Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 15:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 How to kadrowanie, korekta, oddanie do labu. 
Autor Wiadomość
Post How to kadrowanie, korekta, oddanie do labu.
Witam
Nie mam jeszcze aparatu cyfrowego, ale dostałem 4 płytki zdjęć (ślub) robione profesjonalnym Canonem. Każde zdjęcie to 3,5 do 5,5MB, rozdzielczość 3072x2048x24bpp JPG
Z 12 jest album zrobiony przez fotografa, z pozostałych wybrałem 100 zdjęć, które chcę mieć na papierze 10x15.
1. Kadrowanie - jak zrobić i w jakim programie;
2. Korekta - jaki program (drobna typu "coś tam na twarzy")
3. Do labu na CDRW czy inaczej. Gdzieś wyczytałem, że liczą sobie za "otwarcie nośnika"
4. Czy zdjęcia zmniejszać, czy zostawić w pierwotnej postaci?
Programy najlepiej żeby były darmowe ;-)
Może jakiś link ze stroną gdzie jest to przystępnie wytłumaczone. To dla mnie zupełnie nowa dziedzina, więc miejcie odrobinę wyrozumiałości dla początkującego.

Pozdrawiam
Searching


czwartek, 29 lipca 2004, 08:15
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
1. gdy zanosisz zdjecia pamietaj zeby stosunek dlugosci ich bokow wynosil 2:3 (chcesz 10x15). w dowolnym programie (np: gimp - darmowy) opcja "crop" przycina do wybranych rozmiarow.
zdjec nie ma sensu zmiejszac - po prostu wybierasz to co Ci sie podoba, co chcesz zeby bylo na zdjeciu, kadrujesz i do jednej z krawedzi liczysz z proporcji ile ma wynosic drugi bok, tak aby stosunek bokow (2:3) byl zachowany.
mozesz to takze zrobic np w photoshopie. osobiscie uzywam olympus camedia master (do sciagniecia ze strony olympusa); najlepiej mi sie kadruje w tym programie.
2. darmowy - gimp. nie koniecznie darmowy - photoshop, photopaint (moze tez byc wspomniany przeze mnie wyzej camedia master, choc nie ma on zbyt wielu narzedzi).
3. oplata za otworzenie nosnika pobierana jest za kazdy nosnik (nie korzystaj z fotojokera :!: :!: :!:), ale nie wszedzie. idz do mediamarkt - tam nie pacisz dodatkowych oplat.
4. juz wspomnialem wyzej - nie zmniejszaj. przykadruj, ale rozmiar zostaw.
w razie watpliwosci - pytaj.

_________________
remanent...


czwartek, 29 lipca 2004, 08:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Witam

100 zdjęć wykadrować to jest troche pracy - nie wiem czy jest sens.
Ja kadrowałem w Photoshopie
Obrazek
Zmieniasz wielkość (tylko odznacz te dwa pola) i zmieniając wielkość zdjęcia w cm np. na 10 x 15 zwiększy Ci się dpi na ponad 300 bo standardowo Canon robi w 180 dpi. No a to co bedzie za dużo to sobie dotniesz :)
Ja tak robiłem zdjęcia 20 x 30, 21 x 15 i było dobrze

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 29 lipca 2004, 10:55
Zobacz profil
Post Podziękowania
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam


czwartek, 29 lipca 2004, 14:40
Post CYFROWE FOTO - Jakie programy?
Nie chcę zakładać nowego wątku, aby nie drażnić Moderatora :-), ale czy naprawdę do prostych działań korzystacie z Photoshopa? To tak jakby polować na muchy z kałasznikowem. (pomijam kwestię legalności)
Z jakich innych programów korzystacie? Chodzi o całokształt - od momentu zrobienia zdjęcia do oglądania gotowego efektu w wirtualnym albumie lub na papierze.
Osobiście najczęściej korzystam z IrfanView - można zrobić proste operacje na obrazie, zmienić rozmiar itd, brakuje jedynie funkcji kadrowania.
Przeglądanie zdjęc w tym programie na monitorze jest przeciętne; z jakiego programu lepiej korzystać?
Searching


wtorek, 3 sierpnia 2004, 12:34
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Do przeglądania używam ACDSee 6 a do zabawy Photoshop (przy pracy na zdjęciach nie kasuje EXIFów, nie niszczy przy kompresji, można ładnie wyostrzyć zdjęcie, dopracować kolory)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 3 sierpnia 2004, 12:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
ja się na tym nie znam, mam photoshopa od 2 dni i jednyne co rozumiem to język (wersja polska), nauczyłem się redukować czerwone oczy. Twoje porównanie jest dość trafne, ale np. automatyczna redukcja czerwonych oczu programikiem od hp jest niemożliwa, bo on nic nie robi. Photoshop jest skomplikowany, ale dzięki temu jest b.dobry. To tak, jakbyś do kałasza dołączył przystawkę do strzelania lepem na muchy z celownikiem laserowym. :D Jest to skomplikowane, ale skuteczne.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 3 sierpnia 2004, 14:48
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 21:42
Posty: 1
Post 
Coś z tej samej beczki lecz trochę inaczej.
Jak to jest? Teoretycznie chcąc zrobić odbitki 15x10 cm potrzebna jest rozdzielczość1795x1205 dla ppi równe 300. No tak, ale co gdy robi się fotkęw rozdzielczości1600x1200? Przycinanie rozmiaru do dłuższego boku dla zachowania proporcji 3:2 daje nam rozdzielczość 1600x1067 jednak tutaj ilośc ppi spada do 271. I teraz, czy 271 ppi w zupełności wystarcza do odbitek 15x10 cm (choc to już nie jest jakość fotograficzna) czy jednak zdjęcie trzeba formatować do 1795x1205 (dla zachowania 300 ppi). Tutaj jednak przecież "brakuje rozdzielczości" samej matrycy. I czy w ogóle można tak powiększać tak rozdzielczośc i jak odbija sie to na samej fotce? Pisze to bo spotkałem się z obydwoma opisami dla takiej odbitki i jestem nieco skołowany tym..

_________________
szczęœliwy posiadacz canon a60


piątek, 13 sierpnia 2004, 19:19
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Niejednorodność formatów małoobrazkowych [3:2] i matryc cyfrowych [4:3] doprowadza wielu ludzi do furii. To jest jeden z czynników, dla których warto mieć choćby 3 mpx, żeby móc spokojnie wykadrować zdjęcie na komputerze.

Jeżeli chodzi o docięcie zdjęcia 2 mpx, to nie będzie miało "wymaganych" 300ppi, ale to nie robi wielkiej różnicy, gdyż w każdym porządnym fotolabie zrobią Ci zdjęcia, z których bedziesz zadowolony przy 1600x1068. Przynajmniej w 15x10.

Co do wcześniejszej dyskusji o Photoshopie, to jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Po prostu będąc informatykiem szlag mnie trafia, kiedy widzę, w jaki sposób "kombinuje się" z bazaru [lub eMule itp.] nowiutkie AutoCADy, Photoshopy i inne MS Office po to, żeby wykorzystywać z nich ułamki promila.

Nie chodzi o to, że bronię korporacje, które produkują to oprogramowanie. One bronią się same. Chodzi o coś zupełnie innego. I tutaj proszę posłuchać. Są doskonałe darmowe odpowiedniki tak straszliwie drogiego oprogramowania. Wspomnę OpenOffice.org [można ściągnąć polską wersję z http://www.ux.pl] albo The GIMP [można ściągnąć polską wersję stąd. Momentami są dużo lepsze niż te drogie, momentami dużo gorsze. Są inne. Ale najważniejsze jest to: siłą drogich programów jest to, że używa ich niesamowicie wielka liczba ludzi. Dlatego mogą być nadal drogie. Gdyby ta myśl dotarła do publiki, do szerokiego grona ludzi, i Ci - w domach - przesiedli się na równie dobre darmowe oprogramowanie - zmusiliby korporacje do obniżenia cen i lepszego wspierania swoich produktów.

Dlatego szlag mnie trafia jak widzę kolejne zapytania kilkunastolatków o to, jak zrobić coś trywialnego w programie za 5000,- kiedy w darmowym programie można to zrobić równie dobrze - i po polsku.

Ściągajcie i używajcie The GIMP i OpenOffice.org - są naprawdę stabilne w najnowszych wersjach, są po polsku i są dobre.

To nie jest agitacja. Mam możliwość używania szerokiej maści oprogramowania dzięki swojej uczelni, a mimo to używam wolnego oprogramowania, bo jest dla mnie wystarczająco dobre.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 13 sierpnia 2004, 21:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@kSh - no to masz poważny problem :lol: nerwica gwarantowana.
Tak to już jest z programami, że małolaci rywalizują kto ma nowaszą wersję oprogramowania. Też jestem informatykiem ale jakoś olewam to kto i na czym pracuje (lub przynajmniej próbuje)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 13 sierpnia 2004, 23:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 lipca 2004, 23:00
Posty: 54
Lokalizacja: Kiel
Post 
kSh napisał(a):
Dlatego szlag mnie trafia jak widzę kolejne zapytania kilkunastolatków o to, jak zrobić coś trywialnego w programie za 5000,- kiedy w darmowym programie można to zrobić równie dobrze - i po polsku.
Pozdr,
kSh


Z tym polskim to bym nie przesadzał.
Próbowałem znaleźć program do obróbki pliku crw(raw) z Canona i okazało się, że są tylko do Photoshopa CS a nie do polskiego, nie wspominając już o tanich programach.

I też by musiał mnie szlag trafiać, że zmuszony jestem szukać drogich programów tak jakby polski PhotoShop 7.0 CE już do tego się nie nadawał.


Ostatnio edytowano środa, 18 sierpnia 2004, 20:05 przez Guciu, łącznie edytowano 1 raz

środa, 18 sierpnia 2004, 19:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 lipca 2004, 23:00
Posty: 54
Lokalizacja: Kiel
Post Re: CYFROWE FOTO - Jakie programy?
Anonymous napisał(a):
Osobiście najczęściej korzystam z IrfanView - można zrobić proste operacje na obrazie, zmienić rozmiar itd, brakuje jedynie funkcji kadrowania.


Funkcja kadrowania jest w IrfanView 3.91

Obrazek


środa, 18 sierpnia 2004, 19:54
Zobacz profil
Post kadrowanie
dla użytkowników linuxa:
świetnie kadruje się (i nie tylko) w programie "gThumb" - myślę, że to troche niedoceniona, a bardzo wygodna w użyciu aplikacja!


sobota, 28 sierpnia 2004, 20:26

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
Jako ze do tej pory udzielalem sie jedynie na sasiednim forum (cyfrowe wideo) i jest to moj pierwszy post tutaj chcialbym serdecznie wszystkich powitac. :D

Photoshop przy tego typu pracy ma jeszcze jeden plus, mianowicie mozna go zautomatyzowac za pomoca "akcji". Szczegolne przydatne przy duzej liczbie obrabianych zdjec.

@kSh: photoshop ma u mnie b szerokie zastosowanie, szczegolnie w pracy
:)

PS "przez Was" kupuje Canona A75, zarazilem sie :)


wtorek, 14 września 2004, 08:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Tommy napisał(a):
PS "przez Was" kupuje Canona A75, zarazilem sie :)

Lepiej A95 - ok 1550 zł

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 14 września 2004, 10:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL