Teraz jest wtorek, 19 czerwca 2018, 18:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Zdjęcia w nocy, jak robić ? 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 03:14
Posty: 1
Post Zdjęcia w nocy, jak robić ?
:?: Witam, właśnie rozpocząłem moją przygodę z fotografią cyfową. Mój wybór padł na Olympusa C-220. Aparat właściwie nie pozwala na ustawianie manualne, jednak proszę o wszelkie rady, które pomogą mi zrobić ładne, nocne zdjęcie w mieści.
Liczą się dla mnie wszelkie pomocne słowa, nawet takie kiedy włączyć Flash. Pozdrawiam i dziękuje

_________________
Nigy się nie poddawać !


niedziela, 11 kwietnia 2004, 03:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jeżeli robisz zdjęcia z ręki i nie zależy Ci na "dziwnych" efektach, nie włączaj trybu Night Scene. Jest to tzw. synchronizacja z długimi czasami - polega to na tym, że lampa błyska słabiej, wtedy w powiedzmy 80% procentach naświetla się główny obiekt zdjęcia, a migawka pozostaje otwarta dłużej (np. jeszcze sekundę) i doświetla się pozostałe 20% głównego obiektu i w tym czasie "łapane" jest światło z tła (latarnie uliczne, lampy). Ale, jeżeli nie masz statywu lub stabilnego oparcia, zdjęcie będzie poruszone (umiejętnie poruszone może być ciekawe, ale zwykle ludziom nie o to chodzi). Jeżeli masz statyw i fotografujesz nieruchome obiekty, używaj tego trybu. Lampa błyskowa musi być włączona w nocy praktycznie zawsze. Po prostu światło jest zbyt słabe, by zrobić zdjęcie przy czasie naświetlania rzędu 1s. A przede wszystkim - próbuj. To przy cyfrówce nic (prawie) nie kosztuje.


niedziela, 11 kwietnia 2004, 13:36
Zobacz profil
Post 
Witam

Używam Canona A80 kilka ustawień manualnych posiada więc zapytam dalej.
Jak to jest z tą lampą błyskową - jeżeli mamy zachód słońca taki, że niebo jest tylko lekko czerwone to rozumie, że lampy nie wżywam tylko ustawiam dłuższe naświetlanie i to wystarczy ?
Tak samo jak mamy jakieś swiatło typu miasto nocą to chyba też robimy bez lampy ?
I jak to jest z ISO - wiem, że 400 jest bardzo czułe ale szumy są duże - czy lepiej np. na iso 50 i dłuższy czas naświetlania (a może to na jedno wyjdzie) ?

Sorry za te wszystkie (może banalne pytania) ale jestem całkowity amator :)

Pozdrawiam i czekam na wszelkie komentarze


środa, 14 kwietnia 2004, 21:54
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
wsumie to sam już sobie odpowiedziałeś -wystarczy dać dłuższy czas naświetlania.. i polecam ustawienie jak najmniejszego iso.

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 14 kwietnia 2004, 22:09
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nie ma sensu włączać lampy, gdy najbliższe obiekty są oddalone o więcej niż 5-8m, bo wbudowana lampa nie ma takiego zasięgu. Natomiast zawsze lepiej jest wydłużać czas naświetlania statycznych obiektów, niż zwiększać czułość.


czwartek, 15 kwietnia 2004, 17:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL