Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 19:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 wykonanie panoramy 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 25 lutego 2004, 16:59
Posty: 8
Lokalizacja: wrocław
Post wykonanie panoramy
Witam
Jestem posiadaczem aparatu Canon 300D. Do tego mam szkiełka pt.:
EF-S 18-55 f/4,5-5,6
EF 80-200 f/4,5-5,6
Teraz część zasadnicza i pytanie.
Chciałbym zrobić długą panoramę, np. Ślęży i okolicznych szczytów.
Jak należy, lub radzicie robić zdjęcia do panoramy - w poziomie, czy w
pionie ? Które, waszym zdaniem szkiełko będzie lepsze do panoram.
Kolejny problem de facto z tym związany - kiedy robię zdjęcia do panoramy
(rzecz jasna ze statywu) to poszczególne zdjęcia różnią się od siebie
jasnością, kontrastem i kolorami - jak temu zapobiegać.
Zdaję sobie sprawę, że moje pytanie może się komuś wydać głupie, ale panoram
nigdy nie robiłem, a chciałbym.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 18:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post Re: wykonanie panoramy
Witam!

alpin19 napisał(a):
Kolejny problem de facto z tym związany - kiedy robię zdjęcia do panoramy
(rzecz jasna ze statywu) to poszczególne zdjęcia różnią się od siebie
jasnością, kontrastem i kolorami - jak temu zapobiegać.


Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Zdaje mi sie (i raczej tak jest), ze aparat w trybie panoramy blokuje ustawienia aby wszystkie zdjecia wyszly tak samo (albo podobnie).
Dzieje sie tak przynajmniej w moim malym oleczku.

Cytuj:
Zdaję sobie sprawę, że moje pytanie może się komuś wydać głupie, ale panoram
nigdy nie robiłem, a chciałbym.


Nie ma glupich pytan.

pozdr.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 19:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
No dobrze, ale jak sie nie ma trybu panoramy? Mnie sie wydaje ze trzeba manualnie ustawic migawke i przyslone.. cos jeszcze? poprawcie mnie

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


niedziela, 22 sierpnia 2004, 19:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
A jak sie nie ma trybu panoramy, to musisz byc super profesjonalnym fotografem i do tego NIE ZLY w graficy komputerowej, zeby zrobic zadowalajaca panorame.

Nie wiem jak to jest u innych producentow ale np. do olympusow sa specjalnie dedykowane karty pamieci olympus - panorama, na ktorych (podobno) mozna tylko wykonywac takie zdjec. Zreszta na samym zdjeciu (tzn. na LCD) masz zaznaczone pola po bokach,ktore musza sie pokrywac z polami na kolejnynych zdjeciach (ale pokrecone).
Pozniej wystarczy programik (ja uzywam dostarczonego przez producenta), zapodajesz te zdjatka, klik i po robocie....

A zeby to wszystko sameu zrobic.... u uuuu tio moze byc ciezko.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 19:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
jak nie masz trybu panoramy (z1 nie ma ;) ) to bierzesz wybierasz widoczek z średnim oświetleniem, wciskasz do połowy spust i odczytujesz ustawienia automatu.. później dajesz na pełny manual i ustawiasz te same parametry.. i po sprawie :) .. teraz tylko pozostaje ci ustawić równo statyw (cobyś nie musiał przekręcać zdjęć przy sklejaniu) i robić fotki na powiedzmy 1/3 zakładki. Później to już pozostaje zabawa w sklejanie :)

a jeśłi będą znaczące różnice w naświetleniu zdjęć no to mały retusz w np ps..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 22 sierpnia 2004, 20:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
muHa napisał(a):
A jak sie nie ma trybu panoramy, to musisz byc super profesjonalnym fotografem i do tego NIE ZLY w graficy komputerowej, zeby zrobic zadowalajaca panorame.
A zeby to wszystko sameu zrobic.... u uuuu tio moze byc ciezko.


LOL :)
Wystarczy kazde zdjecie robic z takimi samymi ustawieniami i pozniej w np. PixMaker je skleic.

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


niedziela, 22 sierpnia 2004, 21:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Potwierdzam że bez trybu panoramy (A MOJA A1 GO QQQQQQQQQ MAĆ :!: :evil: NIE MA) panoramę trza robić z odrobiną szczęścia i z bardzo dobrego statywu :(

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
bonnum napisał(a):
Potwierdzam że bez trybu panoramy (A MOJA A1 GO QQQQQQQQQ MAĆ :!: :evil: NIE MA) panoramę trza robić z odrobiną szczęścia i z bardzo dobrego statywu :(


Eee? Przeciez tryb panoramy nie jest do niczego potrzebny:roll:
Ustawiamy aparat na statywie, wybieramy przeslone,czas i focimy piekna panorame :twisted:

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Tak, ale tylko jeśli mamy dobry statyw z możliwością dokładnego wypoziomowania i płynnym obrotem.
Robienie zakładek "z ręki" to sztuka niełatwa... a czasem biegasz np. po Rzymie i nie masz ze sobą statywu. Niektóre aparaty oprócz blokady parametrów wyświetlają jeszcze fragment starego zdjęcia aby można było strzelać "na zakładkę".

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
ale po co w ogole takie komplikacje??
aparat (jakikolwiek), programik (panorama factory) i statyw (opcjonalnie).
nic wiecej potrzeba.
osobiscie zdjecia pstrykam na silnie zblizonych (z z reguly jednakowych) ustawieniach, potem w panorama factory to sie laczy i super panoramka bez problemu w krotka chwilke. :-D

_________________
remanent...


niedziela, 22 sierpnia 2004, 23:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Pstryknąłem kilka panoram 360stopni. Ale sie namęczyłem. Z tym że robiłem je w pokoju na płaskiej podłodze więc nie było problemu z poziomowaniem.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 23:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Oto jedna z moich panoram "z ręki".. widać że to nie to co z ładnego statywu...
Obrazek

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


niedziela, 22 sierpnia 2004, 23:25
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
do panoramy oczywiscie 18-55 f10 i blokada ekspozycji
nastepnie fotki koniecznie ze statywu, tak zeby nastepne zawieralo ok 15% powierzchnie tego pierwszego
potem tylko sklejanie, korekcja w PSie na kanalach RED i GREEN a nie na RGB - dokladniejsza kalibracja levelami!
sklejac w Psie - wygodnie i szybko!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 00:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
z tym na poczatku owszem, ale z tym na koncu... :?:
po co sobie zycie utrudniac psem, skoro panorama factory robi to duzo szybciej sama i JEST DARMOWA
@bonnum - fajne to; moze wrzuc do pokazowki...

_________________
remanent...


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 01:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
bonnum napisał(a):
Oto jedna z moich panoram "z ręki".. widać że to nie to co z ładnego statywu...


Nawet ladne, a statyw trzeba miec zawsze ;) To Barcelona? :)

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 08:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL