Teraz jest środa, 24 października 2018, 05:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Odbitki z aparatu cyfrowego 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post Odbitki z aparatu cyfrowego
Wiem, że były podobne tematy ale nie rozwiązały one do końca moich wątpliwości, więc rozpoczynam ten nowy.

Mam troche ładnych zdjęć z mojego Canona i chciałbym zrobić sobie odbitki. Zdjęcia są w formacie 4:3, no i nie wiem czy mam je kadrować do formatu 3:2? Planuję odbitki 10x15. Ale zastanawiam się też czy wystarzczy że stosunek boków będzie 3:2 czy muszę je w domu wykadrować i zeskalować żeby miały rozmiar 10 cm x 15 cm???

Żeby się czegoś dowiedzieć udałem sie do jednego zakładu fotograficznego i musze Wam opowiedzieć jaka była gatka. :wink:
JA: Czy przed oddaniem zdjęć powininem je wykadrować do formatu 3:2?
GOŚCIU: Nie, nie trzeba, maszyna sama to robi.
JA: Tzn że może być tak że utnie pół twarzy?
G: Jeśli jest takie zdjęcie to tak.
JA: No to chyba jednak powininem je skadrować?
G: Może Pan przynieść wykadrowane.

No i taka gadka ze szpecem. A już szkoda gadać co było jak zapyatłem o zdjęcie panoramiczne :wink:
Właśnie, a co do zdjęć panoramicznych. Mam też kilka takich. Jedno np ma wymiary 4223 x 1311 pikseli. No i jak z czegoś takiego zrobić odbitke?? Trzeba kadrować do jakiegoś formatu (np 16:9?)???

Będę wdzięczny za wszystkie porady

_________________
Canon i Nikon


piątek, 27 sierpnia 2004, 14:55
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Zapytaj speca ile mają miec DPI (spec z moich okolic kazał mi przynosić w 150 DPI, ale słyszłem, że inni wymagają 300) wykadruj i zmniejsz do 10x15 + conajmniej 2mm rezerwy

_________________
Notoryczny brak czasu


piątek, 27 sierpnia 2004, 15:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Tyle dobrze, że Canon wszystkie fotki robi w 180 dpi co łatwo pozwala uzyskać 300 dpi przy 10 x 15

Obrazek

Jeżeli zrobisz proporcje o odznaczysz "Metoda ...." to zmniejszając rozmiar w cm zwiększać bedziesz dpi :)

Rezerwy zostaw nawet więcej ok 5 mm

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 27 sierpnia 2004, 15:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
@M - wg Twoich zaleceń najpierw skadrowałem zdjęcie do formatu 3:2 a później zrobiłem tak:

Obrazek

Następnie zapisałem w najlepszej jakości. Teraz otwieram ten plik a info wygląda tak:

Obrazek

Czy wszystko zrobiłem dobrze i tak przygotowany pilk moge oddać do labu???

_________________
Canon i Nikon


piątek, 27 sierpnia 2004, 16:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Wg. mnie jest dobrze - masz ~~ 340 dpi więc powinno być rewelacyjnie :)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 27 sierpnia 2004, 16:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
No to jeszcze pokaże zdjęcie na którym eksperymentowałem :wink:

Obrazek

A jak postąpić z tą panoramą???

_________________
Canon i Nikon


piątek, 27 sierpnia 2004, 16:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Tzn mam na myśli co zrobić z tymi zdjęciami panoramicznymi ? :wink:

_________________
Canon i Nikon


piątek, 27 sierpnia 2004, 16:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 lipca 2004, 23:00
Posty: 54
Lokalizacja: Kiel
Post 
Właśnie, tu w IrfanView powinieneś zmienić dpi na 300.

http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3055


sobota, 28 sierpnia 2004, 19:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Ja powiem tak: dziś dostałem odbitki z A60 (czyli 2mp). 2 zdjęcia 10x15 oraz jedno 15x21 (tylko 2 10x15, bo facet się pomylił i wywołał tylko dwa z siedemnastu). Płytkę ze zdjęciami wzięła pani, która nie rozumiała mojego problemu 2:3 kontra 3:4. Troszkę zaniepokojony oddałem te zdjęcia, gdyż fotolab jest przeze mnie dość sprawdzony z analoga. Nic ze zdjęciami nie zrobiłem i jestem zaskoczony. Nie wiem, jak to zrobili i mnie to nie interesuje, ale odbitki wyszły znakomicie. Zarówno 10x15 jak i 15x21. Niby te 200dpi to już ciut za mało (tak piszą) a ja się przekonałem o czym innym. Przez parę minut na siłę szukałem czegoś, żeby się uczepić i niczego nie znalazłem. Żadnych pixeli, zero niedoskonałości. Jestem bardzo zadowolony oprócz tego, że wywołali 1/5 zdjęć.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 28 sierpnia 2004, 19:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):
odbitki wyszły znakomicie. Zarówno 10x15 jak i 15x21. Niby te 200dpi to już ciut za mało (tak piszą) a ja się przekonałem o czym innym. Przez parę minut na siłę szukałem czegoś, żeby się uczepić i niczego nie znalazłem. Żadnych pixeli, zero niedoskonałości.

A ile razy ja o tym pisałem...? :roll:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


sobota, 28 sierpnia 2004, 19:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Eeeee, tak dużo, że już nie pamiętam.

@ Silent, ale w końcu to Ciebie posłuchałem i teraz się cieszę, że tak zrobiłem :D

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 28 sierpnia 2004, 19:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
No niektore laby potrafia zepsuc nawet foskonale zdjecie, ja sie nacialem juz kilka razy, probowalme w kilku juz labach i za kazdym razem odbitki z mojej drukarki wychodza lepiej, jest to troche drozej niz w labie, ale dla mnie licyz sie jakosac a nie cena, a nie drukuje znowy tych zdjec wszystkich tylko wybrane.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


piątek, 3 września 2004, 13:00
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
MobyDick, a jakiej drukarki używasz, że wychodzi niewiele drożej? Na moim HP to zdaje się jedna fota kosztowałaby z 5zł jak to ktoś wyliczył.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 3 września 2004, 15:25
Zobacz profil
Post 
kSh jakiej drukarki HP używasz ? Ja HP psc 1215
Pozdro,
Baryła


piątek, 3 września 2004, 18:09

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nic szczególnego - HP 5150. Jakby ktoś kiedyś chciał takową rozkręcić, albo miał z nią jakieś problemy to się zgłaszać, bo już to robiłem:D

Ale ponawiam pytanie: jaka drukarynka wychodzi najtaniej do wydruku fot?

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 3 września 2004, 20:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL