Teraz jest środa, 26 września 2018, 01:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 panorama sferyczna jak zrobic.. 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 10:12
Posty: 8
Lokalizacja: Nowy Targ
Post panorama sferyczna jak zrobic..
Witajcie,
chodzi mi o takie zdjęcie..
a konkretniej o sprzet jakim moge je zrobic..
Podejrzewam, ze potrzebny bedzie do tego obiektyw jakis specjalny.. ale w dziedzinie fotografowania jestem troche zielony..
Macie jakies doswiadczenia ?


Mam aparat Canon EOS 300d


sobota, 31 lipca 2004, 10:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Trzeba miec specjalny obiektw tzw. "rybie oko". Obiektywy te sa obiektywami superszerokokatnymi, zaczynajace sie juz od ogniskowej 6 mm i obejmujace kat nawet 180 stopni lub wiecej. Do tego zdjecia wystarczylyby wiec tylko 2 klatki razem polaczone, w efekcie dajace 360 stopni. Aha zdjecie te zostalo wykonane za pomoca obiektywu rybie oko, typu diagonalnego.
Pozdrawiam...


sobota, 31 lipca 2004, 10:55
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 10:12
Posty: 8
Lokalizacja: Nowy Targ
Post 
Przepraszam,
ale dalem zly przyklad..
chodzi mi o widok 3d czyli tak jak tutaj

Napiszcie, gdzie mozna dotac sprzet odpowiedni do tego.. ile kosztuje, jaki polecacie...

z gory dziekuje

pozdr. M.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 08:47 przez miki, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 31 lipca 2004, 11:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
To zwykła płaska panorama 2D nałożona nawet nie na koło, a na wielobok.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 31 lipca 2004, 12:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Zgadza sie, tak jak napisal Silent to jest normalna panorama, skladajaca sie z serii zdjec, przetworzona w specjalnym programie, ktory naklada te zdjecia na siatke. Do tego nie jest potrzebny zaden specjalny obiektyw (ewentualnie rybie oko).


Ostatnio edytowano sobota, 31 lipca 2004, 13:32 przez Daddy25, łącznie edytowano 2 razy

sobota, 31 lipca 2004, 12:06
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 10:12
Posty: 8
Lokalizacja: Nowy Targ
Post 
Słuchajcie..
mam canona, EOS'a 300d i potrzebuje zrobic panorame jak w moim drugim poscie,
naprawde jestem zielony w tej dziedzinie..
piszecie o programie, obiektywie..
ale jaki to program? jaki obiektyw?
Moze to kwestia tylko odpowiedniego filltru do photoshopa?

Silent Planet napisał(a):
To zwykła płaska panorama 2D nałożona nawet nie na koło, a na wielobok.

tzn.?
ze zrobiona zostala zwyklym aparatem?
a cos takiego:
http://www.panoramy.biz/panoramy.html
?

to naprawde wazne dla mnie, wiec bede wdzieczny za wszelkie rady :)

pozdr.


sobota, 31 lipca 2004, 12:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Ok, wiec sluchaj, do tworzenia panoram sferycznych potrzebny bedzie obiektyw typu rybie oko (kolowy) oraz program skladajacy zdjecia z tego obiektywu, np. ten program: http://www.easypano.com/product/product ... anoweaver/

Obiektyw typu rybie oko (kolowy) moze byc np. jak ten: http://www.fotoexpert.pl/katalog.php?SI ... ,sklep,147
Oczywiscie to tylko przyklad, obiektyw mozesz sobie wybrac wg. wlasnego uznania, innej marki itd. Jak nie stac Cie na taki wydatek, to mozesz zastosowac posrednie rozwiazanie, a mianowicie konwerter typu rybie oko, nakrecany na zwykly obietyw. Do tego rzecz jasna niezbedny bedzie jakis porzadny statyw, z glowica panoramiczna. Musisz takze pamietac, ze w Canonie 300D krotnosc ogniskowej wynosi x1.6, wiec musisz to uwzglednic kupujac obiektyw. Dla przykladu obiektyw o ogniskowej 8 mm, bedzie w tym aparacie obiektywem 12.8 mm.
Pozdrawiam...


sobota, 31 lipca 2004, 12:57
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 10:12
Posty: 8
Lokalizacja: Nowy Targ
Post 
Dzieki,
sciagnalem sobie triala easypano,
co do obiektwu, to wlasnie o cos takiego mi chodzilo..
musze przemyslec wszystko na spokojnie,
troszke trzeba bedzie zainwestowac ;)
pzdr.


sobota, 31 lipca 2004, 13:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 20 lipca 2004, 11:30
Posty: 46
Post 
Identyczny efekt można uzystać z urzyciem zwykłego obiektywu szerokokątnego i programu do tworzenia grafiki 3D.

_________________
Olympus 5060
"Pani kierowniczko, czy ja palę??? Ja palę bez przerwy..."


sobota, 31 lipca 2004, 18:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Zdjęcie jest banalne - zwykła panorama 360* sam mam taką i to zrobione zwykłym Canonem A80.
W A80 jest tak:
1. Przełącznik w tryb Panoramy
2. aparat na statywie i obracamy tak, żeby koniec ostatniego nakładał się na nowe
3. program oryginalny dostarczony na płycie z aparatem PhotoStitch

I po sprawie

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
M, niestety sie mylisz... Podejrzewam, ze nie doczytales calego tematu i nie zauwazyles, ze kolega Miki sie pomylil i w pierwszym poscie podal zly przyklad. Poprawil sie w swoim kolejnym poscie. A do tego drugiego przykladu nie wystarczy tu Twoj Canon, potrzebny bedzie aparat jak juz pisalem z obiektywem typu rybie oko, lub tez z takim konwerterem. Poza tym, czy wchodziles na strone z programem, ktora wczesniej podalem :?: Zauwaz, ze tam jednym z wymagan jest wlasnie posiadanie takiego obiektywu lub konwertera.
Pozdrawiam...


niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ale jak się myle - zobacz > TUTAJ 2,2 MB <

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


Ostatnio edytowano niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:46 przez M, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Nistety nie moge zobaczyc, poniewaz link nie dziala... (404 Not Found
The request /foto.panorama.jpg was not found on this server) :lol:


niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Juz działa

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
M, no wiec sluchaj... Panorama wyszla Ci ladnie, jednakze jest to zupelnie inny typ panoramy niz w przykladzie. Jest to co mowilem, czyli brakuje szerokiego kata w pionie (nie da rady zobaczyc podlogi czy tez sufitu), a do tego bedzie potrzebny wlasnie obiektyw typu rybie oko lub konwerter. Po za tym, dales tylko zdjecie, a nie animacje jak w przykladzie....


niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL