Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 10:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 balans bieli 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2004, 11:44
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Post balans bieli
Czy w photoshopie da sie poprawic zdjecia z cyfrowki, w ktorej zupelnie "rozjechal sie" balans bieli (w sensie byl przestawiony na jakas "kosmiczna" wartosc) I jesli tak to jak? Zdaje sobie sprawe ze dla wiekszosci z Was jest to co najmniej glupie pytanie... ale mimo wszystko prosze o odpowiedz :)

_________________
daniel-m


wtorek, 7 września 2004, 14:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 22:17
Posty: 209
Post 
No to juz szostaje zabawa kolorami (balansem, nasyceniem itp.)

_________________
ObrazekCanon G5, UV, CPL HOYA, Kingston 256 MB, speedlite 420EX, Velbon DX-888


wtorek, 7 września 2004, 18:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
Daniel- czemu piszesz, że głupie? Ja się na fotoszopie w ogóle nie znam.

Chyba jest tylko taki sposób jak wyżej.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 7 września 2004, 19:49
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 01:53
Posty: 101
Lokalizacja: Gliwice
Post Re: balans bieli
daniel-m napisał(a):
balans bieli (w sensie byl przestawiony na jakas "kosmiczna" wartosc)


Znam ten ból. Kiedyś po zabawie aparatem wybrałem się na weekend w Jurę z WB ustawionym chyba na kanapę. Trawa wyszła żółtawa jak w listopadzie.

U mnie ładnie łapało "auto levels" w ACDSee. Co do PS to nie jestem ekspertem, ale może spróbuj "channel mixer"

_________________
c-740
------------------------------------


wtorek, 7 września 2004, 23:08
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Z jpg będzie problem. Gdybyś miał raw, to inna bajka - robisz co chcesz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 7 września 2004, 23:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Znam ten ból - sam kiedyś namieszałem z balansem i było tragicznie.

Jest to troche zabawy w PS ale nie jestem w stanie tego opisać.
Zobacz:
krzywe
poziomy
kolory-nasycenie jasność ale pamiętaj o zmianie a nie na RGB

Musisz się bawić aż coś wyjdzie.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 8 września 2004, 00:01
Zobacz profil
Post 
faktycznie mozesz miec z tym troche zabawy.
opcja pierwsza:
image>mode>Lab
wcisnij "eyedropper tool" i przytrzymaj. z rozwijalnego menu wybierz "color sampler"
w pasku narzedzi z okna "sample size" wybierz "3 by 3average
z menu window wybierz "info" pokaze sie z lewej strony paleta info, na ktorej beda pokazane wartosci kolorow w cmyk. na tej palecie jest rozniez ikona wyglodajaca jak "eyedropper tool". kliknij i przytrzymaj - wybierz Lab
teraz zacznij szukac miejsca na zdjeciu, ktore bylo biale (nie moze to byc odbicie swiatla np. slonca od szkla) w trybie Lab powinno miec wartosci na palecie info L=100 a=0 b=0 (czysta biel), jesli znajdziesz zblizone wartosci kliknij w to miejsce. zostanie ono oznaczone
podobnie rob dla czerni z ta roznica, ze L=0 a=0 b=0 (czysta czern).
ctrl+M (otworzy sie okno z krzywymi, w prawym dolnym rogu znajduja sie obok siebie 3 ikonki "set black point", "set gray point" i "set white point"
kliknij "set black point" przypsz dla czerni wartosci L=95 a=0 b=0, nastepnie kliknij we wczesniej oznaczone przez Ciebie miejsce jako czarne
kliknij "set white point" przypsz dla bieli wartosci L=5 a=0 b=0, nastepnie kliknij we wczesniej oznaczone przez Ciebie miejsce jako biale.
jesli zdjecie wyszlo zbyt kontrastowe mozesz sprobowac wygladzic krzywe (eraz sa one zapewne strome)
jesli nadal nie pomoglo to probuj bawic sie krzywymi z kanalu a (zawieraja informacje o kolorach od czerwonego do zieleni) i b (od zoltego do niebieskiego).
w opcji drugiej przejdz do trybu CMYK i tam postepujac analogicznie dla czerni C: 70 M: 70 Y: 70 K:80 dla bialego C:5 M:2 Y: 2 zacznij ponownie proby.
ps. i tak jak napisal M nie zapomnij przejsc na koncu do RGB


środa, 8 września 2004, 01:46
Post 
paleta info bedzie z prawej - moj blad. opis, ktory podalem jest bardzo sktotowy i na pewno nie doskonaly.
ps. polecam ksiazke "photoshop 6. korekcja i separacja". niezaleznie od wersjii programu jest ona naprawde przydatna. niestety naklad w helionie jest wyczerpany.
sam czekam na kolejne wydanie.


środa, 8 września 2004, 01:55

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2004, 11:44
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Post Wielkie dzieki :D
Dzieki za odpowiedzi i zrozumienie :)
Bede sie bawil... i dam znac co z tego wyszlo.
Jeszcze raz dziekuje!

_________________
daniel-m


środa, 8 września 2004, 09:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL