Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 21:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 tryb makro- zamazane :| 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post tryb makro- zamazane :|
tak sobie probuje i probuje, i staram sie robić tez makro.
i każde jest jakieś takie beznadziejne. zamazane , nieostre.

gdzie robie błąd?
robiłąm na róznych ustawieniach, i na każdym wychodzi podobnie!!

mam canona A75. i prosze o jakiąś radę?!


środa, 27 października 2004, 13:50
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
wybacz, pytanie troche glupie :)
ale czy wlaczyles tryb makro ?


środa, 27 października 2004, 13:53
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post 
:))) taaaaak :)))


środa, 27 października 2004, 13:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Moze jest za ciemno i dostajesz za dlugie czasy? A moze przymykasz przyslone za bardzo albo zaslaniasz swiatlo aparatem i dalej dostajesz dlugie czasy? Ewentualnie jedziesz makro z zoomem gdzie przyslone masz f4,8 czyli nadal dlugie czasy? A nbo i jeszcze jest mozliwosc ze obiektyw masz za blisko obiektu fotografowanego i aparat ci nie lapie ostrosci

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 27 października 2004, 14:02
Zobacz profil
Post 
Napisz cos wiecej.Czy robione były z statywu czy ręki? Czy dioda ustawiania ostrosci nie mruga? Czy było zachowane min 5cm od fotografowanego przedmiotu?


środa, 27 października 2004, 14:16
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Przeman napisał(a):
Czy dioda ustawiania ostrosci nie mruga?


A co to jest "dioda ustawiania ostrosci" ? chyba wspomagania powinno byc "AF assistant beam", poza tym to ona nigdy nie mruga - bo i po co?

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 27 października 2004, 16:16
Zobacz profil
Post 
W A60 i A70 była dioda zielona i przy trybie makro zólta o ile sie nie myle informujaca czy AF złapał ostrość.W A75 nie ma tego ? :)


środa, 27 października 2004, 16:43
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Mówicie o dwóch różnych rzeczach:D
Jeden mówi o lampkach obok wizjera, a drugi o lampce wspomagającej AF.
:lol:

Na początku nie rozumiałem wypowiedzi Przemana- jaka lampka wspomagająca AF zielona? Jaka żółta? :lol:

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 27 października 2004, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post 
aha to chyba za blisko miałam aparat od przedmiotu poprostu!!

robilam pod światlo. nie wiem czy to ma znaczenie. chyba raczej ma..

przed chwilką wrociłam z uczelni, i porobiłam jesczze pare i wyszły spoko! aha, no i raczej robie na trybie auto, poki sie nie oswoje z aparatem :)

edit: robiłam z ręki. aaa!! ale super bo przed chwilką znalazłam w domu statyw :) super!!


środa, 27 października 2004, 17:56
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post 
SUperbike---->

własnie oglądam Twoją galerię zdjęć. jak się robi fotke takiej kropli?? tzn jak ją złapać? tzn. czy nastawiasz na coś szczególnego, czy poporstu robisz krople i probujesz je "złapać"

<mam nadzieje ze coś zrozumiesz :)))


środa, 27 października 2004, 18:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Ja swoje zdjęcia zrobiłem w kuchni w zlewie.
Ja robię tak:
1. Napełniam szklankę wodą i ustawiam dokładnie pod kranem,
2. Maksymalnie oświetlam zlew,(wszystkim, co się da),
3. Daję jakieś tło,
4. Ustawiam F2.8 i krótką migawkę w aparacie (min. 1/200),
5. Gdy trzeba daję do tego najsłabszy błysk lampy,
6. Odkręcam kran tak, żeby kapała woda,
7. Ustawiam ostrość na szklankę z wodą,
8. W momencie, gdy kropla "odrywa się" od kranu naciskam spust migawki.
Jakieś jedno na trzydzieści wychodzi całkiem fajnie.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 27 października 2004, 20:23
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post 
:D

wooow!!! nieźle Superbike!! dzięki za instrukcje, zapewne spróbuje za jakiś czas!!!

dzięki!!!


środa, 27 października 2004, 20:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL