Teraz jest wtorek, 19 czerwca 2018, 15:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 [parametry] ksiezyc 11xzoom 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2004, 21:57
Posty: 59
Lokalizacja: Słubfurt
Post [parametry] ksiezyc 11xzoom
witam, mam pytanie, chce zrobic zdjecie naszej satelicie, lecz nie wiem jakich uzyc parametrow, czy ktos juz probowal?


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post Re: [parametry] ksiezyc 11xzoom
peregrino napisał(a):
witam, mam pytanie, chce zrobic zdjecie naszej satelicie, lecz nie wiem jakich uzyc parametrow, czy ktos juz probowal?

http://www.forum.swiatobrazu.pl/foto/vi ... 2032#12032 strona nr 10 ;)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Jeśli cyfrak, to można eksperymentować do woli.

Skardować, maksymalnie otworzyć przysłonę ( mała liczba F ) i dobrać czas ręcznie - w zależności od efektu.

Dla przykładu - analogowa lustrzanka Canona, zoom 300 mm o jasności ( ciemności :wink: ) f/5.6 - czasy ( w zależności od fazy księżyca i jego jasności ) od 1/30 do 1/60 sekundy.

Polecam statyw i węźyk spustowy/self timer - ostrość się ceni :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2004, 21:57
Posty: 59
Lokalizacja: Słubfurt
Post 
teraz jest pelnia i mam cyfrowke (dokladnie to canona ixusa 400) i chcialbym sfotografowac ksiezyc, ale bardzo moocno swieci, czy da sie cos zrobic?


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Fotografować, dobierając różne czasy przy maksymalnie otwartej przysłonie, aż uzyska się ładne zdjęcie... :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:39
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
peregrino napisał(a):
teraz jest pelnia i mam cyfrowke (dokladnie to canona ixusa 400) i chcialbym sfotografowac ksiezyc, ale bardzo moocno swieci, czy da sie cos zrobic?


Ustaw sobie przysłonę np 6-8 i czas kilka sekund. Koniecznie statyw i samowyzwalacz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2004, 21:57
Posty: 59
Lokalizacja: Słubfurt
Post 
statyw mam ale co to jest przeslona 6-8?


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
właśnie przy księżycu to nie polecam przysłony f>6 bo wyjdą promienie tzn. tak zwana gwiazdka - a przecież to nie ma być słońce :D

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2004, 21:57
Posty: 59
Lokalizacja: Słubfurt
Post 
teraz zrobilem pare zdjec i ksiezyc przypomina slonce, jesli ktos sie orientuje co trzeba zrobic to prosze by ten ktos napisal


poniedziałek, 3 maja 2004, 21:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Vendeur napisał(a):
Ustaw sobie przysłonę np 6-8 i czas kilka sekund.


Dlaczego zmniejszasz otwór? Większa GO nie jest Ci potrzebna, z tej odległości księżyc jest płaski... mróżąc obiektyw i wydłużając czas naświetlania przepalasz księżyc ( ktoś napisał o smugach ).

Chyba, że na cyfrakach obowiązuje inna fizyka ( mogę nie wiedzieć ).

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 3 maja 2004, 22:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja ostatnio przepalałem lampy, bo miałem za krótką migawkę i duż przesłonę... To już sam nie wiem.

peregrino pokombinuj dużo! Zrób wiele ujęć na różnych parametrach. Myślę, że możesz mieć problem z balansem bieli i może trzeba go ustawić ręcznie, jeśli można. Może też będzie potrzebne ustawinie -EV - zobacz co tam jeszcze masz.

Takie zdjęcia, to na początku trudna sztuka i się nie zrażaj. Mi nocne w ogóle nie wychodziły, do czasu jak pstryknąłem pomnik...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 22:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Peregrino pisze, że ma Canona Ixusa 400... to małpka z zoomem. Nie ma możliwości ustawień ręcznych...

Może być problem z księżycem, kolego... no i ta ogniskowa 108 mm... :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 3 maja 2004, 22:25
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jeśli to małpka, to można zapomnieć o nocnych zdjęciach, tym bardziej wyszukanych :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 22:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 lutego 2004, 21:57
Posty: 59
Lokalizacja: Słubfurt
Post 
wczesniej jednak wyszlo mi cos takiego:
Obrazek

mozna sie dowiedziec czym jest malpka?


poniedziałek, 3 maja 2004, 22:55
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Małpka, to inaczej głuptak lub idiotcamera, czyli aparat bez możliwości ingerencji w ustawienia ekspozycji. Jeśli nie masz ustawień manuala, to raczje dobre zdjęcia nie wyjdą :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL