Teraz jest piątek, 31 października 2014, 09:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Za duży rozmiar obrazu na ekranie TV :( 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 grudnia 2007, 21:02
Posty: 14
Post Za duży rozmiar obrazu na ekranie TV :(
Witam!

Po zrobieniu filmiku na DVD w najlepszej jakości na monitorze komputera jest OK ale odtwarzane w DVD na telewizorze obraz się nie mieści jakby był powiększony. W pinnacle 10 radziłem sobie w edycji na koniec pomniejszając cały materiał o około 6,5%. Przy 4:3 nawet działa ale przy 16:9 w pionie ok ale w poziomie obraz jest dalej za duży. Teraz mam Pinnacle 11 może jest jakaś opcja która to robi z automatu bo to trochę wiocha tak pomniejszać i dodatkowy czas/efekt zabiera.
Przeczytałem wszystkie tematy postów na 48 stronach forum i nie znalazłem tematu. Proszę o radę
Pozdrawiam R.

_________________
www.nawyjazd.pl Zmieniamy perspektywy...


środa, 5 grudnia 2007, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Za duży rozmiar obrazu na ekranie TV :(
Roberty napisał(a):
Witam!

Po zrobieniu filmiku na DVD w najlepszej jakości na monitorze komputera jest OK ale odtwarzane w DVD na telewizorze obraz się nie mieści jakby był powiększony. W pinnacle 10 radziłem sobie w edycji na koniec pomniejszając cały materiał o około 6,5%. Przy 4:3 nawet działa ale przy 16:9 w pionie ok ale w poziomie obraz jest dalej za duży. Teraz mam Pinnacle 11 może jest jakaś opcja która to robi z automatu bo to trochę wiocha tak pomniejszać i dodatkowy czas/efekt zabiera.
Przeczytałem wszystkie tematy postów na 48 stronach forum i nie znalazłem tematu. Proszę o radę
Pozdrawiam R.

Oj ludzie! Bierzecie się za montaż a nie znacie podstaw. :cry:
Telewizor nigdy nie pokazuje pełnej klatki tak jak komputer i program montażowy. Zawsze na telewizorze będziesz miał obcięte brzegi.
Nie wiem jak Pinnacle ale profesjonalne programy do NLE maja marginesy, tzw. safe area pokazujace bezpieczny obszar poza który nie wolno wychodzic z jakimis waznymi detalami i napisami. Po szczegóły odsyłam do google i do lektury forum.

Pozdrawiam


środa, 5 grudnia 2007, 21:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 grudnia 2007, 21:02
Posty: 14
Post 
No tak kiedyś o tym czytałem że odtwarzacz DVD czy telewizor inaczej pokazuje obraz, ale właśnie dla tego pytam jak to zrobić w Pinnacle żeby było widać to co nagrałem a nie środek tego co nagrałem? Obraz przechwycony wchodzi do edycji w rozmiarze wypełniającym całe okienko podglądu i nie ma tam żadnych marginesów... Może przechwytywać obraz z kamery w innym rozmiarze, ale czy to coś da?

_________________
www.nawyjazd.pl Zmieniamy perspektywy...


środa, 5 grudnia 2007, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Niestety w Pinnaclu Ci nie pomogę gdyz nie uzywam i nie znam tego softu. Jesli faktycznie nie posiada marginesów to musisz to robic na wyczucie albo wykorzystać do tego celu jakąś kartę wideo albo ewentualnie graficzna z wyjściem AV wtedy podczas montażu będziesz miał podglad na telewizorze.


środa, 5 grudnia 2007, 23:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 1569
Post 
OVERSCAN.- najpierw o tym poczytaj. Część napisów obcięta? To rób je tak, żeby nie obcinało. :D

Cytuj:
Obraz przechwycony wchodzi do edycji w rozmiarze wypełniającym całe okienko podglądu i nie ma tam żadnych marginesów...

Oczywiście, że całe wypełnia, bo a jak inaczej. Marginesy nie dookoła obrazu, tylko na obrazie - pomocnicze linie.


czwartek, 6 grudnia 2007, 01:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 grudnia 2007, 21:02
Posty: 14
Post 
Dzięki za odpowiedź. Tylko że usiłujecie mi powiedzieć że to takie i takie zjawisko i że margines to linie w okienku ;) Wiem o co chodzi wiem co to marginesy i linie w oknie edycji przy dodawaniu tytułu tekstu czy menu. Wiem że skoro obraz jest inny w TV niż w kompie to trzeba uważać i ustawiać tak napisy żeby później nie obcięło w TV. Daje sobie z tym radę. Chodzi mi dokładnie o samo video. Po pierwsze nie jest obcinane tylko obraz jest po prostu powiększony i można to zobaczyć gołym okiem, a co za tym idzie napisy mogą się nie mieścić, nie widać detali w skrajnych częściach ekranu no i przy zbliżeniach postacie mogą wydawać się większe co nie cieszy mojej żony :) Można tego uniknąć używając efektu "panoramowanie i powiększanie" dla całego filmu wpisując wartość -6,75. daje nam to w kompie efekt obrazu w czarnej ramce ale w TV jest OK. Dziwne jest to że nie ma w programie opcji np. "przystosuj do TV" przy tworzeniu pliku obrazu tylko trzeba robić to przy edycji. Nikomu to nie przeszkadza?
...a może w ustawieniach - tworzenie pliku - rozdzielczość zmienić ze zgodnej z DVD 720:576 na niestandardową mniejszą? tylko jaka? i jak to wpłynie na jakość???

_________________
www.nawyjazd.pl Zmieniamy perspektywy...


czwartek, 6 grudnia 2007, 20:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3397
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
A czy czasem nie masz w menu samego odtwarzacza ustawionego jakiegoś powiększonego obrazu, który objawia się takim właśnie zoom-em? Przecież skoro DVD tworzysz o standardowej rozdzielczości, obraz powinien być dość precyzyjnie osadzony na ekranie, wiadomo niewielkie obszary krawędzi wychodzą po za, ale są to naprawdę nie tak olbrzymie marginesy, by zauważać je natychmiast gołym okiem. Jeśli odtwarzasz jakieś oryginalne płytki DVD na odtwarzaczu, to czy obraz jest również powiększony, względem oglądania jej (tej płytki) na komputerze?
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 6 grudnia 2007, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 1569
Post 
pewnie w telewizorze jest włączony jakiś tryb rozciągania z obcinaniem :)


piątek, 7 grudnia 2007, 03:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Ja uzywając jakiś czas Premiere Elements 4 miałem tak, że jak zrobiłem w nim film 16:9 to na w DVD nie był format poprawnie rozpoznawany czego objawem bylo, że lewa i prawa częśc obrazu była poza ekranem (jakieś 40% obrazu).... teraz robię płytę w Encore i nie ma problemu.. płyta jest poprawnie rozpoznawana - może o to chodziło koledze?

_________________
Piter
NV-GS400


piątek, 7 grudnia 2007, 12:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 grudnia 2007, 21:02
Posty: 14
Post 
sam już nie wiem... Wiem że kiedyś czytałem o tym na jakimś forum i był to problem dość powszechny.Teraz nie mogę tego znaleźć. O ile dobrze sobie przypominam to mówili tam że odtwarzacze dvd standardowo inaczej wyświetlają obraz w tv (jakby powiększony). Oryginalne płyty są przystosowane i obraz wygląda normalnie a te robione amatorsko inaczej.
Mam tylko prośbę może ktoś w Pinnacle na kawałku filmu zgranym z dv wpisze jakiś tekst małą czcionką albo lepiej ciąg liczb na skraju ekranu w edycji i później sprawdzi na TV ile zabrało ekranu. Ja zrobię to samo tą samą czcionką i będzie porównanie. Wtedy się przekonamy o czym jest mowa bo może ja mam jakiś bład w ustawieniach.

_________________
www.nawyjazd.pl Zmieniamy perspektywy...


sobota, 8 grudnia 2007, 21:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL