Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 16:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Przykład zrobienia ramki w PS 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Przykład zrobienia ramki w PS
Witam
Monieważ często dostaje wiadomości na priv żeby opisać jak zrobić ramke to postanowiłem to raz pokazać na forum i mam ndzieję, że to coś pomoże.
Każdy ma swój sposób n azrobienie ramki - mój jest taki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 6 września 2004, 14:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
m


Ostatnio edytowano środa, 26 stycznia 2005, 22:53 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 6 września 2004, 15:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:23
Posty: 77
Lokalizacja: Lubartów
Post 
Co do robienia ramek w PS to ja poprostu robie tak:
  • wybieram zdjęcie
  • otwieram go w PS
  • zmniejszam go do rozmiaru jaki mi odpowiada
  • kolor tła ustawiam na czarny
  • z menu wybieram "Image -> Canvas Size..." Tam zwiększam sobie rozmiar zdjęcia ( zwykle o około 0,5 do 1 cm ) który odrazu staje się czarny a zdjęcie jest idealnie w środku.
  • wybieram "Line Tool (U)" i z przytrzymanym Shiftem (rysowanie idealnie prostych linii) obrysowuje sobie zdjęcie.

    KONIEC

Moze i sposób M jest lepszy, ale ja robie to po swojemu :P
Przynajmniej nie musze dopasowywac fotki.

_________________
Canon a75 | 2x256 Kingston / 32 Canon | GP 2100 |
[ MOJE FOTKI NA PLFOTO]


poniedziałek, 6 września 2004, 15:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post 
jak wlaczyc linie pomocnicze ???

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


poniedziałek, 6 września 2004, 16:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:23
Posty: 77
Lokalizacja: Lubartów
Post 
trzeba najechać myszką na linijke, przytrzymać lewy klawisz myszy i zacząć ciągnąć tam gdzie się chce umieścić taką linie

_________________
Canon a75 | 2x256 Kingston / 32 Canon | GP 2100 |
[ MOJE FOTKI NA PLFOTO]


poniedziałek, 6 września 2004, 16:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Wiecie skad sciagnac photoshop 8.0 PL ? mam tylko angielski.

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


poniedziałek, 6 września 2004, 16:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
RooN napisał(a):
Wiecie skad sciagnac photoshop 8.0 PL ? mam tylko angielski.


na przykład stąd http://sklep.age.pl/opis.php?m_kod=OP___ADOBPS_CS_CEF


poniedziałek, 6 września 2004, 16:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 03:07
Posty: 150
Lokalizacja: Gdynia
Post 
lol. Znam drozsze programy. Na dc nie ma ale szukam ;)

_________________
Canon A95 , 4x Sanyo 2500 ! , 512MB PRETEC HS

----------------------------------
http://www.ziemni.risp.pl/ - Polecam luknac


poniedziałek, 6 września 2004, 16:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
bez przesady z tym sciaganiem, przeciez sa darmowe programy ktore rownie dorbze sobie poradza co fotoszop...

a swoja droga to jak wy mozecie cokolwiek zrobic w polskiej wersji photoshopa? ja sie gubie jak nie jest po angielsku :) ale to pewnie moje zboczenie, ja przygode z image processingiem zaczynalem na amidze i imagefx, tam o polskiej wersji mozna bylo pomarzyc...

_________________
plfoto.com: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=makakson


poniedziałek, 6 września 2004, 18:55
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Mnie to bardzo zasmuca, jak widzę, kiedy Polaczek potrzebuje kradzionego Mercedesa Vito, żeby przywieźć z pola dwa wiadra buraków. Co więcej, żeby nie umiał go ukraść sam po cichu tylko dawał ogłoszenie w gazecie z zapytaniem: "Jak ukraść Mercedesa Vito?" Już nie wspomnę o tym, że podobne zapytania dając świetny przykład wystosowuje nawet moderator tego forum.

Ja wiem, że dla Polaczka czystą abstrakcją jest zrozumienie, że tego typu zachowanie dalekie jest od właściwego i jest niezgodne z prawem. Nie chcę wszczynać dyskusji o tym, że Polaczek nie ma co do garnka włożyć, a Adobe czy Corel żądają chorych cen za ich produkty, itp. Już to w życiu przerabiałem i nie ma to nic do rzeczy.

Siódme, nie kradnij.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 7 września 2004, 11:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
przepraszam a ty masz oryginalnego zarejestrowanego windowsa i pakiet office? Czy moze na darmowym linuxie pracujesz? Czekasz tylko na oryginalne filmy dvd i bron boze nie ogladasz divx'ow?

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


wtorek, 7 września 2004, 13:35
Zobacz profil
Post Ramki w GIMP - najprostsza metoda na świecie
A po co tak kombinować z photoshopem skoro można dużo prościej.
Ramki w GIMP - najprostsza metoda na świecie.
1. otwierasz zdjęcie
2. prawy przycisk->Script-Fu->Dekoracja->Dodaj krawędź
3. wpisujesz wielkość ramki, wybierasz kolor i OK
4. jak ma być podwójna wystarczy powtórzyć operację

Wersja z ramką "poszarpaną"
2. prawy przycisk->Script-Fu->Dekoracja->Poszarpana krawędź

Pozdrawiam
Searching
PS
w wersji 2.0 jest troszkę inne tłumaczenie, ale łatwo do tego dojść.


wtorek, 7 września 2004, 13:43

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
dopeman, mówiłem, że nie mam zamiaru wszczynać dyskusji. Mam legalne, zarejestrowane Windows XP Home. Natomiast MS Office jest mi do niczego nie potrzebny, korzystam z OpenOffice.org. Zamiast odbijać piłeczkę, zastanów się po prostu nad tym, co napisałem. EOT.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 7 września 2004, 14:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 22:17
Posty: 209
Post 
ksh, po czesci Cierozumiem ale dla mnie to raczej nie jest kradziez bo jak bym nie mial pirata to bym w ogole photoshopa nie mial wiec i tak na mnie nikt nie zarobi.

_________________
ObrazekCanon G5, UV, CPL HOYA, Kingston 256 MB, speedlite 420EX, Velbon DX-888


wtorek, 7 września 2004, 18:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
Piter napisał(a):
ksh, po czesci Cierozumiem ale dla mnie to raczej nie jest kradziez bo jak bym nie mial pirata to bym w ogole photoshopa nie mial wiec i tak na mnie nikt nie zarobi.


buhahaha dawno mnie nikt nie rozbawił. Rozumowanie i moralność dziecka z podstawówki


wtorek, 7 września 2004, 19:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL