Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 07:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Ziarno... 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post Ziarno...
Witam wszystkich moze moje pytanie was zdziwi... ale chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob uzyskac najwieksze ziarno :) tzn. w fotografii BW jak i przy niektorych kolorowych jest to efekt ktory powala mnie na kolana! maksymalne ISO 400 w moim aparacie nie daje takich rezultatow, ale domyslam sie ze odpowiednie funkcie i operacje w roznego rodzaju "szopach" (eng. shop) [niestety kompletnie sie na tym nei znam] pozwola mi uzyskac upragnione ziarenka :D
No wiec... do dziela panie i panowie pomozcie zielonemu :oops:

pozdrowionka!

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


środa, 22 września 2004, 21:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=339155

a to o chociaz jeden taki przyklad

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


środa, 22 września 2004, 22:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
Szumy mozna dodac w programie graficznym, jest masa pluginow do "zaszumiania" zdjec.
Paint Shop w standardzie takze posiada opcje dodawania szumu.

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


środa, 22 września 2004, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:23
Posty: 77
Lokalizacja: Lubartów
Post 
wersja Photoshopowa, raczej mało skomplikowana:
"Filter => Noise => Add Noise"

_________________
Canon a75 | 2x256 Kingston / 32 Canon | GP 2100 |
[ MOJE FOTKI NA PLFOTO]


środa, 22 września 2004, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Ta funkcja nie jest gleboko ukryta w Photoshopie, a za to masz duze pole manewru... polecam.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


środa, 22 września 2004, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
LOL! widac wpierw musze zainstalowac takie oto narzedzia i pokombinowac a pozniej zawracac glowe innym :D

ps. a tak apropos tego przykladu co dalem, wg was byl robiony wlasnie tym sposobem? "add noise i po wszystkim?

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


środa, 22 września 2004, 22:39
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ziarna w cyfrówce nie uzyskasz niestety. Niczym, bo żaden szum się nawet nie umywa do pięknego czasem (zwłaszcza czarno-białego) ziarna.


czwartek, 23 września 2004, 18:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL