Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 02:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 zadługi "czas otwarcia migawki" - powodem do rekla 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post zadługi "czas otwarcia migawki" - powodem do rekla
Witam

Kumpel ma aparacik cyfrowy SONY P-92. Wybulił se chłopak kasy no i se ma. Jakie było moje i jego zdziwienie gdy na wszystkich zdjeciac robionych w domu osoby fotografowane były rozmyte (poruszone). Tło, czyli meble i ściany nie były rozmyte. Po ogledzinach zobaczyłem, że aparacik se pyka fotki w automatiku (bo nie ma manuala) z czasm otwarcia migawki 1/8sek. Światło było normalnie zapalone, godzina 19.00. Wziąłem moja analogowa lustrzanke Minoltę 505 i robie w automatiku i mam czasy 1/125sek. Co jest?? Następnego dnia rano idziemy na dwór. Tam słoneczka nie ma, ale jest śnieżek i jest jasno, a on ma 1/180sek. Patrzę na mój a ja mam 1/750sek. No to juz wiem skąd te poruszone i rozmazane postaci na zdjeciach.

PYTANIE: Znam się troche na analogówkach, więc te czasy na P-92 były dla mnie szokiem (zzzaaa długie). Czy też tak uważacie, że te czasy są złe i powinny być o niebo krótsze? Jeśli tak, to czy możemy iść z tym aparacikiem do serwisu i powiedzieć, że aparat jest zepsuty i powinni go nam naprawić / wymienić ??

Z góry dziękuję za dopowiedzi


sobota, 14 lutego 2004, 18:03
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jaki masz film w aparacie? Bo jak masz ISO 400, a on ma ustawione ISO 100, to nie ma w tym nic dziwnego...


sobota, 14 lutego 2004, 19:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cytuj:
Jaki masz film w aparacie? Bo jak masz ISO 400, a on ma ustawione ISO 100, to nie ma w tym nic dziwnego...


Ja mam w lustrzance analogowej 200, więc chyba jest coś nie tak.

Czy w normalnym pomieszczeniu (pokój 18m^2) oświetlonym żerandolem z 2 żarówkami 100W mogą być takie chocki-klocki? Przecież czas 1/8 sekundy w tak jasnym pokoju nie jest normalną rzeczą. Powinno być conajmniej 1/90, a taki czas dopiero P-92 uzyskał, gdy podszedłem z aparatem do lampki z żarówką 60W i z odległości 20cm ustawiłem ostrość. W wizjerze było samo światło, więc w tym przypadku to 1/90 też była za mała. No to kiedy on zrobi z 1/1000 skoro w dzień na śniegu (fakt słońce było słabe) zrobił 1/180?


sobota, 14 lutego 2004, 20:06
Zobacz profil
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 29 czerwca 2002, 17:59
Posty: 231
Lokalizacja: Kraków
Post 
SONY maja tryb do nocnych zdjec z wydluzonym czasem, sprawdz czy rzeczywiscie jest dobry tryb wlaczony.

_________________
pozdrawiam
dziks

SwiatObrazu.pl


sobota, 14 lutego 2004, 20:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cytuj:
SONY maja tryb do nocnych zdjec z wydluzonym czasem, sprawdz czy rzeczywiscie jest dobry tryb wlaczony.


Ten tryb jest wyłączony, jest włączone pełne auto. Przy manualu jest tak samo, bez względu na tryb. Aparat nie posiada funkcji: portret, sport itp., tylko zdjęcia nocą lub mocne naświetlenie.


sobota, 14 lutego 2004, 21:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
A jaka przesłona jest ustawiana? Może źle dobiera tę wartość... Jeżeli jest taka sama jak w lustrzance, to zdjęcia powinny wychodzić nie tyle poruszone, co przede wszystkim koszmarnie prześwietlone. Podaj też ustawienie ISO soniacza.


niedziela, 15 lutego 2004, 14:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Robione było w automacie. Zakres ISO 100-400 w ręcznym i w automacie. Przy operacji o której mówiłem ustawiał automatycznie przesłone 2.8 i ten czas 1/8sek. Mój analog f4.5 czas 1/125sek. Jak go smuszałem do robienia z funkcją najsilniejszego flesza, przy ISO ręcznie ustawionym na 400 oraz z róznymi trybami tła (bo nie ma ustawień tematycznych - panorama, portret, sport) to również robił f2.8 i 1/8sek. Ja uważam to za błąd. Niech ktoś z Was weźmie aparacik i teraz se zrobi z automatem i zobaczy co mu wyświetla za czas migawki. Ja to się tym nie martwię, no może trochę bo jutro jade z kumplem do sklepu się wykłócać.

Powtażam, osoby na zdjęciach są rozmyte, no bo się lekko ruszały, meble i nieruchome tło jest elegancko.

PS. Mamy zdjęcia z wesela z różnych cyfrówek. Tam było ciemniej, a na żadnym zdjęciu nie ma rozmytych (rozciągniętych, poruszonych) osób, więc odnosimy ten aparat do tamtych aparacików też i tamtych warunków.
COŚ CHYBA JEST NIE TAK Z TYM APARATEM.


Ostatnio edytowano niedziela, 15 lutego 2004, 16:23 przez gadula007, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 15 lutego 2004, 15:58
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Po tych informacjach wydaje mi się, że rzeczywiście może być coś nie tak z tym aparatem - a raczej na pewno. Ale przed ostatecznym wnioskiem, poszedłbym z nim do jakiegoś skepu i poprosił o taki sam model i porównał. Zrobił kilka fotek na automacie etc. z identycznymi ustawieniami. Jeśli inny aparat wybierze szybsze migawki i zrobi dobre zdjęcia, wniosek będzie jeden :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 16:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Pisze nowy post, aby zwrócić tym uwagę, że są juz zmieszczone zdjęcia tegoż mankamentu.

Mam te zdjęcia, więc można je teraz obejrzeć na stronce http://www.-.prv.pl w kategorii "Testy i słabe punkt" - gadula007 (temat : wada, czy taki urok aparaty Sony p-92)
lub bezpośrednio
http://82.160.2.252/foto/duze/SONYP-92-1.jpg
http://82.160.2.252/foto/duze/SONYP-92-2.jpg

Pozdrawiam


czwartek, 19 lutego 2004, 14:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Może być jeszcze jedna przyczyna takich ustawień aparatu - ręcznie wyłączona lampa błyskowa! Jeśli lampa była również na "auto" aparat jest zepsuty... chyba że cała seria tego soniaka też jest "zepsuta"... wtedy mogą być trudności z wymianą bąć naprawą aparatu.


czwartek, 19 lutego 2004, 16:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
ja nie wiem ale wszytkie cyfrowki ktore mialem w rece (moze nie duzo, ale pare modeli mialem) tak maja, moj canon a60 bez lampy na auto tez ustawia w pokoju 1/8, 1/4...

wiec nie wiem, wasze cyfrowki ustawiaja krotsze czasy na auto????

_________________
[url]60.pl[/url] | [url]streetracers.krakow.pl[/url] | http://www.kimrally.pl


niedziela, 22 lutego 2004, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
@ade
Cytuj:
moj canon a60 bez lampy na auto tez ustawia w pokoju 1/8, 1/4...


Bez lampy sie zgodzę że takie czasy będą, ale czy ja napisałem że bez lampy są takie czasy. Te czasy to on robi z lampą!!!!!!!
Jedno ze zdjęć ma 1sek przy f2,8 i ISO 400 przy robieniu z lampą !!!!!!

Pozdrawiam


poniedziałek, 23 lutego 2004, 00:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
a no to inna sprawa;D

sorki za zamieszanie;D nie napisales, ze z lampa to myslalem, ze bez;)

_________________
[url]60.pl[/url] | [url]streetracers.krakow.pl[/url] | http://www.kimrally.pl


poniedziałek, 23 lutego 2004, 17:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL