Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 06:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Prośba o poradę 
Autor Wiadomość
Post Prośba o poradę
Na wstępie chciałem się przywitać. Jestem tu po raz pierwszy.
Fotografia to moje hobby i zajmowałem się tym od bardzo dawna.
Niestety miałem długa przerwę i niektóre rzeczy umknęły mojej pamięci.
Od trzech lat mam Nikona F90X i zdjęcia rodzinne z lampą błyskową wychodziły bardzo dobrze. Również zdjęcia w dni pochmurne są bardzo dobrej jakości. Jednak mam problem ze zdjęciami w dużym słońcu.
Nie mogę sobie z tym dać rady. Nie wiem co jest źle.
To jeden przykład dla pokazania problemu.

Obrazek

Zdjęcie jest bardzo przejaskrawione, miejsca nasłonecznione są białymi plamami. Nie ma tu półcieni. W ogóle zdjęcie jest brzydkie.
Skan też jest nie najlepszy ( robiło to laboratorium, które wywoływało film, ale nie tego dotyczy mój problem ).
To zdjęcie było robione na filmie Fuji Superia 200. Ustawienie aparatu to autofocus. Czas 1/125 sek, przysłonę aparat ustawiał automatycznie do czasu. Obiektyw to Nikor28-105 1:3.5 - 4.5D.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, co mam zrobić, aby te zdjęcia wyglądały normalnie.

Dziękuję za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam


wtorek, 19 września 2006, 12:49

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
w takich warunkach musisz zmusić aparat do pomiaru światła na to co jest jaśniejsze - tutaj chodnik i ludzie lub niebo - stracisz wtedy co prawda detale w cieniach ale na tym zdjeciu nie są one zbyt istotne - napisz czym je robiłeś?? a dodatkowo - przy takich warunkach rób 100 będzie lepiej choć tutaj aparat uśrednił pomiar światła (biorąc pod uwagę drzewa) i światła się trochę przepaliły

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 22 września 2006, 12:31
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
mario1275, to jest zdięcie z analoga.
Cocodrillo, napisał(a):
To zdjęcie było robione na filmie Fuji Superia 200. Ustawienie aparatu to autofocus. Czas 1/125 sek, przysłonę aparat ustawiał automatycznie do czasu. Obiektyw to Nikor28-105 1:3.5 - 4.5D

z opisu wnioskuję iż pracowałeś w priorytecie czasu i ustawiłeś 1/125sek - wniosek dla czułości ISO 200 i takiego czasu należało by przymknąć obiektyw bardzie niż można - zapewne maksymalna przysłona to f22 a powinno być np f64 aby nie prześwietlić.

Następnym razem w słoneczny dzień ustaw 1/500 lub nawet 1/1000. Ale czy nie lepiej pracować w priorytecie przysłony - ustawiasz f16 a automatyka może ustawić nawet 1/4000 (lub 1/8000 jeśli aparat ma takie czasy).

Patrz też co się dzieje w wizjerze, na pewno jest ostrzeżenie że automatyka nie może ustawić właściwej ekspozycji i wartość przysłony pewnie miga.

A najlepiej to na maualu obserwować drabinkę.

Możesz też wprowadzać korektę ekspozycji np. na -1 lub -2 EV

PS
I tak masz szczęście że to klisza bo na matrycy to miałbyś przepał jak cholera i w dodatku nie do uratowania.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 25 września 2006, 11:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
wiem że to na analogu ale zasady i metody są podobne lub takie same - priorytet przysłony ok ale musi napisać jaki ma aparat bo nie wiadomo jak aparat wtedy mierzy światło bo jeśli nadal jest to pomiar uśredniony to efekt będzie podobny

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 25 września 2006, 14:20
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
mario1275, tu nie ma problemu z pomiarem światła.Cocodrillo ustawił sobie priorytet czasu i czas 1/125. To zdecydowanie za długi czas i automatyce zabrakło przysłony do zmniejszenia światła - f22 to była za duża dziurka i dlatego prześwietliło. A że automat maksymalnie przymknął obiektyw to widać po GO rozciągającej pierwszego planu po nieskończoność.

Wyraźnie pisze że ma Nikona F90.

Przy pomiarze uśrednionym takich prześwietleń się nigdy nie uzyska, takie prześwietlenia to jedynie przy pomiarze punktowym mogły by wyjśc.

Ja tam dalej obstaję, że przy takim czasie (1/125) automatyce zabrakło f na przysłonie.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 25 września 2006, 16:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
jacku - z całym szacunkiem być może masz rację - niestety na pewno nie da się stwierdzić jak było faktem jest, że w takich warunkach priorytet przysłony może pomóc - lecz w takich warunkach uśredniony pomiar światła może rownież dać efekt przepalenia świateł - trzeba zmusić aparat aby dokonał pomiaru na jaśniejszą część kadru w canonie robi się to z pomocą * (dokonujesz pomiaru na światła i blokujesz parametry) nie wiem jak to się robi w Nikonie - aa teraz nawet obie przypomniałem - że w instrukcji canona żeby zilustrować tę funkcję zamieszczone są zdjecia z podobnym efektem

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 25 września 2006, 21:40
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
mario1275, to jest zdięcie z kliszy analogowej, jeśli powyższ fotka to skan z odbitki papierowej, to wiedz, ze laboludek wyciągnął z przepalonego negatywu co mógł. Klisza ma o wiele większą rozpiętość tonalną niż matryca CCD/CMOS więc nie jest taka wrażliwa na przepały jak CCD. Czyli jeśli z kliszy dało się coś takiego wyciągnąć, to w przypadku matrycy cyfrowej powyższa scena byłaby jedną wielką białą plamą.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 26 września 2006, 10:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
:) jacek ja też robiłem na analogu więc wiem co może cyfra a co analog a wspomnian przezemnie instrukcja jest z analogowego eos 300 więc wierz mi że taki efekt może być również efektem złego pomiaru światła przez autoatyke aparatu choć nie wykluczam że mogło być tak jak ty piszesz lecz tego nie da się rostrzygnąć jednoznacznie

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 26 września 2006, 11:42
Zobacz profil
Post 
trzeba barrrdzo prześwietlić żeby ne było szczegółów w światłach bo negatyw przyjmie wszystko. Miałeś negatyw zbyt kontrastowy w stosunku do ustawień skanera, po drugie negatyw zbyt kontrastowy do sprzętu jaki się posługujesz, superia jest robiona trochę pod aparaty "dla ludu" mające mnie kontrastowe obiektywy. Najlepiej używaj Fuji Reala ona "przełknie"wszystko. Robiłem dawniej analogowo śluby i biała suknia w słońcu miała wszystkie szczegóły. Ale mimo wszystko póżniejsza obróbka decyduje o efekcie końcowym. Było kiedyś takie żartobliwe powiedzenie wśród fotografów: po wyjęciu filmu z aparatu-"teraz to już można tylko spieprzyć".
Podsumowując: od zrobienia zdjęcia do odbitki jest bardzo długi łańcuch różnych procesów i czasami ten jeden nieudany decyduje o wszystkim.


sobota, 30 września 2006, 10:09
Post 
Ponownie proszę o poradę na temat zamieszczania zdjęć w albumie (kategoria Makro). Po wysłaniu zdjęcia pojawia się komunikat, że zdjęcie zostało dołączone. ale po powrocie do kategorii okazuje się, że jest tylko pusta kratka. Kliknięcie na nią powoduje wyświetlenie informacji, że zdjęcie nie istnieje. Dotąd nie miałem takich problemów. Co jest nie tak? Michał


sobota, 30 września 2006, 20:55
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL