Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 10:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 kilka pytan o kabelkologie i przycinanie i moze jeszcze cuś 
Autor Wiadomość
Post kilka pytan o kabelkologie i przycinanie i moze jeszcze cuś
Witam! Chcialbym sie dowiedziec kilka istotnych dla mnie rzeczy:
1. Czy wpinanie i wypinanie USB z aparatu dokonywac na wlaczanej maszinie (aparacie znaczy sie) czy kiedy jednak aparat jest off? W instrukcji wyczytalem, ze wlacz cyfronka pozniej jak go podlaczysz juz, czy wykonywanie tej operacji na wlaczonym sprzecie ma jakis negatywny wplyw na aparatek?
2. Czy pomniejszac zdjecie do wywolania, czy je przycinac do odpowiednich formatow?
Kiedys oddawalem zdjecia z kolegowego A70 w rozmiarze 1600x1200 i bez gadania i zastrzezen wywolali mi 10x15. Ja dokonalem zakupu CX 7220 i tam jest rozmiar bodajze 1632x1223 (czyli proporcjonalny do 1600x1200). Mozna oddac w takiej formie jakie sa pierwotnie?
Jest jeszcze opcja w tym CXie 1.8mpix typowo pod format 10x15, ale to zawsze mniej pixelkow :) No ale wszystkie zdjecia o jakie pytam mam w 2, czyli rozdzielczosc 1632x1223 i to wlasnie do nich odnosi sie to pytanie.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 09:30
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
1. Komp może być włączony, aparat niekoniecznie.

2. 1600x1200 jak i 1632x1232 nie robią nikomu wielkiej różnicy. Wiem, wywoływałem.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 09:45
Zobacz profil
Post 
Czyli mozna spsuc sprzeta przez takie wpinanie i wypinanie jak jest wlaczony aparat??? Ja tak rrobilem kilka razy i... teraz nie wiem czy dalej tak robic.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 12:11

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
założenia standardu USB były takie by podłączać sprzet do kładnie wtej chwili w której się chce z niego skozystać. Czyli kompa na 100% nie musisz wyłączać by podłączyć. Teoretycznie aparatu tez, ale że aparat ma swoje zasilanie to nie wiem czy to nie bedzie miało jakiegoś negatywnego skutku.
Co do zdjęć to ja jak potrzebuje np 20x30 cm to przerabiam zdjęcie do 2000x3000 pix i wychodzi idealnie.

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 12:15
Zobacz profil
Post 
A jeszcze sie cos zapytam. Czy duze sa przeklamania monitora co do zdjecia wywolanego? Bo na przyklad jedno zdjecie wg. mnie jest na przyklad za ciemne i wartoby je rozjasnic, a drugie jest na przyklad ciut za jasne i wartoby je przyciemnic. Pobawic sie takim czyms przed wywolaniem, czy to tylko wina obrazu komputerowego? Pozdro.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 12:53
Post 
to juz zalezy od monitora. najpierw odbierz odbitki. potem porownaj z tym co widzisz na monitorze i ustaw go tak, by kolory byly jak najbardziej zblizone do tego co masz w reku. kolejne fotki powinny byc juz takie jak widziales u siebie na monitorze o ile oddasz je do tego samego fotolabu.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 13:02
Post 
to juz zalezy od monitora. najpierw odbierz odbitki. potem porownaj z tym co widzisz na monitorze i ustaw go tak, by kolory byly jak najbardziej zblizone do tego co masz w reku. kolejne fotki powinny byc juz takie jak widziales u siebie na monitorze o ile oddasz je do tego samego fotolabu.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 13:03
Post 
to juz zalezy od monitora. najpierw odbierz odbitki. potem porownaj z tym co widzisz na monitorze i ustaw go tak, by kolory byly jak najbardziej zblizone do tego co masz w reku. kolejne fotki powinny byc juz takie jak widziales u siebie na monitorze o ile oddasz je do tego samego fotolabu.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 13:03
Post 
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysl na to czy wpinanie i wypinanie kabla USB na wlaczonym aparacie jest szkodliwe?


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 16:12
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
szkodliwe nie jest - jezeli dziala to mozesz sobie podpinac wszystko "na goraco", przy czym poprostu niektore urzadzeia nie sa hot plug - niby sam standard usb mial byc hot plugowy ale jak widac urzadzenia nie wszystkie.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 16:51
Zobacz profil
Post 
Oto mi chodzilo. Dzieki za info. Troche sie obawialem bo w instrukcji podawali: 1.podlacz usb do kompa 2. podlacz usb do aparatku 3. wlacz aparatek i tak sie zastanawialem dlaczego nie napisali 2. wlacz aparat 3. podlacz usb. Pewnie sie czepiam ale nie chcialem zeby mi padl sprzecik. Pozdro i jeszcze raz dzieki za info.


poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 17:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL