Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 00:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 A75. chcę wybiórczo wyostrzyć obiekt w kadrze. da się? 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:15
Posty: 23
Post A75. chcę wybiórczo wyostrzyć obiekt w kadrze. da się?
chcialąm zapytać o taką rzecz:

mam canona a75 od jakiegoś tygodnia, moze więcej troszkę. chcialabym zrobić takie zdjęcie :

1 obiekt-daleko, tzn powiedzsmy ze 3 metry od obiektywu. drugi- 50 cm od obiektywu.
w a75 nie ma przesuwanęj ramki AF, więc obiekt oddalony o 3 metry będze musiał być w srodku prawda? czy da się jakoś tą ramkę przesunąć?

i teraz- czy da się zrobić tak, ze obiekt oddalony o 3 metry będzie ostry a ten o 50 cm zamazany <tak by zwrocić uwagę tylko na ten obiekt dalszy>
i odwrotnie- czy można tylko wyostrzyc ten obiekt oddalony o 50 cm. a zamazać ten oddalony o 3 m?

ojej, mam nadzieje ze ktoś zrozumiał o co mi chodzi:)

dziekuję za odpowiedzi.

Owocu.


czwartek, 4 listopada 2004, 10:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
MF i racznie sie bawic w ostrosc, badz wyłączyć AiAf, ustawic ostrosc na obiekt oddalony a pozniej trzymajac do polowy spust przekadrowac aparatem i juz.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 4 listopada 2004, 10:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
tak jak sq8shq napisał - musisz sobie przekadrować.
czyli wyłączyć AiAF i zostawić na ramke centralną.
Najechać na obiekt który ma być ostry i nacisnąc spust do połowy no i trzymając go przestawić paprat tak, żeby kadr był taki jaki chcesz.
I po problemie.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 4 listopada 2004, 15:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Oczywiscie sprawdza sie wasze sposoby, aczkolwiek trzeba pamietac, ze nigdy nie uzyskamy takkiego efektu, jak to sie ma w lustrzankach.
Odnoscie tematu, zapomnieliscie dodac, ze nalezy ustawic mala glebie ostrosci (mala liczba f).

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


czwartek, 4 listopada 2004, 21:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL