Książki100 najważniejszych zdjęć świataPytania i odpowiedziCytaty dla fotografaNajczęściej wyszukiwane

Dołącz do nas

Google+

Daj się ocenić i oceniaj



  • Autor:
    Komentarzy: 2


  • Autor:
    Komentarzy: 2


  • Autor:
    Komentarzy: 31


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 5


  • Autor:
    Komentarzy: 8


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 15


  • Autor:
    Komentarzy: 13


  • Autor:
    Komentarzy: 19


  • Autor:
    Komentarzy: 3


  • Autor:
    Komentarzy: 9


  • Autor:
    Komentarzy: 67


  • Autor:
    Komentarzy: 9


  • Autor:
    Komentarzy: 24

Przepis na zdjęcie Olympusa: Zaplecze kuchenne

Przepis na zdjęcie Olympusa: Zaplecze kuchenne

W poprzednim odcinku naszego cyklu poznałeś kilka sposobów na dostosowanie fotografowanej potrawy do wymogów zdjęcia. Danie przygotowane do jedzenia, choć robi na nas dobre wrażenie, sfotografowane bez pewnych zabiegów nie będzie aż tak atrakcyjne i apetyczne na zdjęciu jak to, które zostało poddane stylizacji.

Strona 1


Są różne podejścia do tematu stylizacji potraw. Pewnie pierwsze co przychodzi Ci na myśl to zasłyszane z różnych źródeł "mało etyczne" sposoby poprawiania wyglądu, jak wykorzystywanie bejcy do drewna w celu uzyskania efektu upieczonego mięsa, uzyskiwanie połysku owoców za pomocą lakieru bezbarwnego czy używanie oleju silnikowego jako substytutu sosu. Te i inne ekstremalne efekty są stosowane np. w fotografii reklamowej, gdzie produkt musi być wyjątkowo dobrze "podkręcony". Przykłady? Choćby zdjęcia dla popularnych marek fast food. Zwykle są to duże produkcje, przy których pracuje ekipa złożona z kilku osób. Znasz taki napis "sugestia podania" na etykiecie produktu? Produkt wewnątrz opakowania powinien być tym samym, który prezentuje zdjęcie. Jeśli nie, bo np. pasztet nie zawiera dodatków ze zdjęcia, dodatkowych przypraw itd. to wtedy całość "załatwia" ta znana formułka. Opakowanie to niemy sprzedawca. 


Dostęp do pełnej treści serwisu www.SwiatObrazu.pl jest bezpłatny - wymagane jest jednak zalogowanie do serwisu. Logowanie wymagane jest również do dodawania komentarzy.

Rejestracja 

dla nowych użytkowników

 

Jeżeli jeszcze nie jesteś zarejestrowany, zapraszamy do wypełnienia krótkiego formularza rejestracyjnego.

 

 

Logowanie 

dla użytkowników SwiatObrazu.pl

 

E-mail: 

 

Hasło:  

 

Zapomniałeś loginu lub hasła?

Problemy z logowaniem

 

DLACZEGO WARTO SIĘ ZAREJESTROWAĆ DO SERWISU SWIATOBRAZU.PL?

Przy pierwszej rejestracji otrzymasz od nas powitalny prezent: Pełną wersję podręcznika "Świat barw w fotografii cyfrowej".

A poza tym otrzymujesz bezpłatny stały dostęp do:

  • wszystkich artykułów opublikowanych w serwisie swiatobrazu.pl;
  • mechanizmów galerii swiatobrazu.pl
  • forów dyskusyjnych;
  • prezentów dla zarejestrowanych Czytelników;
  • codziennego newslettera informacyjnego;
  • swojego profilu osobistego, w którym będziesz mógł zarządzać galeriami, komentarzami, zdjęciami w konkursach itp.

Czas rejestracji - ok. 1 min.

Uwaga

Podczas rejestracji nie zbieramy żadnych szczegółowych danych personalnych i teleadresowych. W każdej chwili możecie usunąć trwale i bezpowrotnie dane dotyczące Waszego konta i zrezygnować ze statusu zarejestrowanego Czytelnika i wszystkich usług bezpłatnych swiatobrazu.pl. Przed rejestracją prosimy o zapoznanie się z regulaminem


Spis treści