Książki100 najważniejszych zdjęć świataPytania i odpowiedziCytaty dla fotografaNajczęściej wyszukiwane

Dołącz do nas

Google+

Daj się ocenić i oceniaj



  • Autor:
    Komentarzy: 1


  • Autor:
    Komentarzy: 27


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 5


  • Autor:
    Komentarzy: 8


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 14


  • Autor:
    Komentarzy: 13


  • Autor:
    Komentarzy: 18


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 9


  • Autor:
    Komentarzy: 67


  • Autor:
    Komentarzy: 8


  • Autor:
    Komentarzy: 23


  • Autor:
    Komentarzy: 17

Potrawy trudne do sfotografowania i jak sobie z nimi radzić, cz II

Potrawy trudne do sfotografowania i jak sobie z nimi radzić, cz II

Zupy. Wszelkie bezkształtne substancje. Ryż. Zapiekanki. Potrawki. Dania mokre. A także te kleiste, ciągnące i rzadkie. Oraz różne brunatności. Świetnie wiem, co czujesz. Choć niektóre tematy, jak choćby misa soczyście kolorowych, apetycznych mandarynek satsuma, są urokliwe same w sobie, to z niektórych dań piękno trzeba dopiero wydobyć. I to zadanie należy do nas, profesjonalnych fotografów. Co ciekawe, wystarczy przestrzegać kilku kluczowych zaleceń, aby nawet saag paneer nie przypominało na zdjęciu jednolitej porcji brunatnozielonej brei.

Strona 1


Mięso

Porozmawiajmy teraz o kolejnym przerażającym temacie zdjęć: mięsie. Obok zup to jedno z najbardziej problematycznych dań. Z góry przepraszam moich wegetariańskich i wegańskich przyjaciół za ten wywód, ale cóż — mięsiwo to mięsiwo i nigdy nie jest w tak oczywisty sposób piękne jak karczoch czy gruszka. Mięso jest martwe, brązowe i optycznie ciężkie, co wymaga wyeksponowania jego walorów za pomocą specyficznych technik. Jak to zrobić? Przy użyciu oświetlenia oraz dzięki właściwemu przygotowaniu. W celu wyeksponowania właściwości, kształtu oraz faktury mięsa na ogół korzystam z odpowiednio zaaranżowanych odblasków światła. Taki odblask to nic innego jak jaskrawa świetlna plama na powierzchni fotografowanego obiektu; w tym przypadku na błyszczącym kawałku mięsa. Choć w innych przypadkach — na przykład na szklankach — odblaski mogą doprowadzić do szewskiej pasji, to jeśli chodzi o mięso, mają same zalety: umożliwiają zaakcentowanie struktury dania i dynamiki kompozycji.


Dostęp do pełnej treści serwisu www.SwiatObrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.

Rejestracja 

dla nowych użytkowników

 

Jeżeli jeszcze nie jesteś zarejestrowany, zapraszamy do wypełnienia krótkiego formularza rejestracyjnego.

 

 

Logowanie 

dla użytkowników SwiatObrazu.pl

 

E-mail: 

 

Hasło:  

 

Zapomniałeś loginu lub hasła?

Problemy z logowaniem

 

DLACZEGO WARTO SIĘ ZAREJESTROWAĆ DO SERWISU SWIATOBRAZU.PL?

Przy pierwszej rejestracji otrzymasz od nas powitalny prezent: Pełną wersję podręcznika "Świat barw w fotografii cyfrowej".

A poza tym otrzymujesz bezpłatny stały dostęp do:

  • wszystkich artykułów opublikowanych w serwisie swiatobrazu.pl;
  • mechanizmów galerii swiatobrazu.pl
  • forów dyskusyjnych;
  • prezentów dla zarejestrowanych Czytelników;
  • codziennego newslettera informacyjnego;
  • swojego profilu osobistego, w którym będziesz mógł zarządzać galeriami, komentarzami, zdjęciami w konkursach itp.

Czas rejestracji - ok. 1 min.

Uwaga

Podczas rejestracji nie zbieramy żadnych szczegółowych danych personalnych i teleadresowych. W każdej chwili możecie usunąć trwale i bezpowrotnie dane dotyczące Waszego konta i zrezygnować ze statusu zarejestrowanego Czytelnika i wszystkich usług bezpłatnych swiatobrazu.pl. Przed rejestracją prosimy o zapoznanie się z regulaminem


Spis treści