Teraz jest sobota, 22 września 2018, 15:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 filtr i zasilanie - prosba o pomoc 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post filtr i zasilanie - prosba o pomoc
Serdecznie wszystkich witam i prosze o pomoc. Mam minolte Z-1. Czy korzystając z zasilacza (nie ładowarki) nalezy baterie (akumulatorki) wyjać z aparatu?Czy napiecie 6V/DC jest odpowiednie do niej? Czy (+) ma znajdowac się wewnatrz wtyku? Mam filtr polar. kołowy KING i tu zaskoczenie, podczas próby uzycia go nie widać żadnych efektów eliminacji odbic jak w tradycyjnej lustrzance.Czy powodem jest elektroniczne rozwiazanie pokazywanie obrazu w celowniku, czy filtr jes do d.... Jak taki filtr stosowac jesli tak?
Pozdrawiam wszystkich.


sobota, 14 lutego 2004, 16:01
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
Zawsze w każdym zasilaczu niezależnie od producenta masa jest na obudowie a "+" w środku (wtyczki).
Filtr polaryzacyjny najlepiej sprawdzić tak:

1). miec drugi tez polaryzacyjny i patrząc przez oba jednocześnie obrocic tak zeby nie bylo nic widac. Znaczy 2 filtry obrocone o 90 stopni wzgledem siebie powinny całkiem zaczernić obraz
2). Jeśli nie masz drugiego filtra (zapewne) popytaj znajomych wędkarzy
moze mają okulary polaryzacyjne i sprawdzisz


a najlepszy test to zrobic zdjęcie wnętrza samochodu w jasny dzień z pewnego kąta i porownac ze zdjeciem bez filtra

_________________
#OLY


sobota, 14 lutego 2004, 17:10
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
@bARTec - napisałeś, że masa jest zawsze na zewnątrz, a plus wewnątrz... Mój kolega sprawdził kiedyś, że jednak nie zawsze (nie pamiętam w czym - jakiś telefon z sekretarką czy coś takiego...). W każdym razie - zwykle jest obok gniazdka ikonka z podpisanym + i - oraz napięciem i rodzajem prądu (stały - DC lub przemienny - AC).
@sztyfcik - jeżeli filtr działa w lustrzance, będzie działał w Z1. Cudów nie ma...


sobota, 14 lutego 2004, 19:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
faktycznie chyba przesadziłem ze słowem {zawsze}. lepiej się upewnić z tym "+" i "-"bo jeszcze będzie na mnie :)
a najlepiej podchodzić z rezerwą do angielskich rzeczy, oni zawsze muszą mieć na odwrót .... :):)
a z PL co pisał sztyfcik to nie zakumałem - myślałem że ten filtr ne był testowany wczesniej w analogu

_________________
#OLY


niedziela, 15 lutego 2004, 12:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja bym był raczej ostrożny ze stosowaniem zasilaczy nieoryginalnych, a wnioskuję, ze właśnie chcesz taki użyć, skoro się pytasz o napięcie etc...

Ale czekam na wrażenia, bo może sam się wtedy będę z tym bawił. Nie chcę kupować oryginalnego za 100 zł :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 16:51
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post 
:lol: tak mówiąc szczerze to nic a nic mądrzejszy hihihhihiihihi nie jestem. no może z filtrem - faktycznie chyba próby musze przeproazdzić, dzieki za podpowiedz, co do zasilacza to UWAGA prosze wszystkich o ostrożność, tak sie składa ze w pracy posługuje sie czesto radiotelefonami i z tad to pytanie, poniewaz do niektórych zasilacze (mamy dwa rodzaje) i jest plus w jednym w centrum, a w drugim na "rurce". Tak to prawda taki zasilacz sobie zrobiłem tylko dalej nie wiem co z tym (+). I czy baterie nalezy wyjmować .Gdyby ktoś chciał taki zasilacz stosowac prosze pamiętac, że powinien on miec wydajność prądową minimum 2 A.


poniedziałek, 16 lutego 2004, 09:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
O wyjmowanie baterii najlepiej byłoby się spytać bezpośrednio u Minolty - wystarczy wysłać im maila. Powinni wiedzieć :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 16 lutego 2004, 15:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post zasilanie apaaratu zewnetrzym źródłem zasilania
doloż moja, doloż. Słałem pytanie do Minolty, a oni nic - tylko chca sztyfcika zmusić do zakupu ( u nich) zasilacza oryginalnego. No dybią na moje zaskórniaki jak nic ! Nie odpowiedzieli mi wcale. Za maluczki dla koncernu jam. Pozdrawiam wszystkich


wtorek, 17 lutego 2004, 22:01
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ale nie, napisz że masz taki zasilacz i nie wiesz, czy trzeba wyciągać baterie, gdy go używasz... (np zgubiłeś instrukcję, jeśli tam było to napisane). Albo zadzwoń najlepiej do jakiegoś ich przedstawiciela/serwisu. Jak pokombinujesz, to się dowiesz :) Mam nadzieję ...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 18 lutego 2004, 01:28
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post zasilanie apaaratu zewnetrzym źródłem zasilania
:D No to wszystko jasne. Tak na marginesie, to gdybym o tym miał w instrukcji, temat by nie istniał. Metodą dedukcji i pomiarów doszedłem w końcu do sedena z wszystkimi niejasnosciami. Z założenia wychodziłem co by nie wyważać otwartych drzwi. Pracuje na zasilaczu (istotne przy filmach) spisuje sie swietnie , baterie sie cieszą, wszystko ok. Pozdrawiam wszystkich.


środa, 18 lutego 2004, 17:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
filtr czy działa najprościej sprawdzić za pomoca zegarka elektronicznego z cyfrowym wyświetlaczem.. popatrz na zegarek przez filtr kręcąc nim - ponieważ zegarek daje monochromatyczne odbicie to obracając powinieneś uzyskać całkowite zaciemnienie wyświetlacza.. tyle - cała filozofia :D (okulary też można tak sprawdzać :D - i co lepsze w 100% działa)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 23 lutego 2004, 13:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL