz mnie ....
Wyjaśnić Ci niestety nie mogę, gdyż nigdy mnie to nie interesowało i nie wiem, lecz Twoi znajomi mają stroboskop przy ruchu poziomym ("dwa do przodu, jeden w tył"), albo po prostu nie wiedzą że zmieniło im się na upper i jest dzieki temu poprawnie.
Przyznam się jeszcze do czegoś:
- sam tu podobnie jak Ty teraz (identycznie) na forum wbijałem do głowy ludziom, że w żadnym momencie montażu, kompresji i authoringu nie wolno absolutnie zmienić kolejności pól, nawet ktoś mi to wytknął odnajdując moje dwie różne wypowiedzi na ten temat :mrgreen:
- człowiek uczy się przez całe życie...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 29 grudnia 2009, 03:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL