Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 22:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 "Fed4" jak robić (lepiej?) powrót do źródeł 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post "Fed4" jak robić (lepiej?) powrót do źródeł
kilka miesięcy temu stwierdziłem mam dość idiotera a $ na cyfraka brak więc odkurzyłem i przejrzałem kilka książek o fotografi i próbowałem. Fed ma światłomierz :lol: więc na początku się nie martwiłem , w dni słoneczne/pogodne na iso 200 robiłem na 1/60 przesłone 2.8(podoba mi się efekt rozmycia tła dalszego 8) ) raz na 1/125 ale wyszło kilka kwiatków :lol: niektóre zdj wpadły za mocno w fiolet (zapewne prześwietlone lekko :D ), bez lampy błyskowej machałem również w dobrze oświetlonych (i mniej) pokojach wyszło bez zarzutu(1/60,2.8) porwałem się na zdj nocne jak je robić ?
[*wczesny poranek* zauważyłem że przy dłuższym naświetlaniu na mniejszej przesłonie światło latarni fajnie się rozmywa a przy odwrotnych ustawieniach było troche jaśniejsze(mniej cieni) a latarnie miały minimalne rozmycie]

*inne zdj nocne 3p budynek i widok na uliczke oświetloną latarnią z prawej a z lewej niewidoczny na zdj oświetlony skwer ,jasne okna, i witryna slkepu 2.8 ok 30s i zdj wyszło jaśniejsze niż myślałem :wink:

(+-30s 2.8 ?) i wczesno poranne

po pierwszym filmie zorientowałem się że skala światłomierza była na ok iso 100 :lol: i prawdopodobnie stąd tu nie które prześwietlenia więc światłomierz poprawiłem na ok 200 iso

ale po drodze miałem kilka niepowodzenień(zablokowanie spustu migawki, filmu nie naciągał i robiłem puste zdj, w tym czasie dowiedziałem się od fotografa że na iso 200 zdj robi się z 1/500 i tylko przesłone się zmienia (konica)

16=plaża,11=pogodnie,8=słonce srednio zza chmury, 5.6 = pochmurno, 4=zachod slonca,

ale robiąc drugi film kierowałem sie z przekory światłomierzem feda
był wsch słonca 5.30 rano sierpień wdg wskazan konica powinno byc chyba 4 na 1/500 niższej przesłony nie przewiduje , a zrobiłem ze swiatłomierza 2.8 na 250 i
raz było ok drugie zdj troche bardziej ciemniejsze wpływ zacienionego zaczynającego się ogrodu?(wyszedł prawie czarno)
*słońce widoczne przez chmury...

ale o tym poranku pojechałem w las i wiadomo prześwitujące słońce niezajasny las + czasami mgła zdjęcia machałem również jakdobrze pamiętam 1/250 przy 2.8 i kolor zielony lasu tam gdzie słońce nie dochodziło był naturalny ale im bliżej słońca wchodził w jasno brązowy do białego
jakbym robił na 4 i 1/500 to kolory byłyby by lepsze ?

a i jeszcze jedeno głebia ostrości w takich warunkach modyfikując (migawke dłuższą a zwiększając przesłone) od 4 na 1/500 przy 1/60 na 11 ostrość uzyskałbym od ok 3m do nieskończoności przy nastawieniu odległośći ok 5.5m zdj będzie

narazie z tych zdjęć co robiłem głębia ostrości nigdy nie wyszła przed nastawioną odległość choć moze na 11 to zajdzie

*na liczniku zdjęć mam korpus pozwala przekręcać na słoneczko,księżyc,żarówke to jest tak dla ozdoby czy odbija się na zdj ?

*iso 100 daję lepszą jakość niż iso 200 ? ma chyba mniejsze ziarno?

*czy jest możliwe aby do tego aparatu zdobyć nasadke zmiękczającą ? :)

========================================================
POZDRAWIAM I BĘDE WDZIĘCZNY ZA RADY I SUGESTIE TECHNICZNE[/b]

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


Ostatnio edytowano piątek, 27 sierpnia 2004, 20:29 przez perzadam, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 27 sierpnia 2004, 19:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
( informacja dla kolegi MuHy, który szybko kasuje posty - Fed to nie lustrzanka :wink: )

Co do Twoich problemów kolego...
Należy się cieszyć, że materiały odwracalne mają takądużą tolerancję na błędy ekspozycji.
Gdy założysz slajd, przestraną Cię zadowalać wyniki :wink:

Światłomierz w Twoim aparacie może z czasem ślepnąć lub "nadwidzieć". W moim Fedzie światłomierz ślepnął z czasem. Ponoć to jakieś styki śniedzieją...

Przysłona nie ma wpływy na kolory. Na nie ma wpływ czas ekspozycji.

Co do ekspozycji - konkretną przsłonę dobierasz do konkretnej sytuacji, a do niej dobierasz czas.
Jeśli kończy się skala czasów - korygujesz przysłoną.

Właściwie co tu pisać - wszystkie Twoje pytania i błedy pochodzą właśnie od niepoprawnej ekspozycji.

Fedem idzie poprawnie naświetlić kliszę, Ty na pewno umiesz się Tym światłomierzem posługiwać ? :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 27 sierpnia 2004, 20:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
światłomierzem potrafię posługiwać (zzzz) obracam korpus z czasami az czerwona strzałka pokryje się z cienką wskazówką światłomierza + skorygowanie czułości *asa zgodnego z iso

"Twoje pytania i błedy pochodzą właśnie od niepoprawnej ekspozycji" do tego też doszedłem :)

"Co do ekspozycji - konkretną przsłonę dobierasz do konkretnej sytuacji, a do niej dobierasz czas.
Jeśli kończy się skala czasów - korygujesz przysłoną. "

tja dobrze i słusznie powiedziane tyle że z tego trudno mi wyciągnąć wnioski co zrobiłem nie tak a jak to poprawnie zastosować do wcześniejszych przypadków które przecierz nie od tak sobie przytoczyłem ?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


piątek, 27 sierpnia 2004, 20:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Kadrujesz... patrzysz na wskazówkę światłomierza, jaką cyfrę pokazuje przy danej przysłonie... obracasz pokrętłem aby wybrać cyfrę ze światłomierza... odczytujesz czas ekspozycji... ustawiasz go, wykonujesz zdjęcie.

To nie jest takie trudne. :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 27 sierpnia 2004, 21:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
Silent Planet napisał(a):
Kadrujesz... patrzysz na wskazówkę światłomierza, jaką cyfrę pokazuje przy danej przysłonie... obracasz pokrętłem aby wybrać cyfrę ze światłomierza... odczytujesz czas ekspozycji... ustawiasz go, wykonujesz zdjęcie.

To nie jest takie trudne. :wink:

*światłomierz potrafie obsługiwać,,,

:shock: :shock: łałąłą :) kurka napiszę krócej chodzi mi oto czy kierować się światłomierzem czy grzać na migawce 1/500s i tylko przesłone regulować ?

czy coś pośrodku ?

a jak byś poprawił te ustawienia ? rano/poranek/wieczór/?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


Ostatnio edytowano piątek, 27 sierpnia 2004, 22:03 przez perzadam, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 27 sierpnia 2004, 21:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Tylko światłomierz :!:
On prawdę Ci powie.

PS. ASA = ISO. Nie musisz korygować. Koryguj jak masz DIN.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 27 sierpnia 2004, 21:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 16:10
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Post 
hmm jescze się sprawdzi , głębia ostrości mnie zastanawia załóżmy wdg tego co pisze na opakowaniu do filmu dzień pochmurny stosować 5.6 przy 1/500 chcąc zrobić zdj ostre (jak najbliżej żeby ostro wyszło) potrzebuje możliwie najmniejszą przesłone przez co dłuższy czas naświetlania = 16 na 1/60 ?(niedoświetle przypadkiem zdj?) ostrośc od 2/4m do nieskończoności

*szczególnie mnie to nurtuje bo wyjeżdżam i jak przyjdzie mi machnąć wyrażnie osobe i krajobraz to pojedyncza osoba 4m odemnie nie zaciekawie wyjdzie ?

a ustawienienia noc/poranek(szczególnie te mocne światło w lesie)/ wdg światłomierza robiś nadal :)?

_________________
Fed4, Praktica bx 20, Canon 590IS.


piątek, 27 sierpnia 2004, 22:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
No ale przysłona a odległość ostrzenia to dwie różne rzeczy.
Przysłoną wpływasz na głębię ostrości - czyli obszar w jakiś sposób ostry przed i za płaszczyzną ostrości - którą ustawiasz sobie obiektywem.

I albo osoba, albo krajobraz w tle - albo ostrzysz cztery metry, albo nieskonczoność...

Co do reszty - trzeci raz nie zamierzam się powtarzać.

Pozdrawiam...!

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


piątek, 27 sierpnia 2004, 23:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Silent Planet - przylapales mnie :!: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Tu powtwierdza sie regula zeby za duzo nie mowic o czyms o czym sie nie ma pojecia :( (lepiej sluchac niz glupoty gadac)


sobota, 28 sierpnia 2004, 00:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL