Teraz jest piątek, 24 lutego 2017, 21:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7062
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
postaram się zachować twój ton...

po pierwsze ja nie handluje częściami i nic mu nie chcę wcisnąć, po drugie nie wiem gdzie tu znalazłeś sugestie odnośnie kontrolerów i dysków w tym zestawie, proponuje, żebyś wrócił na swoje natywne forum jeśli nie rozumiesz prostej zasady, że jak się wydaje kasę to z głową a nie z dupy
i tylko pod ewentualny rozwój a nie żeby wymieniać w momencie gdy się okaże, że 5/6 dziur sata to za mało i jedynym rozwiązaniem jest wymiana płyty głównej i reinstalacja wszystkiego od zera

i na szybkiego to chyba ty jesteś zrobiony bo twoj zestaw to sie nadaje do grania w bf4 na srednich detatalach a nie do pracy

evo+gtx 1060 i podkręcanie ... nie ma litości


piątek, 17 lutego 2017, 01:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7062
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
Obudowa Thermaltake Urban S1 (CA-1A8-00M1NN-00)
Dysk SSD Patriot Blaze 120GB SATA3 (PB120GS25SSDR) - system
Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700K)
Pamięć Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) - aktualna praca/projekty/video
Chłodzenie CPU Alpenfohn Atlas (84000000124)
Płyta główna ASRock Z170 Extreme 4, Intel Z170, 4x DDR4, SATA3, USB 3.1
Zasilacz be quiet! Pure Power 9 600W (BN264)
Dysk Toshiba P300 - (HDWD110UZSVA)

4330 brutto na morelach , mozna wziac polowe ramu, tansza bude i zasilacz, mozna wziac i5 zamiast i7 i starczy spokojnie na grafike kolo 1000pln, z tym, że grafike można wziąć używna, na prztrwanie nawet za 200pln a można "dozbierać" i kupić coś normalną przepustowością magistrali, ponadto zestaw jest w pełni rozwojowy


piątek, 17 lutego 2017, 02:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 9 kwietnia 2014, 09:20
Posty: 43
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
offtopic
nie wiem skąd wziąłeś że handluje jakimiś częściami i o jakimś natywnym forum, ale gratuluje twój zestaw jest mega rozwojowy, kolega zapewne go będzie rozwijał... o grafikę, a najlepiej dwie w SLI i o kolejny dysk ssd do pracy bo 240gb będzie mu za mało, albo jeszcze z jeden na tempa i na render. rofl

dodatkowo aż w oczy rzuca się zasada wybierania gównianego dysku pod system, doświadczenie? też gratuluje ;) trzymanie systemu na gównianym dysku od tak dla zasady? ;) proszę nie odpowiadaj bo ja nie mam już zamiaru dla mnie wystarczy

jedna rada dla kupującego nie bierz połowy ramu, weź 16.
nie bierz i7 weź i5 i jak nie chcesz bawić się w podkręcanie nie bierz z literka k.
tak weź grafikę, jakąkolwiek oczywiście oby miała 256 bit bo te 192 są podobno mocno okrojone i ich przepustowość do niczego się nie nadaję wg fachowców :D
dla mnie eot.


piątek, 17 lutego 2017, 20:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7062
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
przykre, że nawet nie potrafisz zinterpretować poprawnie co się pisze ale to nic, dla ciebie i twojej wiedzy to eot i szczyt możliwości ale ja z chęcią koledze wytłumaczę co , jak i dlaczego

1. kolega ma zestaw rozwojowy, starczy mu na lata i wystarczy do niego dokładać kolejne element bez potrzeby wymieniania podstawy takiej jak płyta główna czy procesor

2. dyski ssd się zużywają, pomimo gwarancji czasowej nawet 10 lat jak w przypadku Samsungów pro jest jeszcze warunek zapisu, ograniczenie gwarancji po zapisaniu jakiejś tam konkretnej liczby terabajtów, wobec czego rachunek jest prosty, na system i tempy, które są najbardziej obciążone operacjami zapisu nie warto brać drogich dysków bo i tak i tak gwarancja idzie w piz... z powodu ciągle zapisywanych danych, dodatkowo, nie ma kompletnie żadnej różnicy w pracy, chyba, że mówimy o maszynach virtualnych na systemie, i dziesiątkach równocześnie cachowanych zakładek w przeglądarce, problem panie bolec jest w tym, że o tym też nie wiedziałeś bo zaproponowałeś dysk, który ze względu na throttling nie nadaje się do takich zastosowań a ze względu na kiepski kontroler/firmware i rodzaj pamięci również nie nadaje się na dysk video... o czym już niejednokrotnie pisaliśmy tutaj a i na innych forach ciągle wypływa temat ciągłych spadków transferów
evo-dysków konfiguracja evo+hdd to jakiś totalny debilizm do jakiejkolwiek pracy bo nie ma sensownej konfiguracji takiego połączenia

rachunek finansowy jest prosty, zamiast zarzynać super pro dyski można w ich miejsce poświęcić tanie crapy, przy windowsie i tempach nie ma żadnej różnicy w naszej pracy

3. procesory z literka K, bierze się po to, że przy dobrze ustawionych stateach taki 6700k sobie chodzi między 4 a 4.8 przy zachowaniu normalnej temperatury, przykładowo przy fortisie 3 to pomiędzy 50 a 60 stopni w stresie, co więcej w przypadku wymiany na coś mocniejszego dużo łatwiej taki procesor sprzedać

4. karta graficzna (o czy bolec znowu nie ma pojęcia) poza kilkoma modelami pokroju quadro i titana z małymi wyjątkami nie może bezpośrednio kopiować danych do i z ramu, robi to poprzez cpu co powoduje, że magistrala ma kolosalne znaczenie bo dochodzą kolejne tranbsfery danych(wystarczy popatrzeć na problemy właścicieli gtxów 970 jaka jest różnica przy pełnej prędkości oraz kiedy drastycznie przepustowość i ta prędkość się zmniejsza), po czym dołożenie przykładowo drugiego monitora powoduje przytykania i zerowy komfort w pracy

drugi aspekt jest tak, że w Pascalach tak ogromna ilość shaderów w bloku przetwarza pojedynczą operację, że są to karty w ogóle do licznia nieopłacalne
zestawienie 1080 vs 780 w renderingu tylko z użyciem gpu w rendererze 3D CUDA , pokazuje, że 1080 jest szybsza max do 10%, w przypadku programów video poza jednym benchmarkiem w afterze praktycznie liczenie samym gpu nie występuje tylko jest to mix cpu+gpu, chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że 1060 nijak ma się do 1080 ?

także proponuję założycielowi tematu sobie doczytać i podjąć decyzję odnośnie zestawu


sobota, 18 lutego 2017, 01:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 grudnia 2006, 23:03
Posty: 6
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
Dziękuję kolegom za dyskusję , myślę że wielu ludzi na tym skorzysta, prośba tylko aby poziom adrenaliny troszkę obniżyć :D

Pytanie odnośnie karty graficznej brzmi:

Która z poniższych będzie właściwa, o ile mają one sens zastosowania w powyższym zestawie, z ewentualną zmianą procesora na i5-760k ?


https://www.morele.net/karta-graficzna- ... m-1078742/

https://www.morele.net/karta-graficzna- ... d-1000341/

Pozdrawiam


sobota, 18 lutego 2017, 11:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7062
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw komputerowy do montażu do 4500,PLN
"ożywioną" dyskusje więcej osób czyta więc mniej się natnie na takie pomysły

radeon lepszy ale masz tu na forum speca od Pinnaclea (moderator Jurekwejh) dopytaj czy nie lepiej posiedzieć przy takich projektach na integrze a w przyszłości kupić coś sensownego, czy od razu wziąć i5 z tym radeonem

ja specjalnie najpierw zadzwoniłem do firm gdzie maja pinnacle i część w ogóle nie używa kart zew. natomiast na 99% zależy to od projektów i "chcianego" podglądu (jakość, wielkość, okno, full screen, ten sam monitor czy dodatkowy)


sobota, 18 lutego 2017, 14:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL