Teraz jest wtorek, 19 czerwca 2018, 18:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pomocy! jak zrobic 4Mpix z 2Mpix 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:10
Posty: 4
Post pomocy! jak zrobic 4Mpix z 2Mpix
Witam, wiem ze niektore aparaty maja mozliwosc przerobienia (dzieki specjalnemu programowi (PhotoImpression)) zdjec z 2Mb do 4Mb. Niestey podlaczajac moj aparat nie mam mozliwosci zmiany rozmiaru, choc zdjecia sa w odpowiedzniej rozdzielczosci i podlaczajac aparat kolegi da sie je przerobic. moje pyt CZY NIE MA JAKIEGOS INNEGO PROGRAMU KTORY UMOZLIWIAL BY POPRAWIENIE JAKOSCI FOTEK Z DYSKU!??!? jesli znacie to prosze o pomoc


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Gimp, Adobe Photoshop, Painshop Pro i wiele wiele innych programow graficznych

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 10:50
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:10
Posty: 4
Post 
mam adobe photo shopa i paint shop pro8 ale nie wiem gdzie znajduje sie taka funkcja ? mam tez gimp'a 2.0 , ale wciaz nie wiem jak zrobic 4MB pixele?? zdjecia sa w rozdzielczosci 1600x1200. nie ma jakiegos programu kotry zajmoje sie tylko powiekszeniem wilosci mega pixeli?


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 12:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Jesuuu bierzesz fotke 1600x1200 bo to jakby nie patrzec = 2 mpx to teraz wez ja sobie w gimpie powieksz do 2272x1704 i masz 4mpx - na tym wlasnie polega interpolacja.

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
tylko jak to jest z każdą interpolacją - jakość wyjściowa pozostawi sporo do życzenia.. .. a jeszcze drugi sposób na interpolację to przy tych samych rozmiarach zwiększ dwukrotnie rozdzielczość.. uzyskany efekt będzie taki sam

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:27
Zobacz profil
Post 
int napisał(a):
tylko jak to jest z każdą interpolacją - jakość wyjściowa pozostawi sporo do życzenia.. .. a jeszcze drugi sposób na interpolację to przy tych samych rozmiarach zwiększ dwukrotnie rozdzielczość.. uzyskany efekt będzie taki sam


czyli jakosc takiego przeroibonego zdiecia jest zła ???


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 16:47
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:43
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Post 
no kazde powiększenie JPGa da okropne rezultaty....to tak jakbyś malutki szum z 2MP powiększył dwukrotnie :) nie znam nikogo kto powieksza tak fotki :) jak potrzebujesz duzej rozdziałki to kupujesz aparat z odpowiednio dużą matrycą - jedyne wyjście
choc ponoc PS moze delikatnie powiekszyc zdjecie bez zbytniej straty jakosci - w resize uzywamy opcji powiekszenia procentowego ale to i tak tylko w granicach 5-8% - dalej wyjdą już syfy...

_________________
...professionals only have a bigger trashcan


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 17:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Nie jest to do konca prawda. Powiekszajac zdjecie (wczesniej zapisane w formacie bezstratnym) nalezy zwiekszac jego rozmiar o 110%. Operacje mozna przeprowadzac kilkakrotnie, az do osiagniecia wymaganego rozmiaru. Jakosc zdjecia spadnie, jednak w mniejszym stopniu niz powiekszone od razu do wymaganej wielkosci.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 19:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
NIE DA SIĘ poprawić jakości zdjęć. Zwiększenie rozdzielczości z 2MP do 4MP zwiększy co najwyżej rozmiar zajmowany przez zdjęcie, jakości nie podniesie. Nie pomoże tu żaden Photoshop (a jak on nie pomoże, to nic nie pomoże :)


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 21:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No jasne że nie da się poprawić fotek :!: Można je natomiast trochę powiększyć kosztem jakości :lol:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 22:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:43
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Post 
no jakość zdjęcia da sie czasem bardzo poprawić, ale nie przez powiekszenie :)

_________________
...professionals only have a bigger trashcan


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 22:48
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 09:10
Posty: 4
Post 
dzienki za pomyslowosc, ale nie chodzi mi o powiekszanie zdjecia! (to moge zrobic nawet IrfanVievem, tylko o poprawienie jego ostrosci i jakosci. robiac zdjecia 800x600 ich jakosc jest lepsza niz tych 1600x1200-te wychodza jakies nieostre :( (aparat jenoptic 2,0), jesli chodzi o aparat to nie stac mnie na inny, moze zle nazwalem to co chce zrobic, chodzi mi poprostu o sposoby poprawiania jakosci (te z photoshopa, juz znam :)


wtorek, 20 kwietnia 2004, 15:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Aaaaaa to w photoshopie (bo wiem jak to sie tam nazywa) wybierasz Filtr--> Sharpness lub more sharpness ale to i tak nie wiele pomoze bo jezeli jest jakis szum to on sie tez wyostrzy. Wiec najpierw najlepiej potraktyowac zdjecie "Neat Image" a potem dopiero sharpness i powinno byc jako tako.
Podeslij mi jakies takie zdjecie popracuje nad tym i na mojej stronie pozniej bedziesz mogl sobi poczytac jak to zrobic ok?

Postaraj sie robic zdjecia z szybsza migawka conajmniej 1/125 jezeli sie nie daje to aparacik na statyw i proba, moze pomoc tez jakas zewnetrzna lampa. A propos przy swietle dziennym mozesz uzywac lampy to tez daje duzo .
Pozdrawiam

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


wtorek, 20 kwietnia 2004, 16:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:23
Posty: 77
Lokalizacja: Lubartów
Post 
Przeglądam sobie to forum, przeglądam no i jeśli chodzi o powiększanie zdjęć to niewiem czy widzieliście taki programik jak: S-Spline

Oto co potrafi:
Obrazek

Dla leniwych link do programu w wersji DEMO [1,6 MB]
Nie jest to chyba najnowsza wersja ale zobaczyć co ten program potrafi mozna.

_________________
Canon a75 | 2x256 Kingston / 32 Canon | GP 2100 |
[ MOJE FOTKI NA PLFOTO]


niedziela, 29 sierpnia 2004, 12:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
No jeśli to działa tak, jak widać na zdjeciu, to rzeczywiście jest sens...

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 29 sierpnia 2004, 13:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL