Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 03:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Rozdzielczość w DPI 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 23:02
Posty: 2
Post Rozdzielczość w DPI
Od niedawna zgłębiam tajniki fotografii cyfrowej (przesiadka z lustrzanki) i proszę o pomoc w następującej kwestii. Czy rozdzielczość fotek przeniesionych do komputera bezpośrednio z aparatu powinna wynosić 72 DPI cz 300 DPI. Z mojej minolty A1 otrzymuję 72 DPI. Proszę o pomoc bo już całkiem jestem skołowany. Pozdrawiam


czwartek, 8 kwietnia 2004, 21:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
rozdzielczość ta zależy od marki aparatu - różne marki różnie mają i w niczym to nie przeszkadza.. minolta akurat ma 72dp, czyli rozdzielczość monitora.

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 8 kwietnia 2004, 21:23
Zobacz profil

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 23:02
Posty: 2
Post 
Serdeczne dzięki. Już się bałem że jest coś nie tak z aparatem.


czwartek, 8 kwietnia 2004, 21:27
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
To nie ma absolutnie żadnego znaczenia. To taki "sztuczny" parametr, bo i tak, jak drukujesz w odpowiednim formacie czy wyświetlasz na ekranie rozdzielczość się zmienia (bez utraty jakości).


piątek, 9 kwietnia 2004, 19:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post yrt
ghhghggh

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post TAK !!!
TAK??

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post A już sie martwilem !!
Już się denerowalem bo ja mam 180 DPI! !

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:24
Zobacz profil
Post 
>akurat ma 72dp, czyli rozdzielczość monitora.

obecnie monitory do PC maja 96dpi.
72dpi pochodzi od firmy Aple jeszcze z dawnych czasow.


sobota, 1 maja 2004, 22:01

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
No, niezupełnie. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości jest monitor (15", 17", 19", ...) i jaką masz ustawioną rozdzielczość (640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, ...). Inna może też być rozdzielczość w pionie i poziomie. Przy instalacji GIMPa jest się proszonym o zmierzenie linijką pionowych i poziomych pasków, właśnie w celu ustalenia rozdzielczości.


niedziela, 2 maja 2004, 13:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post !!!
Ja mam 1024/768 MONITOR 19' NEC 950 FT+ !! I działa jaka rozdzielczosc ??

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


niedziela, 2 maja 2004, 21:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Odpal sobie Sandrę lub Aidę i przeczytaj :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 2 maja 2004, 22:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Pokażę Ci na moim przykładzie: mam monitor 17" przy 1024x768. Mierzysz linijką szerokość ekranu w centymetrach (mi wyszło 33cm). Dzielisz przez 2.54 żeby otrzymać szerokość ekranu w calach (13"). Aby otrzymać rozdzielczość w DPI podziel rozdzielczość ekranu (np. 1024) przez szerokość ekranu w calach (79dpi). I to wszystko.


poniedziałek, 3 maja 2004, 11:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL