Teraz jest czwartek, 30 marca 2017, 20:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problemy z Pinnacle Studio 19 PL 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam.
Mam problem z działaniem Pinnacle Studio 19 PL.
Laptop - proc I5 - 4210H, Grafika - Intel HD 4600 + Nvidia GTX 860 + SSD, 8GB RAM, to tak w skrócie.
Problem polega na całkowitym braku akceleracji podczas nawet krótkiej czołówki z napisami i wstawieniu jakiegoś efekty tekstu, na podglądzie jest tylko pierwsza klatka video i nic nie odtwarza. a flimy i zdjęcia to FHD 1920x1080 30 kl/s.
Zmieniałem konfigurację - resetowałem program, do instalowałem directX 2010 jak jest w opisach internetu i dalej nic.System to Win 10_64 Home PL.
Taki sam jest obraz po zapisie do formatu MP4 FHD.
Proszę o sugestie - co mam zrobić.
Program ten zakupiłem legalny i jest zarejestrowany, ściągnięte poprawki.
Nie wiem tylko co z koderem i dekoderem do MP4 - czy jest w programie czy trzeba kupić, ale w programie po wejściu do zakupów nic nie widać.
Pozdrawiam

Widzę iż pomyłka z mojej strony - temat powinien być w dziale Pinnacle Studio.

Dodam:
program resetowałem 2 razy - bez skutku, zmieniałem konfigurację z nvidii na intela i bez akceleracji - bez skutku, nawet przy samym tekście i wprowadzenie efektu na tekst - wyświetlana jest tylko 1 klatka.
Posiadam też inne programy do edycji video : WMM, Adobe Photoshop elements 14,Magix movie edit pro 2016 - wszystkie pracują bezbłędnie z akceleracją czy intela czy nvidii, wszystko w 1920x1080 30kl/s.


środa, 15 marca 2017, 18:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam.
Dziękuję za sugestie i porady.
Pozdrawiam


czwartek, 16 marca 2017, 21:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Czasem brak odpowiedzi jest odpowiedzią.
Burza mózgów, rozgrzane telefony, nie wiemy - jurekwejh i ja.
Mamy też swoje życie, nie da się czasem na gwizdek...
Czytałeś?
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=36&t=42420
Po na prawdę starannej analizie doszliśmy do wniosku że problemem może być Direct X 9. Pinnacle potrzebuje go do działania. Instalator proponuje Ci zainstalowanie tego Direct X 9. Jeżeli w czasie gdy on się instaluje i pozornie nic się nie dzieje Ty klikniesz - instalacja jest niepoprawna. Jeżeli antywirus zablokuje chociaż jedno DLL - instalacja jest niepoprawna.
Jedyne tak na prawdę lekarstwo to według mnie czysty - postawiony od nowa Windows 10. LINK. Przeprowadzona poprawnie pierwsza instalacja Pinnacle bez przyśpieszania, klikania niepotrzebnego, a więc prawidłowo zainstalowany Direct X - ten z instalatora Pinnacle.
Próbuj. Może uda się odinstalować Pinnacle i wyczyścić ślady po nim, wtedy stawianie od nowa Win 10 może nie być potrzebne, ale tego Ci nie gwarantujemy.

A podziękujesz jak zadziała.
PS
https://forum.team-mediaportal.com/threads/how-install-directx-9-0c-on-windows-10.131342/

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 marca 2017, 10:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam.
Dzięki za odpowiedź, ale gdy długo nikt nic nie napisał, sam szukałem rozwiązania, zrobiłem jak pisałeś, zgodnie z sugestiami w internecie, jak pisałem pokazywał się tylko pierwszy obraz klatki video i nic dalej , a dźwięk był normalnie, ale spokojnie, ja też jestem bardzo dociekliwy, znalazłem przyczynę takiego działania pinnacle studio 19 pl, wszystko miałem po instalowane wszelkie poprawki i dalej nic nie działało, tylko mnie bardzo zdziwiło iż w opcjach programu są ustawienia akceleracji dla nvidii i intela, a na intelu "głucha cisza" całkowity brak akceleracji, tak jakby w opcjach było bez karty graficznej albo jej w ogóle program studio nie widział.
Ale dość pisania: odpowiedź na powolne działanie programu bez akceleracji jest taka: pomijam brak DirectX - bo miałem zainstalowany, sterownik NVIDII muszą być zainstalowane w pełnej wersji:
- główny sterownik graficzny
- oprogramowanie PhysX
- oprogramowanie Experience
Ja (windows 10) nie używam tu żadnych gier stąd miałem zainstalowany sam sterownik karty graficznej.
Po zainstalowaniu od nowa sterownika w pełnej wersji nvidii program pinnacle studio pracował już poprawnie.


piątek, 17 marca 2017, 15:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Kolejne potwierdzenie jak wymagający od otoczenia programowego jest program Pinnacle, ale też jest od razu nowe rozwiązanie.
Dzięki że chciało Ci się wrócić i pomóc pewnie nie jednej osobie tym rozwiązaniem. :D

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 marca 2017, 15:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Wyobraź sobie, iż ja pracowałem na PS ale 9, stąd że pracował on poprawnie pięć (około) lat temu, to kupiłem tą 19, ale nie do montażu video, ponieważ PS niestety ma słabe kodeki kompresji video, będę używać tego programu tylko do wykonania napisów i czołówek w filmie. Nie chcę podawać nazwy programu, bo temat dotyczy PS.
Pozdrawiam


piątek, 17 marca 2017, 17:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Można podawać.
Bardzo lubiłem Studio 8 - nie tyle za zalety, ale za to chyba że opanowałem wszystkie "narowy" tego programu. W tamtych latach, na nieistniejącym już forum KSK - ówczesnego importera Pinnacle, byłem fachowcem od programu nie gorszym niż @jurekwejh teraz. :D
Wersja 10 Studia mnie jednak tak wkurzyła, że poszukałem zamiennika i trafiłem na program w którym się zakochałem - Let's Edit Canopusa. (starsza nazwa Edit DV). Późniejszy Edius to już oczywiście HD, ale zupełnie nie to. Na tamte czasy właśnie kodek mpeg2 Canopusa był standardem sam dla siebie.
Sorrki za OT.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 marca 2017, 17:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam.
Ostatnie dni trochę testowałem pod kontem napisów tworząc krótkie czołówki szczególnie chodzi mnie o efekty nakładane na tekst, wiele u mnie nie działa, nie wiem czym jest to spowodowane, oczywiście chodzi mnie o "19" Ultimate, jest sporo tych efektów, w innych programach te efekty animacyjne się pokazuje od razu w zestawie, a tu nic, trzeba je przenieść na oś czasu. chyba, iż czegoś nie zaznaczam.
Czy u Was jest tak samo?


poniedziałek, 20 marca 2017, 08:26
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1361
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Napisz dokładniej o jakie Tobie chodzi efekty .
zdjęcie 1 - efekty w tytularce
zdjęcie 2 - dodawanie efektów Rtfx na tytuł
zdjęcie 3 - wybór efektów Rtfx

p.s. mam Pinnacle 16 lecz u Ciebie powinno wyglądać podobnie .


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 367.31 | Przeglądane 5 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 388.03 | Przeglądane 10 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 363.84 | Przeglądane 9 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 20 marca 2017, 10:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam i dzięki za odzew.
Z uwagi na Twoje zrzuty ekranu - postaram się przygotować i zrobię ich kilka.
Pozdrawiam.
Już jestem. Więc tak , nie o te efekty chodzi, załączam zdjęcie,
Po kolei:
Edycja --- wrzucam jedno zdjęcie na oś czasu --uruchamiam wstawienie tekst (przykładowy) Prawy przycisk myszy -- otwórz w Edytorze Efektów -- po prawej na górnej belce jest -- ADD-ons : w nim:
- NewBlue Film Effect
- NewBlue Stabilizator
- NewBlue Video Essentials II
- itd
właśnie o te efekty mnie chodzi, pojedyncze działają większość nie.
Od lewej na górnej belce 2D-3D, Kamera, Kolor, Kluczowanie, Artystyczne, one też nie za bardzo działają.
Obrazek
https://zapodaj.net/374d69467907e.jpg.html
i lepsza jakość:
https://zapodaj.net/abceab62aec55.bmp.html
i drugi
https://zapodaj.net/4f6eab158b713.bmp.html


Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 marca 2017, 19:23 przez Wlodek SQ7NNI, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 20 marca 2017, 12:46
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1361
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Brak zdjęć 2 i 3 > jeśli to nie problem to dodawaj zdjęcia w wypowiedzi > ( zdjęcie w formacie jpg. )


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 271.54 | Przeglądane 5 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 20 marca 2017, 17:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
opis jak poprzednio - zdjęcie w .jpg


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 336.97 | Przeglądane 6 razy ]
poniedziałek, 20 marca 2017, 19:22
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1361
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Tak naprawdę nie do końca wiem o co się pytasz .
Większość efektów Rtfx jest przeznaczonych do materiału wideo , więc nie będą miały wpływu na tytuł .
Efekty są też ustawione "Brak ustawień wstępnych" należy samemu dokonać zmian ( zdjęcie > klatki kluczowania ) .
Kilka efektów Rtfx specjalnie przeznaczone tylko do tytułów ( powiedzmy > odbicie napisu u mnie , efekt ten to "Red Giant Matio Graphics Toolkit" a w nim "Reflecs" ( powinieneś go mieć > lecz jak wiadomo są problem z tym u niektórych opisywałem to już kilka razy ).

Pisząc krótko > wiele efektów może nie działać na tytule > wskaż dokładnie o który efekt Tobie chodzi , to sprawdzę u siebie .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 399.17 | Przeglądane 8 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 20 marca 2017, 20:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 marca 2017, 18:22
Posty: 8
Post Re: Problemy z Pinnacle Studio 19 PL
Witam.
Już mnie odpowiedziałeś - o tym nie wiedziałem, że te efekty działają na klatkach kluczowych, jak będę tworzył następny film to po testuję jak działa, pięknie dziękuję , na pewno jeszcze skorzystam z rad. Pozdrawiam.


wtorek, 21 marca 2017, 08:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jurekwejh i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL