Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 15:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 jaka kompresja? 
Autor Wiadomość
Post jaka kompresja?
Od kilku dni mam Cannona A80. Jestem na etapie prób i błędów. Mam pytanie? Czy przy ustawieniu największej rozdzielczości powinienem ustawić również największą kompresję/ SuperFine/ czy też wystarczy Fine? Odbitki maxymalnie będą 10x15, czy to w jakiś istotny sposób wpłynie na jakość zdjęcia? :?:


niedziela, 15 lutego 2004, 09:30

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
To zależy od tego, co fotografujesz. Jeżeli zdjęcie składa się głównie z gładkich powierzchni bez wielu ostrych krawędzi, wystarczy w zupełności większa kompresja. W przeciwnym wypadku będziesz potrzebował mniejszej kompresji (trudne są np. widoki złożone z drzew bez liści itp.).


niedziela, 15 lutego 2004, 14:06
Zobacz profil
Post kompresja
No niezupełnie o to mi chodziło! wiadomo,że po ustawieniu kompresji na SuperFine zmniejsza mi się ilość miejsca na karcie/ ale nie to jest najistotniejsze/. Ważne dla mnie jest to, czy po zrobieniu odbitki 10x15 zauważe jakąś istotną różnicę przy ustawieniu komp. na SuperFine a Fine? Czy też decydującym /ale nie jedynym/ parametrem jest najwyższa rozdzielczość?


niedziela, 15 lutego 2004, 21:22
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Czy będzie różnica to zależy od algorytmow samego aparatu. Musisz sam sprawdzić...
Canony na przykład mają zwykle najsłabszą kompresję porownywalną z raw`em (oczywiście te, które raw`a mają) i stopień poniżej też jest ona zazwyczaj niewielka. Niektóre aparaty już pierwszy stopień mają bardzo mocny (Kodak dx6490 na przykład)


niedziela, 15 lutego 2004, 21:53
Zobacz profil
Post kompresja
Czyli innaczej mówiąc zostawić rozdzielczość taką jaka jest/ mam ustawioną największą/ a bawić się tylko kompresją- od normala poprzez Fine i SuperFine. Czy tak? Jeżeli tak to już tego próbowałem tylko po przerzuceniu zdjęcia do kompa nie widzę róznicy. A może dopiero widać to na fotce?


niedziela, 15 lutego 2004, 22:36
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Tak-o taki sposob testowania chodzi. Na komputerze wiele rzeczy trudno dostrzec. Musiałbys oglądać zdjęcie w dużym powiększeniu (najlepiej w naturalnym rozmiarze). A na papierze i tak lepiej będą różnice widoczne.
Oczywiście możliwe, że w Twoim aparacie akurat nie będą one znaczne. Musisz przeprowadzić test i sam ocenić :)

Pozdrawiam


niedziela, 15 lutego 2004, 22:42
Zobacz profil
Post kompresja
Mam pytanie do Enzo! Jednocześnie pozdrawiam!
Zrobiłem 3 fotki przy ustawionej największej rozdzielczośći i po kolei przy kompresji Normal, Fine, SuperFine. Odebrałem dziś odbitki i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy/ 10x15/! Zdjęcia robiłem w domu w trybie "auto". Może róznica wychodzi dopiero przy ustawieniach ręcznych? albo w świetle dziennym?


wtorek, 17 lutego 2004, 18:39
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Wydaje mi sie, że przy matrycy 4MPix i odbitkach 10x15 to znaczącej różnicy się nie zauważy albo i żadnej (tym bardziej, że sam o tym piszesz). W związku z tym robiłbym w gorszej jakości.

Dla porównania jednak zrób podobny test :
1. Albo dla gorszej rozdzielczości (np. 3,2 MP lub nawet 2MP) i wtedy zobacz co się dzieje na zdjęciach 10x15
2 Albo te wcześniejsze w największej rozdzielczości wydrukuj na drukarce w formacie A4. Wiem, że troche pójdzie tuszu ale będziesz pewien co dają te 3 stopnie.

Pozdrawiam


środa, 18 lutego 2004, 00:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Drukowanie jest chyba bez sensu, bo drukarka nie wydoli. Chyba, że masz model przeznaczony do drukowania zdjęć i papier specjalny...
A jeśli chodzi o to gdzie może być widać rożnice, to przede wszystkim skomplikowane geometrycznie kształty. Na przykład gałęzie drzew bez liści na tle nieba. Tam zazwyczaj algoytmy kompresji sobie nie radza i pojawiają się zniekształcenia. Oprócz tego duże jedolite plamy koloru wychodzą czasem jakieś poprzebarwiane (ale to już nie wiem czemu). Jeśli chcesz koniecznie sprawdzić, to poszukaj na tej stronie http://www.fotografowanie.tk tablicy testowej i próbuj z nią. To taki test na znieksztalcenia i tam mogą się algorytmy poplątać (jakaś moira może się pokaże?).
Poza tym, tak jak pisałem-Canon ma algorytmy jedne z najlepszych na świecie i żadko można je złapać na oszustwie. Myślę jednak, że różnicę między Normal a SuperFine powinno być widać. Ciekawe (sam spróbuje)


środa, 18 lutego 2004, 01:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL