Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 06:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 GIMP + przygotowanie do wywołania 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post GIMP + przygotowanie do wywołania
Witam! No wlasnie uzywam gimpa od wczoraj i mam pare zdjec ktore pragnal bym "wywolac". Glownie skupiam sie na poziomach gdzie na oko, ustawiam tak zeby efekt byl zadowalajacy... ale poniewaz monitor nie oddaje tego co bedzie na papierze, mam pytanie. Czego nie robic zeby nie popsuc zdjecia? Znajomy powiedzial mi ze do zdjec przznaczonych na odbitki nie uzywac sharpen.. co wy na to? Jesli juz powiecie czego nie robic.. ;) no to mozecie podzielic sie wlasnymi tajnikami co robic aby uzyskac ladny efekt ;]

ps. mialem dziwna sytuacje ze zdjeciem b&w pierwsze zrobione w ten sam sposob (kontrasty, jasnosc itd.) po przeskalowaniu na 800x600 i wyostrzeniu wyglada cudnie... natomiast drugie pozostawione w duzej rozdzielczosci 2592x1944 po zastosowaniu sharpen na takim samym poziomie zbrzydlo strasznie i nie jest tak wyrazne.. pojawilo sie sporo szumow itd. :( niestety wykracza to poza mozliwosci mojego pojmowania...

pozdrawiam
i czekam na odp :wink:

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


niedziela, 3 października 2004, 20:20
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jeżeli masz Windowsa, ustaw sobie w Panelu Sterowania Adobe Gamma (obniż na czas edycji temperaturę kolorów do 5000K). Potem zaimportuj to do GIMP-a (nie pamiętam jak). Pod Uniksami też daje się to robić, ale nie pamiętam jak (pamiętam chyba tylko IRIX-a, ale takowego pewnie nie posiadasz :) Filtra Sharpen raczej nie używaj - wydobędzie szumy i może zrobić nieciekawe rzeczy na krawędziach, zwłaszcza że Twój Canon już zdjęcia tym filtrem pewnie potraktował dość mocno. Zachowuj jak największą rozdzielczość i jak najsłabiej kompresuj. Poza tym wykadruj do formatu 3:2.


niedziela, 3 października 2004, 21:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
ok. dzieki. temperature moge hardwerowo ustawic w monitorze na 9500 i 6500 i tu koniec mozliwosci. programowo natomiast nigdzie nie moge znalezc takich opcji :/ mam jakies ustawienia kolorow, ale jest jeden suwak bez presetow. moze to adobe ktorego nie moge nigdzie znalezc instaluje sie razem z szopem?

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


poniedziałek, 4 października 2004, 11:06
Zobacz profil
Post Zrobiles odbitki z b&W
Zrobiłes juz odbitki ze zdjęć czarno-białych?Moje wyszły lekko żółte. Masz moze doświadczenia w tym względzie?Robisz cz-b aparatem czy dopiero zmieniasz na czarno-białe w kompie?


poniedziałek, 4 października 2004, 12:45

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Ustaw jak najniższą temperaturę kolorów. Wydaje mi się, że Adobe Gamma jest składnikiem systemu Windows (może tylko te na kernelu NT, czyli NT/2k/XP?) Ja robię od czasu odbitki b&w zdjęć cyfrowych. W FJ mam piękne, głębokie szarości, żadnych przekolorować, ale korzystam z Home Photo Service.


poniedziałek, 4 października 2004, 20:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL