Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 14:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 G5: RAW.. i co dalej? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post G5: RAW.. i co dalej?
No wlasnie przywiozlem zdjecia z lasu zrobione w formacie raw. Pierwsza przeszkoda to brak mozliwosci zgrania normalnie w windows.. musialem przez programidla dodane do aparatu. Druga przeszkoda to.. no wlasnie gdzie to otworzyc i obrobic?? zaden z programow z cd od aparatu tego nie otwiera (mozna podejzec sobie) gimp tez nie.. a podobno na rawie mozna balans bieli ustawic itd. wszystko ladnie pieknie ale czym to zrobic? :roll:

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


niedziela, 10 października 2004, 18:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jest na płycie FileViewerUtility i to jest oryginalny program do RAW.
Jeszcze można Photoshop CS ale to już program niedarmowy.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 10 października 2004, 18:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
cholerka.. masz racje, przeoczylem ten program akurat :oops:
a tak szczerze jak g5tkowicz to g5tkowicza.. uzywasz raw? warto?
pozdrawiam!

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


niedziela, 10 października 2004, 19:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Nie używam - chyba z 10 zdjęć mam w RAW i to te co na próbe robiłem. Nie chce mi się bawić później w obrabianie zdjęć. Jak mam w JPEG to zgram i po problemie a tak to lażde zdjęcie trzeba odpalać w programie, poustawiać co trzeba i zapisać jako JPEG.
Jeżeli zrobie na jednej sesji 40-50 zdjęć to można się domyślic ile będzie z tym zabawy.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 10 października 2004, 19:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
eee do luftu to.. robilem zdjecie w calkowitej ciemnosci przy kominku i skora w miejscu padania swiatla z kominka wyszla czerwona (pomimo ze taka zdecydowanie nie byla).. ABW widocznie kiepsko zadzialalo no i 15sec naswietlania widocznie tez.. no i ja glupi myslalem ze sobie teraz balans bieli zmienie plynnie tak zeby uzyskac wlasciwa barwe... hmm :/ a tam nic, mozna jedynie przestawic presety BW na te dostepne w aparacie :(

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


niedziela, 10 października 2004, 19:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Płynnie temperature światła można ustawiać w Photoshop CS ale jest jeszcze wiele innych programów do RAW tylko musisz poszukać bo ja nie pamiętam nazw. wpisz w google i coś znajdziesz.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 10 października 2004, 19:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 25 września 2004, 09:49
Posty: 44
Post 
Troche późno dostrzegłem ten temat i dlatego późno wypowiadam się.
Ja robie zdjęcia w RAW,to bardzo fajny format.Cykasz zdjęcia a jakością ich martwisz się w domu przy komputerze. :lol: Po zrobieniu masz surowe zdjęcia,a jak obrobisz to aż Ci oko zbieleje. :D
Czym obrabiać :?: Ja robie zdjęcia A1 a więc do niej mam super programik Dimage Viewer 2.2.3 ( mała rzecz a cieszy ) :lol: :lol:
Na nim otwierasz RAW-y i obrabiasz.Jak zrobisz 20-30 zdjęć to spokojnie je dopracujesz.Chyba że robisz 100-200 ,to rób tylko JPEG-i. :wink:
Każda ceniąca się firma,która produkuje aparat,powinna dać jakiś przyzwoity programik do podsrawowej obróbki zdjęć. :P
Jedyną wadą tego mojego programu DV,to to,że jest tylko w językach obcych.Ale jak się człowiek uprze,to i z chińskim programem jakoś sobie poradzi :lol: :D :P

_________________
Sony A100,18-200,18-70, Hoya HMC SUPER UV(0)62mm,
SanDisc II 1 GB,Cheetah 80x 2GB,CheetahIII
133x 2 GB,Futerał skóra Hama


środa, 10 listopada 2004, 00:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL