Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 02:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Ale to już było... 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 00:29
Posty: 37
Post Ale to już było...
To pytanie już było ale nie mogę znaleść, a szukam długo, też na googlach :-(( Jak się robi ramkę w PS ?? proszę o pomoc, długo się w tym męcze ale nie wychodzą tak profesjonalne


niedziela, 30 maja 2004, 12:04
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Tworzysz nową warstwę (Window -> Layers -> New layer). Blokujesz tło (klikając na kwadracik przy Background). Narzędziem selekcji zaznaczasz cały obrazek. Teraz z Altem zaznaczasz mniejszy obszar - masz zaznaczony obszar ramki. Wybierasz kolor czarny i naciskasz Alt+Backspace. Klikasz prawym przyciskiem na Layer 1 (na zakładce Layers) i wybierasz Blending Options. Tutaj eksperymentuj dużo, zmieniaj, nakładaj tekstury, gradienty, na pewno dojdziesz do ciekawych efektów.


niedziela, 30 maja 2004, 13:42
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 00:29
Posty: 37
Post 
dzieki, juz rozumie :-))


niedziela, 30 maja 2004, 16:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Re: Ale to już było...
extrakoles napisał(a):
To pytanie już było ale nie mogę znaleść, a szukam długo, też na googlach :-(( Jak się robi ramkę w PS ?? proszę o pomoc, długo się w tym męcze ale nie wychodzą tak profesjonalne


:D Nawet sam dawałem link do ramki w PS rozłożonej na warstwy.
Wszystko zależy od tego jaka to ma byc ramka - jeżeli zwykła czarna to są dwa sposoby:
1. otwierasz obrazek ---> zwiększasz obszar roboczy ----) robisz nową warstwę i wypełniasz ją na czarno. Jeżeli nie jest równo z każdej strony to kadrujesz obrazek tak, żeby było równo.
2. robisz nową warstwę większą od obrazja (lub taką do umieszczenia w necie najlepeij 680 x 600 pixeli) --> przeciągasz obrazek (zdjęcie) na ten nowy i skalujesz tak żeby mieścił się w tej nowej.

Pewnie to nie jest zrozumiałe ale nie umie tłumaczyć
Ramek może być pełno

Obrazek

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 30 maja 2004, 16:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 13:43
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Post 
ja tego nie rozumiem :)
ale na szczęście moge zrobić ramkę w 2 klikniecia opcją canvas size :)

_________________
...professionals only have a bigger trashcan


niedziela, 30 maja 2004, 18:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL