Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 18:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Matryca + skan + wydruk 
Autor Wiadomość
Post Matryca + skan + wydruk
Zamierzam kupic aparat. Bedzie mial zapewne 3mln. matryce. Bede drukowal fotki przewaznie w formacie 10/15. ale czasem chcialbym wydrkuowac fotke w formacie A4 - chodz rzadko.. Wiem, ze z matrycy 3mln. podobno nie wychodzi to za dobrze?
Dlatego wpadlem na pomysl: mianowicie - wydrkuowac fotke w formacie 10/15, a nastepnie zeskanowac w duzej rozdzielczosci i duzej ilosci DPI, i zaniesc do fotolabu, aby zrobili dobitke w formacie 20/30 - da sie cos takiego zrobic?


sobota, 24 lipca 2004, 01:08
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Można tak zrobić.
To się nazywa: "leczenie syfa pudrem".

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 24 lipca 2004, 01:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post Re: Matryca + skan + wydruk
Hmm, proponuje przesledzenie tego tematu: http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewto ... highlight=
To nie jest tak, ze z matrycy 3 Mpix wyjda fotki formatu A4 zupelnie do niczego. Tak jak juz kiedys pisalem, wiekszosc labow odbitki wielkosci A4 z matrycy 3 Mpix okresla jako akceptowalna lub srednia, czyli nie jako zla. Wg. mnie pomysl ze skanerem jest bez sensu, poniewaz zaden domowy skaner nie da Ci takiej jakosci zdjecia, jak bezposrednio z aparatu. Skan to tylko skan i nic na to nie poradzisz. Do tego zeskanujesz cala mase niepotrzebnych informacji (faktura papieru itd.) Jak juz na sile chcesz zwiekszac rozdzielczosc pliku, to lepiej to juz zrobic programowo, najlepiej za pomoca funkcji sklejanych (interpolacji splajnowej). Daje ona o wiele lepsze rezultaty, anizeli np. stosowana w PS metoda Bicubic, czy tez Bicubic Smoother..
Pozdrawiam...


sobota, 24 lipca 2004, 01:28
Zobacz profil
Post 
hmmm
"to lepiej to juz zrobic programowo, najlepiej za pomoca funkcji sklejanych (interpolacji splajnowej). "

a mozesz cos wiecej o tym? jak sie tego dowiedziec lub skad i w jakim programie to jest?


sobota, 24 lipca 2004, 03:22
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Tutaj masz program min., do tego zadania (wersja demo) http://www.trulyphotomagic.com/shortcut ... =downloads . Program nazywa sie Shortcut PhotoZoom Pro (S-Spline Pro).
A co to interpolacji splajnowej, do odesle cie do innego linka (za duzo zeby to opisywac i po co skoro juz zostalo to zrobione) http://www.cyberfoto.net/viewtopic.php?t=4085 . Szczegolnie dobrze opisal to uzytkownik Sando (wypowiedz z wykresami). Ze swojej strony powiem jedynie tyle, iz bawilem sie tym troche i musze przyznac, ze faktycznie interpolacja splajnowa (w programie wybierz S-Spline) daje o wiele lepsze rezultaty anizeli w wiekszosci programow wykorzystywana interpolacja Bicubic, czy tez Bicubic Smoother. Wynikowy obraz jest bardziej szczegolowy, mniej rozmyty, posiadajacy lepsza ostrosc.
Pozdrawiam...


sobota, 24 lipca 2004, 11:01
Zobacz profil
Post 
Mi chodzi o to, ze jak wyjdzie czasem dobrej zdjecie to chcialbym je sobie powiesic na scianie w formacie 20/30.... Wiec czy z 3mln. matrycy uzyskam w miare dobre zdjecie, ktore wiszac na scianie nie bedzie soba odstraszac?


sobota, 24 lipca 2004, 12:43
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Spoko wodza, zrób 30x20 z 3mpx i się pozytywnie zdziwisz.

Na ścianie w antyramie będzie wyglądać ok.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 24 lipca 2004, 14:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Tak jak napisal Silent Planet, jakosc bedzie zupelnie przyzwoita, a jesli ma wisiec na scianie w ramce, to juz w ogole bedzie ok (bedzie ogladane z wiekszej odleglosci, wiec nie beda widoczne niuanse zwiazne z mniejsza rozdzielczoscia druku).


sobota, 24 lipca 2004, 15:26
Zobacz profil
Post 
a gdybym mial aparat z matryca 4mpx/5mpx i robil do tego samego celu fotki - sciana w ramce -to jakiej wielksoci moglbym zrboic wydruki? Duzo wieksze?


sobota, 24 lipca 2004, 22:42
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post 
Odpowiem Ci w ten sposob: wszystko zalezy z jaka rozdzielczoscia chcesz otrzymac wspomniane wydruki, jesli mialoby to byc z taka rozdzielczosica jak w przypadku odbitek A4 z matrycy 3 Mpix (ok 170 dpi), to z matrycy 5 Mpix wyjdzie Ci odbitka ok. 29 x 38,7 cm (rozdzielczosc matrycy 5 Mpix wynosi ok 2592x1944, jak podzielimy przez 170 dpi, wyjdzie nam odpowiednio 15,24 oraz 11,43 i otrzymamy rozmiar odbitki w calach. Teraz trzeba pomnozyc te wartosci przez 2,54 (tyle wynosi 1 cal) i mamy docelowy rozmiar odbitki w cm, czyli odwrocone 29 x 38,7 cm. Dla 4 Mpix sam sobie oblicz...


niedziela, 25 lipca 2004, 02:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL