"Fed4" jak robić (lepiej?) powrót do źródeł
kilka miesięcy temu stwierdziłem
mam dość idiotera a $ na cyfraka brak więc odkurzyłem i przejrzałem kilka książek o fotografi i próbowałem. Fed ma światłomierz

więc na początku się nie martwiłem , w dni słoneczne/pogodne na
iso 200 robiłem na 1/60 przesłone 2.8(podoba mi się efekt rozmycia tła dalszego

) raz na 1/125 ale wyszło kilka kwiatków

niektóre zdj wpadły za mocno w fiolet (zapewne prześwietlone lekko

), bez lampy błyskowej machałem również w dobrze oświetlonych (i mniej) pokojach wyszło bez zarzutu(1/60,2.

porwałem się na zdj nocne jak je robić ?
[*wczesny poranek* zauważyłem że przy dłuższym naświetlaniu na mniejszej przesłonie światło latarni fajnie się rozmywa a przy odwrotnych ustawieniach było troche jaśniejsze(mniej cieni) a latarnie miały minimalne rozmycie]
*inne zdj nocne 3p budynek i widok na uliczke oświetloną latarnią z prawej a z lewej niewidoczny na zdj oświetlony skwer ,jasne okna, i witryna slkepu 2.8 ok 30s i zdj wyszło jaśniejsze niż myślałem
(+-30s 2.8 ?) i wczesno poranne
po pierwszym filmie zorientowałem się że skala światłomierza była na ok iso 100

i prawdopodobnie stąd tu nie które prześwietlenia więc światłomierz poprawiłem na ok 200 iso
ale po drodze miałem kilka niepowodzenień(zablokowanie spustu migawki, filmu nie naciągał i robiłem puste zdj, w tym czasie dowiedziałem się od fotografa że na iso 200 zdj robi się z 1/500 i tylko przesłone się zmienia (konica)
16=plaża,11=pogodnie,8=słonce srednio zza chmury, 5.6 = pochmurno, 4=zachod slonca,
ale robiąc drugi film kierowałem sie z przekory światłomierzem feda
był wsch słonca 5.30 rano sierpień wdg wskazan konica powinno byc chyba 4 na 1/500 niższej przesłony nie przewiduje , a zrobiłem ze swiatłomierza 2.8 na 250 i
raz było ok drugie zdj troche bardziej ciemniejsze wpływ zacienionego zaczynającego się ogrodu?(wyszedł prawie czarno)
*słońce widoczne przez chmury...
ale o tym poranku pojechałem w las i wiadomo prześwitujące słońce niezajasny las + czasami mgła zdjęcia machałem również jakdobrze pamiętam 1/250 przy 2.8 i kolor zielony lasu tam gdzie słońce nie dochodziło był naturalny ale im bliżej słońca wchodził w jasno brązowy do białego
jakbym robił na 4 i 1/500 to kolory byłyby by lepsze ?
a i jeszcze jedeno głebia ostrości w takich warunkach modyfikując (migawke dłuższą a zwiększając przesłone) od 4 na 1/500 przy 1/60 na 11 ostrość uzyskałbym od ok 3m do nieskończoności przy nastawieniu odległośći ok 5.5m zdj będzie
narazie z tych zdjęć co robiłem głębia ostrości nigdy nie wyszła przed nastawioną odległość choć moze na 11 to zajdzie
*na liczniku zdjęć mam korpus pozwala przekręcać na słoneczko,księżyc,żarówke to jest tak dla ozdoby czy odbija się na zdj ?
*iso 100 daję lepszą jakość niż iso 200 ? ma chyba mniejsze ziarno?
*czy jest możliwe aby do tego aparatu zdobyć nasadke zmiękczającą ?
========================================================
POZDRAWIAM I BĘDE WDZIĘCZNY ZA RADY I SUGESTIE TECHNICZNE[/b]