Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 16:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 How to kadrowanie, korekta, oddanie do labu. 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
wiem ze lepiej, ale niestety to sporo wiecej niz chce/moge przeznaczyc na ten cel,
chce kupic na allegro - komplet wraz ladowarka, accu i 256MB wyniesie mnie jakies 1200zl

na obrotowym wyswietlaczu mi nie zalezy, wiem ze a80/a95 ma lepsza matryce, czy roznica w jakosci fotek jest b widoczna ?


wtorek, 14 września 2004, 11:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1691
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Tommy napisał(a):
na obrotowym wyswietlaczu mi nie zalezy, wiem ze a80/a95 ma lepsza matryce, czy roznica w jakosci fotek jest b widoczna ?

Tu nie chodzi o obrotowy wyświetlacz (mimo że jest to super sprawa) ale o matryce CCD 1/1.8" czy jest duża róznica to nie wiem ale miałem 6 m-cy A80 i bawie się też S50 (te same matryce) i zdjęcia super (tu masz efekty z A80 http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=36156 ) jakie fotki robi A75 dokładnie nie wiem :(

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 14 września 2004, 11:33
Zobacz profil
Post 
Gdzie znajde funkcje Funkcja kadrowania w IrfanView 3.91 ??


wtorek, 14 września 2004, 11:39

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
M napisał(a):
Tu nie chodzi o obrotowy wyÂświetlacz (mimo Âże jest to super sprawa) ale o matryce CCD 1/1.8" czy jest duÂża r?ca to nie wiem ale mia3em 6 m-cy A80 i bawie si?eÂż S50 (te same matryce) i zdj?a super (tu masz efekty z A80 http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=36156 ) jakie fotki robi A75 dok3adnie nie wiem :(


wiem ze chodzi o matryce, a galerie Twoja znam, od niej sie zaczelo zainteresowanie canonami :D

troche fotek a75 tez widzialem, mi sie podobaja,
kazdy twierdzi ze a80/a95 jest lepszy i tak napewno jest, ale 400zl roznicy przy cenie ok 1200zl to jak dla mnie sporawa roznica, cyfrowkami bawilem sie, jednak bedzie to moja pierwsza wlasna (mam wieksze doswiadczenie w filmowaniu cyfrowym), tak sobie wiec mysle ze jesli polkne na dobre bakcyla wtedy bedzie mozna pomyslec nad lepszym sprzetem

jesli chcesz looknac to w tescie ponizej jest tez pare fotek z a75, ale pewnie ja znasz,
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a75.html


wtorek, 14 września 2004, 11:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1691
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Tommy napisał(a):
jesli chcesz looknac to w tescie ponizej jest tez pare fotek z a75, ale pewnie ja znasz,
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a75.html

Tu się zgodzę, że przy 1200 zl różnica 400 zł to już coś.

Co do strony wyżej to ja za nią nie przepadam i nie oglądam zamieszczonych tam zdjęć.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 14 września 2004, 12:08
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
znalazlem jeszcze pare testow, tu w pracy nie mam linkow, tamta strona przypadla mi do gustu ze wzgledu na duza liczbe sprzetu testowanego, wiadomo ze kazdy test oprocz suchych danych technicznych jest testem subiektywnym

mozesz polecic jakies inne strony z recenzjami ?
znam jeszcze http://www.dpreview.com ale tam nie ma full testu a75


wtorek, 14 września 2004, 12:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:23
Posty: 77
Lokalizacja: Lubartów
Post 
Powiedzcie mi czy ja to dobrze kadruje.
Mam zdjęcie no i w PS robie coś takiego:
Obrazek

potem zaznaczam na zdjęciu ile mi się zmieści i ENTER
Czy to o to biega z tym kadrowaniem? Teraz będe miał dobre stosunki boków?

A i gdzie sprawdzić ile zdjęcie ma dpi??

_________________
Canon a75 | 2x256 Kingston / 32 Canon | GP 2100 |
[ MOJE FOTKI NA PLFOTO]


sobota, 18 września 2004, 12:08
Zobacz profil
Post 
Radzik napisał(a):
Powiedzcie mi czy ja to dobrze kadruje.
Mam zdjęcie no i w PS robie coś takiego:
Obrazek

potem zaznaczam na zdjęciu ile mi się zmieści i ENTER
Czy to o to biega z tym kadrowaniem? Teraz będe miał dobre stosunki boków?

A i gdzie sprawdzić ile zdjęcie ma dpi??


Zalamka, czlowieku nie potrafisz w PS znalezc informacji na temat obrazka na ktorym pracujesz.... poczytaj helpa, albo wez sie za jakis przystepniejszy dla Ciebie program...


poniedziałek, 27 września 2004, 14:31

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
niekonicznie trzeba kadrowac do jakiegos tam rozmiaru - wystarczy zaznalczyc w zleceniu 100% obrazu bez kadrowania tylko trzeba zaznaczyc do jakiego formatu np 10x15 moze wyjsc 10x13,6, 10x14,2 lub inny chyba ze chcemy dopasowac do ramki a najprosciej jest kadrowac w shopie i to nie tak jak napisla michal tylko poprostu wprowadzic parametry do narzedzia kadrowania i wpisac rozdielczosc w dpi a program sam zrobi ramki kadrujaca za pomoca ktorej usuniemy niepotrzebny fragment zdjecia, jest tez druga mozliwosc zaznaczenia w zleceniu dla labu aby zostawili biale paski!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


piątek, 29 października 2004, 21:45
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 4 października 2004, 02:09
Posty: 33
Lokalizacja: Białystok
Post 
pierwsza podstawowa rzecz to proporcje 2:3 to nie stała
przeliczyć można
10 x 15 to 2:3
20 x 30 to 2:3
a może 9 x 13 czy 13 x 18 to 2:3 :?: chyba nie

10:15 = 2:3 = 0,666666666...
13:18 = 0,72222222...
9:13 = 0,69230769230769230769230769230769

przy kadrowaniu wpisujemy ZAWSZE rozmiar w cm jaki wołamy w labie i DPI - wtedy zawsze zgłaszając reklamację jesteśmy na swoim - ponieważ plik miał zdefiniowany wymiar i rozdzielczość zgodnie z cennikiem
laborant jeśli zrobi foty z białymi pasami to mówimy mu że w pliku pisze jak wół np 10 x 15 przy 300 DPI a w cenniku jest 10 x 15 wiec ma tyle być a nie jak czyta się na forum 10 x 13,5 ( raz zaniosłem 20 x 30 i tyle dostałem a raz 21 x 30 i też tyle dostałem bo taki był kadr )


co do PS i jego legalności oto sposób na legalne wykorzystanie nawet PS CS do własnych potrzeb

potrzeba windows zainstalowany na dysku ze sterownikami i programami które normalnie używamy, za pomoca Nero czy Norton Ghost tworzymy obraz partycji startowej na oddzielnym dysku czy DVD, instalujemy trial 30 dniowy PS CS
po 30 dniach nasz zdychający i ukochany windows już ledwo chodzący zastępujemy obrazem dysku z przed 30 dni i ponownie instalujemy trial i tak co miesiąc


piątek, 29 października 2004, 22:59
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
ART-FOTO - nie zgadzam się. To NIE JEST LEGALNE WYKORZYSTANIE! Z wersji trial nie można korzystać legalnie do momentu, kiedy Ci przestanie działać, tylko przez tak długi okres od momentu PIERWSZEJ instalacji, na ile opiewa trial. Inna sprawa, że będzie działał, ale proszę nie wmawiać, że to legalne!


sobota, 30 października 2004, 11:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL