Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 05:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Preselekcja migawki i przesłony 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post Preselekcja migawki i przesłony
NA WSTĘPIE: tylko się ze mnie nie śmiejcie, sam się dziwię, że dopiero teraz o to pytam.

Otóż: Jakie efekty daje preselekcja migawki i przesłony?
Szukałem dużo w necie (może nieudolnie) i znalazłem wiele, ale bardzo fachowym językiem i prawie wszystko ograniczało się do tego, co to jest.
A mnie obchodzą tylko efekty tych dwóch ustawień!!!
Trochę rozjaśnił umysł mi fragment z poradnika kupna aparatu tomkak, chodzi tam o regulację głębią ostrości, ale chciałbym wiedzieć więcej.
Drugie pytanie, już mniej ważne: otóż jak to się ma do innych ustawień i co się powinno stosować w praktyce? (Czytaj: inne ustawienia typu czas naświetlania, czułość ISO i jeszcze inne rzeczy ustawialne w aparatach klasy a70, o których zapomniałem)
Głównie jak wspomniałem nie interesuje mnie zasada działania, ale efekty tych ustawień, o których wiem niewiele. No, chyba, że nie da się tego zrozumieć bez zrozumienia zasady działania, wtedy zasada działania też może być, ale proszę przystępnym językiem.
Dzięki za odpowiedzi
ja czyli superbike2001

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 26 maja 2004, 21:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Efekty fotografowania w trybie AV lub TV są identyczne jak w trybie AUTO czy też na MANUALU. Efekty, o które Ci chodzi, są identyczne przy wszystkich trybach fotografowania, ponieważ efektam jest zawsze zdjęcie, mniej lub bardziej udane. :wink:

Dlaczego? Ponieważ tryb AUTO sam dobiera czas i przysłonę, tryb AV pozwala Ci wybrać przysłonę automatycznie dobierając czas, TV polega na wybraniu czasu, a aparat stara się dopasować odpowiedną aperturę, a MANUAL pozwala na ręczne wybranie obu tych ustawień.

W którym trybie fotografujesz to Twoja prywatna sprawa, ale zasada jest prosta - lepszą kontrolę nad głebią ostrości daje wybór przysłony ręcznie, a kontrolę nad dynamiką/statyką zdjęcia dobór odpowiedniego czasu.

Pamiętaj, że oba parametry są ściśle powiązane. I tak:
- duży otwór względy ( mała liczba f ) łączy się z krótkim czasem - mała "dynamika" zdjęcia, mała głebia ostrości;
- mały otwór względny ( duża liczba f ) łączy się z długim czasem naświetlania - efektem jest większa głebia ostrości i większa "dynamika" obiektów ( np. rozmazanie ruchu ).

Dlaczego małe f i krótki czas? Duży otwór pozwala dużej ilości światła wpaść do aparatu i szybko naświetla błonę/matrycę.
Dlaczego duże f i długi czas? Mały otwór ogranicza ilość światła, potrzeba dłuższego czasu do prawidłowej ekspozycji.

Jeśli chodzi o czułość, to wedle woli, ale staraj się najmniejsze ISO, bo cyfrowe lubią poszumieć.

Polecam kliknąć tu: http://www.google.pl :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 26 maja 2004, 22:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
właściwie wszytko zostało powiedziane .. ja tylko dorzucę że np przy zdjęciach nocnych poprzez ustawienie dużej wartości f uzyskujesz efekt "promyków" źródeł światła (zwane tez "gwiazdki").. no i najlepiej robić zdjęcia n ajak najmniejszym dostępnym iso (np 50) - bo regułą jest że im większe iso tym większe szumy/ziarnistość na zdjęciu

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 26 maja 2004, 23:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
dzięki wielkie mniej więcej już wiem, o co w tym czymś chodzi (dzięki za Język Polski, a nie fachowy, który brzmi jak z Marsa)
Jak by nie było, nawet dla początkującego (czyli mnie) z czasem te opcje mogą się przydać, bo można się nieco pobawić, co ma dla mnie duuże znaczenie, bo samo pstrykanie to za nudna zabawa.
PS wiem, że w auto aparat wybiera to sam, ale dzięki za przypomnienie, bo czasem można się w tym wszystkim pogubić :D
podsumowując (żebym jak zwykle czegoś nie pokręcił): AV pozwala mi wybrać, ile światła dostanie się wewnątrz aparatu, a TV czas, w jakim to światło ma być przepuszczane, czy tak?
aaaaa i jeszcze jedno. Czy posiadanie i używanie tych opcji w aparacie daje większą frajdę w fotografowaniu???
bo fotografią zainteresowałem się zimą, gdy zwykłym analogowym premierem próbowałem złapać burzę (błyskawice) i ku mojemu zdziwieniu w 3 fotach na 5 mi się to udało! (strzelałem kiedy nacisnąć spust, bo aparat reagował najszybciej po sekundzie). Efekty baardzo mi się spodobały i od tego czasu szukałem dość aktywnego forum, ale nie znalazłem wielu o foto analogowym więc przerzuciłem się na cyfrowe, m.in. na większą ilość ustawień w tych tańszych aparatach typu balans bieli i czułość iso, którą można dowolnie regulować, a nie pstrykać do końca kliszy
pozdrawiam (ale popisałem głupot!)

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 27 maja 2004, 18:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Ja najczęściej robie z ręcznym ustawianiem przesłony. Wtedy aparat sam dobiera czas. Jeśli chodzi o frajdę przy tym, to jest ona dlatego, że mam bezpośredni wpływ na głębie ostrości. Spróbuj sobie zrobić kilka zdjęć jednego kadru z różnymi wartościami przesłony. Najlepiej aby w kadrze było kilka szczegółów w pewnych odległościach od siebie (ale w głąb a nie w bok). Masz np. 3 drzewa w różnych odległościach od siebie. Nastaw sobie pierw dużą liczbę f (przesłona). Na zdjęciu powinny być wyraźne wszystkie 3 drzewa. Otrzymasz płaskie zdjęcie, gdzie wszystko jest wyraźne, zarówno to co jest blisko, jak i to co jest daleko. Druga fotka to juz mniejsza liczba f. Ostrość złap na pierwszym drzewku. I wtedy pierwsze drzeko bedzie ostre a dwa pozostałe lekko rozmyte. No i teraz ustaw jak najmniejszą liczbę f, ostrośc na pierwsze drzewko i otrzymasz pierwsze drzewko ostre, drugie rozmyte a trzeci będzie prawie nie widoczne. I wtedy mamy płytka głębie ostrości i uzyskuje się efekt trówymiarowości. (Z tymi rozmyciami to może lekko przsadzam, ale chce zobrazować efekt regulacji przesłony). Przy tej samie nastawie co ostatnio weź sobie teraz ostrość na drugie drzewko, a w zamian otrzymasz ostre drzewko drugie, a pierwsze i trzecie rozmyte. To tyle co do przesłony. potem można przejść do pełnego manualu i dodatkowo bawić się czasem otwarcia migawki. Wpłynie do dodatkowo na jasność zdjęcia (bo będziesz regulował ilość swiatła dostarczanego do aparatu. A potem jeszcze korekcja eV i w sumie wszystko bedziesz wiedział :wink:

Pozdrawiam

Edit

ERRATA za sugestią @Silent Planet - post poniżej

Gdzie piszę "duża liczba f" - ma być "mała liczba f"
"mniejsza liczba f" - ma być "większa liczba f"
"najmniejsza liczba f" - ma być "największa liczba f"

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


Ostatnio edytowano czwartek, 27 maja 2004, 20:47 przez gadula007, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 27 maja 2004, 20:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Napisałeś wszystko odwrotnie - mały otwór przysłony to duża głebia ostrości, a nie odwrotnie, jak Ci się wydaje.

Co do korekcji ekspozycji - gdy przyciemniasz zdjęcie o np. 1 EV to zwróć uwagę co się dzieje - aparat reaguje zmianą nastaw czasu i przysłony. Piszesz - delikatnie mówiąc - głupotki, kolego Gadula. :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 27 maja 2004, 20:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Prawda - machnąłem się. :oops: Ma być odwrotnie. Nie bede korygował w poprzednim poście. Co do kerekcji ekspozycji to przeca nie powiedziałem, że nic się nie zmienia. Chodzi o to, że ma to też wpływ na zdjęcie, a nie uzyska się tego podczas pracy w preselekcji. Na przykład dla zdjęć robionych na śniegu należy zdjecie rozjaśnić,bo inaczej śnieg wyjdzie nam brudny. Czy tym razem też się mylę kolego @Silent Planet? :wink:

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


czwartek, 27 maja 2004, 20:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Nie mylisz się. Fotografując na śniegu należy "prześwietlić" zdjęcie w porównaniu do wskazań aparatu, ponieważ śnieg oszukuje światłomierz. Inaczej wyjdzie brudny/niebieski.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 27 maja 2004, 20:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
No to super. Wkońcu trafiłem z jakąś odpowiedzią :D :wink:

Pozdrawiam

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


czwartek, 27 maja 2004, 20:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL