Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 14:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zenit, jak to ustawić? 
Autor Wiadomość
Post Zenit, jak to ustawić?
witam
Jestem fotoamatorek, kóry znalazł stary aparat mamy i chciałby sie nim pobawić :] Napotkałem jednak na pewien problem. Nie wiem jak to to ustawić ( patrz foto)
Obrazek

O co tutaj chodzi z tym DIM ? CO to jest za parametr i jak należy go urzywać wraz ustawieniem przesłony, czasem nświetlania oraz czułościa filmu?
Za wszytkie podpowiedzi bede wdzieczny :]


czwartek, 31 sierpnia 2006, 10:53
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 19:49
Posty: 34
Post 
A więc,najpierw kadrujesz wybrany cel,następnie przyglądasz się miernikowi światła i tym największym pierścieniem kręcisz tak by wskazówka z oczkiem pokryła się z cienką wskazówką. Ustawiasz czułość filmu(ISO tym pierścieniem wewnątrz) i odczytujesz dane z pierścieni, przekładasz je regulacje przysłony i czasu i cykasz zdjęcie.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 12:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
BartekB, dość skomplikowane napisz to jeszcze raz dla pewności :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


czwartek, 31 sierpnia 2006, 12:41
Zobacz profil
Post 
e tam nie ma potrzeby :] wszystko skumalem za pierwszym razem :] Najpierk kadr, pozniej wyskalowanie swiatłomierza a na koncu dopiero wybieram czy che miec przeslone taka zy taka a do tego dostosowywuje predkosc migawki ( albo na odwrót :]).
Wielkie dzieki :]


czwartek, 31 sierpnia 2006, 15:22
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Ja tam czytałem 2 razy i nie skumałem, ale może dlatego, że nie miałem nigdy w ręku tego Zenit'a :D

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


czwartek, 31 sierpnia 2006, 15:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Najpierw to trzeba ustawic czulosc filmu zalozonego w aparacie na tym swiatlomierzu, sa tam dwie skale, DIN znana z lat 70-80 na filmach ORWO i FOTOPAM i ISO stosowana obecnie. Dopiero potem patrzymy w wizjer i usyawoamy tak jak kolega napisal wczesniej, spojrzenie na kolko da nam zestaw par typu przyslona-czas z ktorych mozemy skorzystac. A to co wykorzystamy to juz zalezy do nas i tego co fotografujemy.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 31 sierpnia 2006, 17:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 19:49
Posty: 34
Post 
MobyDick, dzieki za poprawke,zapomniałem dodać, że wypadałoby po zakupie filmu nastawić iso na pekrętle,a nie dopiero przy robieniu zdjęcia. W moim zenicie te pokrętła lubiały się same przekręcać a licznik wykonanych zdjęć to wogóle...


czwartek, 31 sierpnia 2006, 17:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Nio coś tam zrozumiałem :D bo od pewnego momentu chce sie przeżucić na fotografie analagową :D

P.S
Mylą mi sie te pokrętła, ale jakoś bedzie :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


czwartek, 31 sierpnia 2006, 20:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 19:49
Posty: 34
Post 
Jak nie masz Zenita,to cieżko to wytłumaczyć,kup sobie zuraw'iu 2006, to nie jest droga rzecz.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 21:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL