Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 08:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 nagłówek EXIF 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post nagłówek EXIF
mam pytanko.. jak "preparować" zdjęcia do zamieszczania np. na forum (czyli zmniejszyć gabarytowo (cm) i wielkościowo (kB)) z jednoczesnym zachowaniem nagłówka? bo zapisująć w PS za pomocą "zapisz do web" aby uzyskać jak najmniejszy jpg.. no ale przy okazji tracę nagłówek... a zapisując normalnie i zwiększając stopień kompresji to traci się sporo na jakości niekoniecznie zyskując na objętości..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:10
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja pomniejszam normalnie w PS, ale później jeszcze zapisuję ponownie plik w Paintcie, który bardzo zmniejsza wagę zdjęcia, bez prawie żadnej zmiany w jakości - niestety też tracę EXIF :( Ale taki zdjęcie 800x600 zajmuje np 50 Kb tylko :D

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
objętość to nie problem.. bo PS też to umożliwia.. tylko ten nagłówek... :(

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:31
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
ja skaluje fotki w acdsee 6.0 i caly naglowek zostaje zachowany

_________________
Medion MD9700


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:37
Zobacz profil
Post 
Nie używam drogiego PS (bo mnie nie stać) tylko darmowego IrfanView i tam przy zapisie obrazka jest oprócz wyboru stopnia kompresji (można sobie poeksperymentować aby plik był w miarę mały a jakość zadowalająca) to można zaznaczyć jakie dane ma przepisać z oryginalnego pliku (jest między innymi EXIF).


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:43
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
My chcemy, aby jakość była super, a wtedy ciężko zachować EXIF, tzn gdzie to zrobić...? Kompresja w IfranView jest beznadziejna, lepiej zrób jak ja w Paintcie :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 3 maja 2004, 23:58
Zobacz profil
Post 
Vendeur napisał(a):
My chcemy, aby jakość była super, a wtedy ciężko zachować EXIF, tzn gdzie to zrobić...? Kompresja w IfranView jest beznadziejna, lepiej zrób jak ja w Paintcie :)

Tylko pogratulować wiary w niezawodną kompresję JPG w PAINT - przecież tam nie ma nawet możliwości wybrania siły kompresji.
PS
Sprawdziłem przed chwilą (porównałem kompresję z Painta z tą z Irfana) ta z painata daje taki sam efekt jak kompresja z Irfana ustawiona na ok. 75 (taki sam rozmiar pliku, taka sama ilość kolorów i na oko taki sam efekt kompresji) więc nie p...... o wyższości Painta :-)


wtorek, 4 maja 2004, 00:14
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wyrażaj się kolego! Ja nie mówiłem o kompresji... Chodzi o to, że naciskasz prawym klawiszem na fotce i dajesz edytuj => otwiera się Paint :) I tam nic nie robisz, tylko dajesz "zapisz jako" i zapiszujesz to samo zdjęcie pod nową nazwą. Efekt jest taki, że zdjęcie zajmuje w różnych przypadkach od 25% do nawet 70% !!! mniej pamięci, a różnicy w jakości nie jesteś w stanie zobaczyć, chyba że przy ogromnym powiększeniu. I po wielu testach stwierdziłem, że to jedt najlepszy, wręcz genialny sposób, na zmniejszenie "wagi" pliku :) Sam sprawdź.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 00:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
moze sie myle, jesli tak to niech ktos mnie oswieci, ale algorytm kompresji JPEG (a co za tym idzie i jakosc) pozostaje bez zmian od lat.

nie pisze sie standardow JPEG na nowo osobno do painta osobno do ifrana a osobno do photoshopa

_________________
Medion MD9700


wtorek, 4 maja 2004, 00:24
Zobacz profil
Post 
A poza tym to i w PS z pewnością też jest regulacja siły kompresji i jakby dobrze poszukać to i pewnie znalazła by się opcja zachowania oryginalnego EXIF'a.
PS
Vendeur tworzysz legendy o cudownej kompresji Painta :-)


wtorek, 4 maja 2004, 00:28

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Anonymous napisał(a):
PS
Vendeur tworzysz legendy o cudownej kompresji Painta :-)
niektorym pogon za "super jakoscia" zaklada klapki na oczy :)

_________________
Medion MD9700


wtorek, 4 maja 2004, 00:29
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja nie tworzę legend. Zrób jak piszę, a sam się zdziwisz, tak jak ja na początku :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 00:43
Zobacz profil
Post 
Vendeur napisał(a):
Ja nie tworzę legend. Zrób jak piszę, a sam się zdziwisz, tak jak ja na początku :)

Jakbyś poczytał uważnie, to zrobiłem taki test i wyszło, że Paint nie ma "cudownej" kompresji tylko działa tak jak każdy normalny program z kompresją ustawioną na sztywno na 75%. W każdym przyzwoitym programie do obróbki obrazków uzyskasz identyczny efekt jak z Painta (również w PS - bo to jest bardzo dobry program, tylko szkoda mi kilku tysięcy zł na program do pomniejszania zdjęć) jeśli ustawisz kompresję na ok. 75%.
Dobranoc


wtorek, 4 maja 2004, 00:53
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
rzecz w tym że zapisując obrazek w ps jako "zapisz do web" to prócz samej kompresji jpg, zdjęcie okrawane jest z wszelkich zbędnych rzeczy -min właśnie z exifa... kombinowałem z opcjami ale nic nie znalazłem i dlatego liczyłem ze ktoś mnie w tym wyręczy :D .. w ps robię bo robię to dla urzytku własnego -oczywiście robiąc coś co wychodzi na zewnątrz to jak najwłaściwszym jest posłużenie się do tego legalnym lub darmowym oprogramowaniem - to nie miał być topić o wyższeści jednego narzędzia nad drugim -więc proszę bez przepychanek ;)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


wtorek, 4 maja 2004, 08:56
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nikt się nie przepycha :) Ciekawe, czy ktoś zna pomysł na dobre odchudzenie pliku z zachowaniem EXIFu...

PS. Zapraszam do nowego tematu o zmianach na forum :D

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 4 maja 2004, 09:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL