- Barwa i kolor
- Cyfrowa ciemnia
- Ćwiczenia fotograficzne
- Czerń i biel
- Filmowanie aparatem
- Fotograf - ZUS i podatki
- Fotograf i prawo
- Fotograficzne ABC
- Fotografia aktu
- Fotografia od A do Z
- Fotografia krajobrazu
- Fotografia produktów
- Fotografia uliczna - street phofo
- Fotograficzne inspiracje
- Fotografowanie architektury
- Fotografowanie ruchu
- Fotografowanie zwierząt
- Kadrowanie
- Kompozycja
- Leksykon fotografów
- Najczęściej popełniane błędy
- Ostrość i nieostrość
- Perspektywa
- Portret
- Przygotowanie prezentacji zdjęć
- Studio fotograficzne dla początkujących
- Światło i ekspozycja
- Zarabiaj na fotografii
Dołącz do nas
Partnerzy
Przepis na zdjęcie Olympusa: Przygotowanie planu zdjęciowego
28 listopada 2013, 13:16W pierwszej części omówiliśmy podstawowe przygotowania do rozpoczęcia fotografowania jedzenia. Dostępne rodzaje światła, wybór aparatu fotograficznego oraz potrzebne akcesoria. W tej części zaczynamy fotografować.
Strona 1
Początek sesji może być różny. Jeśli jest to zlecenie, np. zdjęcie, które będzie częścią projektu graficznego opakowania produktu, przebieg sesji może wyglądać nastepująco: wymagania klienta w postaci briefu zawierającego założenia projektu, opis składu produktu, szkic układu elementów na zdjęciu lub zdjęcia opakowania podobnego produktu. Kolejne kroki to konsultacja z grafikiem odpowiedzialnym za projekt i zleceniodawcą. Fotografując na potrzeby własnego kulinarnego bloga, masz pełną swobodę i dowolność. Jednocześnie pełnisz rolę producenta sesji i klienta. To komfortowa sytuacja. Mimo tej swobody warto bardzo dobrze przemyśleć całą sesję. Zwykle zaczyna się od tego, że już wiesz jaką potrawę będziesz fotografować. Najlepiej jeśli masz już wprawę w jej przygotowaniu i wiesz jak będzie ona wyglądać. Przygotowania rozpocznij zatem od skompletowania poszczególnych elementów scenografii.
Zastosowanie orientalnego pikowanego materiału na tło, chińskiego czajniczka i świeczki, dało wrażenie herbacianego, dalekowschodniego "klimatu". Całość dopełnia listek i imitujący parę dym z kadzidełka.
Naczynia
Zaopatrz się w różne talerze, dzbanki, dzbanuszki, miski, miseczki, czajniczki, filiżanki etc. Talerz okrągły, prostokątny, gładki i z wzorami. Na początek pewnie wystarczy to co posiadasz w domu, jednak z czasem będziesz potrzebować więcej różnorodności. Stylem i charakterem naczynia powinny nawiązywać albo do kuchni, z której pochodzi potrawa albo do nastroju jaki pragniesz wywołać. Przykładowo, herbatę możesz podać w "babcinej" zdobionej filiżance, nowoczesnej designerskiej albo oryginalnym chińskim czajniczku. Pamiętaj: naczynia powinny podkreślać potrawę, nie dominować na zdjęciu. Im bardziej niepowtarzalne, tym lepiej. Staraj się rzadko używać powszechnie spotykanych wzorów. Jeśli masz na tyle zapału i inwencji, możesz nawet samodzielnie wykonać np. gliniane naczynia.
Przed sesją zrób przegląd różnych naczyń, podkładek i innych elementów dekoracji. Oglądając je w świetle studia możesz ocenić jak będą wyglądały na docelowym zdjęciu.
Tło
Tłem najczęściej jest obrus, serweta, blat stołu, ława. Tak naprawdę od Twojej inwencji zależy na czym ustawisz całą aranżację. Staraj się dobierać barwy i fakturę w sposób harmonijny i uzupełniający do tematu zdjęcia. Jeśli jednak sama potrawa nie jest zbyt barwna, możesz całe zdjęcie "wspomóc" żywymi kolorami.
Próbne aranżacje. Staraj się dopasować kształty i kolory. Na zasadzie podobieństw, albo przeciwieństw. Kontrastujące barwy dodają życia. Powtarzający się kolor elementów lub kształty także przykuwają uwagę.
Oprócz serwet i obrusów, naczynia lub nawet samą potrawę możesz położyć bezpośrednio na powierzchni stołu. Stół mogą imitować bardzo różne materiały. Moimi ulubionymi są stare, ponad stuletnie deski. Mogą to być drewniane blaty, które możesz samodzielnie malować na różne kolory. Nieheblowane deski, oświetlone bocznym lub tylnym światłem uwydatniają swoją fakturę. Możesz użyć płytek ceramicznych lub kamiennych. Tutaj masz dużą dowolność, byleby tło pasowało do kulinariów i dodawało uroku Twojej fotografii.
Od lewej: stara deska podłogowa z odchodzącą farbą. Ceramiczne płytki podłogowe. Dwie ostatnie to moje cenne trofea – bardzo stare deski. Na zdjęciu pieczywa z powodzeniem imitowały podłogę młyna.
Sprawdź inne artykuły z kategorii: Poradniki: Fotografia kulinarna
Niezalogowanych Użytkowników prosimy o zalogowanie się przed dodaniem komentarza.
Przepis Olka, a w exiffie Canon 30D ;)
2013.11.28 22:30, uzytkownik_4695
#
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu i w żaden sposób nie odzwierciedlają poglądów prezentowanych przez właścicieli i administratorów SwiatObrazu.pl. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Najczęściej czytane dzisiaj
Najczęściej czytane w tygodniu
Najczęściej czytane w roku
- Trenuj fotografię tej wiosny!
- Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba i nigdy wcześniej nie widziane oblicze Jowisza
- Kamera ze sztuczną inteligencją przekształca zwykłe zdjęcia w fantazyjne obrazy
- FujiFilm naprawia błędnie działający firmware obiektywu FujiFilm XF 16-55 mm f/2.8
- Modele czy manekiny? Profesjonalna fotografia produktowa odzieży dla e-commerce
- Nowe zdjęcia pokazują, jak ogromny jest największy wulkan w Układzie Słonecznym
- Mocna reklama ostrzega rodziców przed udostępnianiem zdjęć swoich dzieci w internecie
- Telefony do nagrywania dobrych filmów i robienia świetnych zdjęć
- Odszedł edytor zdjęć AP, który podjął decyzję o publikacji zdjęcia z ataku napalmem w Wietnamie
- Niesamowite zdjęcie Księżyca na tle największego teleskopu na świecie