Teraz jest wtorek, 23 października 2018, 09:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Fotki w pomieszczeniach ciemnych - prośba o porady 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 20:13
Posty: 136
Post Fotki w pomieszczeniach ciemnych - prośba o porady
Witam !

Proszę doświadczonych forumowiczów o kilka porad dotyczących fotek w pomieszczeniach. Robiłem trochę zdjęć na weselu kolegi (właściwie na próbę) swoim Canonem A95. Próbowałem z fleszem i bez flesza, niestety tylko z reki (statywu jeszcze nie mam). Jakie mam wnioski ?
- zdjęcia z fleszem - na osobach zwykle błysk biały, reszta pomieszczenia ciemna..
- zdjęcia bez flesza - zwykle nieostre - aparat nie łapie ostrości.. (miałem ustawienie centralne ostrosci a nie AFiF.
W pomieszczeniu niestety było ciemnawo. Oprócz tego problemem są bardzo "żywi" ludzie. którzy nawet jak pozują, potrafią machnąć głową. A wtedy wychodzi rozmazanie...

Macie może jakieś sposoby na fotografowanie w takich sytuacjach za pomocą kompaktu (A 95 ma Manual, Av,Tv,P no i pełne AUTO) ? Może dacie kilka porad dla poczatkującego ? Czy jesli fotografujemy bez flesza to musimy posłużyć się statywem ? Czy osoby w ruchu "potraktowac" programem SPORT zawartym w aparacie ? Czy zaklejac flesz filtrem (półprzezroczystą kartką) aby go osłabić (regulacja flesza jest tylko w full Manual) ?
Jak na razie zauwazyłem też, że warto robić balans bieli na kartce danego oświetlenia. Kolory wychodza prawdziwsze.

Pozdrawiam

Rayden

_________________
D70


poniedziałek, 11 października 2004, 00:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jeśli różnica w odległościach jest duża, to zawsze albo osoby będą normalnie oświetlone, a tło ciemne, albo osoby przepalone a tło OK. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest robienie zdjęć ze statywem, albo z bardzo dobrą lampą błyskową (oczywiście dodatkową, taką np za 1000 - 2000 zł). W każdym razie w Twoim przypadku możesz robić jedynie fotki z lampą i statywem. Lampa musi być w trybie "slow synchronisation" (różnie się to nazywa). Przy błysku oświetla ona obiekt i dodatkowo migawka zostaje otwarta na dłużej, aby złapać pozostałe światło. Jeśli masz możliwość wyboru, to warto ustawić synchronizację na drugą migawkę...

Albo inne wyjście, to po prostu tak dobierać kadr, aby różnice w odległościach nie były aż tak znaczne.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 11 października 2004, 00:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Lampe masz na 4m wszystko co dalej wyjdzie ciemne i to jest logiczne.
Jeżeli robisz fotki z długim czasem np. 1/30 to albo Ty poruszysz albo ktoś się ruszy i wyjdzie rozmazane.
Obiektyw - masz 2.8 jak dasz zoom masz 4,9 więc ciemny jak na robienie bez lampy.
Jeżeli robisz z odległości 3m to powinno wyjść w miare - ja w kościele kiedyś robiłem A80 i łatwo nie było :wink:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 11 października 2004, 00:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@Vendeur - jak będzie po kościele biegał ze statywem to ksiądz nerwicy dostanie i na 100% wyprosi go z kościoła

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 11 października 2004, 00:47
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 20:13
Posty: 136
Post 
Na tym weselu był festiwal aparatów cyfrowych. Nie było tańców, więc młodsi goście "strzelali" fotki jak zwariowani. Były 2 Canony S1S (Pan Młody i jego brat), Olympus 720, Sony 3,2 MP, jakaś lustrzanka cyfrowa, mój A95 i jeszcze analogowe idiotenkamery. Ludzie walili najczęsciej na AUTO (wiem bo pytałem), lampy błyskały. Jestem ciekaw czy i jakie zdjecia im wyjdą. Jeden kolega miał w rekach ze 3 aparaty znajomych i robił nimi fotki po kolei (te same ustawienie ludzi) z jednej ręki !!! Oczywiście z fleszem na Auto. Jak się okaże, ze ich "autofotki" im wyszły to będzie ubaw po pachy (bo ja chciałem myśleć ;) ].

Po kościele to nie biegałem - ciasny, ludu kopa, nie było sensu. Na sali można było w sumie użyć statywu - była spora, tańców nie było, mozna było postawić statyw obok stołu. Sporo zdjęć było pozowanych (przy kominku, ludzie sie ustawiali) więc gdybym miał statyw to pewnie dali by sie namówić na taką fotę. Ciekawe tylko czemu mój Canon ostrości nie łapał. Za ciemno mu pewnie było bez lampy.

Rayden

_________________
D70


poniedziałek, 11 października 2004, 00:55
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Lord Rayden napisał(a):
Ciekawe tylko czemu mój Canon ostrości nie łapał. Za ciemno mu pewnie było bez lampy.


No Canony nie łapią ostrości zazwyczaj... ;).

M napisał(a):
@Vendeur - jak będzie po kościele biegał ze statywem to ksiądz nerwicy dostanie i na 100% wyprosi go z kościoła


Niekoniecznie. Ja tak biegałem na ceremonii wręczenia dyplomów inżynierskich i było OK. Ksiądz by mnie nie wyprosił, bo Kościół to nie jego prywatne miejsce.

PS. Coś ciemniutki ten obiektyw. Gdyby mój tak ciemniał, to przy zoomie 10 x, miałbym chyba ze 12...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 11 października 2004, 01:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
No cóż. Cyfrakiem w kościele, to rzeczywiście gruz wychodzi, bo cudów nie ma. Lampa ma za mały zasięg, żeby tło nie wyszło czarne. Co do tego, że masz pierwszy plan zbyt jasny - to jeszcze pół biedy, gorzej jak właśnie wyjdzie Ci zdjęcie rozmazane (za długi czas naświetlana, ale to w sumie dziwne jeśli używasz lampę). Dlatego ja zdecydowanie robiłbym z lampą. A tak a propos, to Canon nie ostrzega przed poruszonym zdjęciem? Nawet w moim Olympusie wyświetla się taki sprytny duży i migający napis "Slow shutter" i wtedy można być prawie pewnym, że zdjęcie wyjdzie do bani.

Ogólnie co do kościołów, to są to ciemne pomieszczenie. Zapewne efekt oszczędzania na prądzie. Dlatego lepie podczas ślubów, czy innych uroczystości, do kościoła wziąć analoga, a cyfrakiem pstrykać resztę.

Ale nawet wtedy przyda się dodatkowe oświetlenie. Z tego co widziałem, to dużo fotografów (nie koniecznie tych profesjonalnych) używa dodatkowego doświetlenia w postaci jakichś halogenów. Stawia się takie 2 reflektory przy ścienie i kieruje w ołtarz oraz w parę młodą (żeby było oświetlenie z różnych kierunków). Ostatnio byłem na kilku ślubach i to dość częsta praktyka. Ksiądz na pewno nie będzie miał nic przeciwko, chociaż wyjątki mogą sie zdażyć :).

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


poniedziałek, 11 października 2004, 09:04
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
reflektory te są jeszcze z jednego podowu stawiane.
Mianowicie ludzie się troszke mniej denerwują jak flash nie byłska tak często.

Co do imprez to twoim canonem nie wygrasz z takimi warunkami. Sam próbowałem kiedyś na komersie szkolnym gdzie było ciemno i był jeszcze dym. Jedyne rozwiązanie jakie było u mnie to wysokie ISO, mała przysłona, zero zooma i lampa.
Teraz znalazłem rozwiązanie problemu ciemnych zdjęć - Dodatkowa lampa błyskowa. Lampa ma zasięg ~36m na ISO 100 raczej mi już wystarcza do imprez na jakich bywam.

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


poniedziałek, 11 października 2004, 10:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
baklo napisał(a):
Ogólnie co do kościołów, to są to ciemne pomieszczenie. Zapewne efekt oszczędzania na prądzie. Dlatego lepie podczas ślubów, czy innych uroczystości, do kościoła wziąć analoga, a cyfrakiem pstrykać resztę.

Nie bardzo rozumiem jaka moze byc roznica w naswietlaniu w kosciele pomiedzy analogiem a cyfrakiem. w jednym i drugim przypadku jak nie zastosujesz dobrego swiatla to zdjecia wyjda tak ze pierwszy plan bedzie dobry a reszta ciemna. W zasadzie jest to akceptowalne, robilem mase zdjec na slubach i innych imprezach analogami i ostatnio cyfrowka i zawsze staralem sie dobrze zrobic zdjecie najwazniejszego planu, a reszta nie miala takiego znaczenia. Na slubie wazna jest mloda para, ksiadz, ceremonia i to nalezy przedstawic jak najlepiej, nikt ci glowy nie urwie jak goscie beda malo widoczni. Zeby zrobic zdjecie gosciom to mozna sie przejss po kosciele i porobic im kilka fotek.
To ma zastosoanie zarowno do aparatow cyfrowych i analogowych.
Oczywiscie wieksze pole manewru jest jak sie ma dobra lampe, niestety nie klazdy cyfrowy aparat ma mozliwosc podlaczenia takowej.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


poniedziałek, 11 października 2004, 13:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Dobra lampa + softbox i jest ok
Przykład 300d
Obrazek

Vendeur napisał(a):
Ksiądz by mnie nie wyprosił, bo Kościół to nie jego prywatne miejsce

tu nie chodzi o prywatne miejsce ale o zachowanie się w kościele.
było na forum pisane co wolno a czego nie podczas robienia zdjęć w kościele.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 11 października 2004, 14:23
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
M napisał(a):
tu nie chodzi o prywatne miejsce ale o zachowanie się w kościele.
było na forum pisane co wolno a czego nie podczas robienia zdjęć w kościele.


Owszem, ale skoro można nagrywać filmy i w sumie zdjęcia także, to dla czego ktoś dodatkowo nie może tego wykonywać. Choć przyznam, że informacja dla księdza prowadzącego byłaby mile widziana.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 11 października 2004, 14:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
MobyDick napisał(a):
Oczywiscie wieksze pole manewru jest jak sie ma dobra lampe, niestety nie klazdy cyfrowy aparat ma mozliwosc podlaczenia takowej.
No właśnie o to mi chodziło - do tańszych, a nawet tych nieco droższych cyfraków, zazwyczaj nie masz możliwoście podłaczenia zewnętrznej, lepszej lampy. A nawet w tańszy analogu (ale nie kompakcie za 300 zł) jest stopka do lampy, bądź możliwość podłączenia via kabelek, więc mając odpowiednią lampę, nie powinno być problemu. Na pewno efekt będzie lepszy niż stosując lampę wbudowaną w aparat.
Ale fakt, że i tak, czy siak cudów się nie osiągnie. Jednak przy lepszej lampie "jaśni" będą jeszcze ludzie, którzy stojąc kawałek za parą młodą, a więc zdjęcie będzie nieco bardziej naturalne, bo często wychodzi tak, że młoda para stoi na tle czarnej dziury :).

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


poniedziałek, 11 października 2004, 15:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
No ja ostatnio bylem na slubie i weselu i robilem z pozyczona lampa minolty 5600, zdjecia wyszly fantastycznie, fotograf trzaskal analogowym nikonem, pozniej na sali usiadl kolo mnie i nie mogl sie nachwalic tej lampy, kurka gdybym mial kase to chewtnie bym sobie taka kupil, po prostu wspanialy sprzet.
A co do tanszych cyfrakow moznaby sprobowac zastosowac lampe na statywie podlaczona do fotoceli i wyzwalac ja blyskiem z lampy wbudowanej.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


poniedziałek, 11 października 2004, 22:32
Zobacz profil
Post 
Czesc wlasnie sobie czytalem ten watek i troche sie zmartwilem
Bo na 99% zdecydowany jestem n akupno Canona A95 ale troche zmartwily mnie te problrmy z robieniem zdjec w ciemniejszych pomieszczeniach??

Czy takie problemy wystepuja tylko kiedy ustwaia sie wszystko manualnie czy na trybie AUTO rowniez.

Aha no i czy pod tym wzgledem Canon S60 jest lepszy??


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 11:37
Post 
Nie rozumiem was. Sprzętem klasy Canona serii A, albo innymi standardowymi cyfrówkami chcecie cudów dokonywać. Jak ktoś wspomniał, to twoim celem jest para młoda a nie goście w tle - i wychodzac z takiego zalozenia zdjęcia robisz z 3-4 metrow maksymalnie i kazda cyfrowka powinna zrobic w miare dobre zdjecie ( dobrze oswietlony pierwszy plan ).
Co da lamp w Canonach to nie wiem kto wymyslił że mają one słabą lampe i zle robia zdjęcia w cimnych pomieszczeniach. Mam A75 i jakoś nie mam problemów z dobrym oswietleniem glownego planu podczas robienia zdjec w ciemniejszych pomieszczeniach, a jak juz ktos sie uprze i mowi ze osoby na pierwszym planie wychodza za jasne bo lampa za mocno "wali", to niech skoryguje to +/- parametrami ekspozycji. Lampy w Canonach sa bardzo dobre. A bez lampy to kazdym sprzetem zrobisz nieostre zdjęcie - chyba ze masz stalowy uscisk i nawet nie drgniesz aparatem, co przy dluzszysz czasach jest nierealne, bo jezeli nawet ty dasz rade to osoby ktore fotografujesz wykonaja jakis niewielki ruch i juz po ostrosci.


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 12:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL