Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2020, 14:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Fotki w pomieszczeniach ciemnych - prośba o porady 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Lampy wbudowane w kompakty są jakie są i cudów nie ma. Jak się chce coś więcej zdziałać to trzeba zewnętrzną użyć. A jak kompakt nie ma stopki pod lampę, to zawsze można użyć lampę z fotocelą i wyzwalać to lampą wbudowaną. Efekty pozytywne na pewno będą (tyle ze manual musi być w kompakcie).

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 13:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1691
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Osiolkk napisał(a):
troche zmartwily mnie te problrmy z robieniem zdjec w ciemniejszych pomieszczeniach??

Ale jakie problemy ??
Każy zwykły cyfrak ma lampe do max 5m i nie spodziewaj się, że zrobisz zdjęcie z 20m przy ISO50 i wbudowanej lampie - bez przesady - Canon 300d ma lampe wbudowaną do 14m ale to juz aparat za 3500 zł

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 14:04
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
M napisał(a):
Canon 300d ma lampe wbudowaną do 14m ale to juz aparat za 3500 zł

Przy jakim ISO?? pewnie przy największym??

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 17:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1691
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Cytuj:
ISO speed Wide-angle: 18 mm................Telephoto: 55 mm
100 0.7 - 3.7 m (2.3 - 12.1 ft)......................0.7 - 2.3 m (2.3 - 7.5 ft)
200 0.7 - 5.3 m (2.3 - 17.4 ft)......................0.7 - 3.3 m (2.3 - 10.8 ft)
400 0.7 - 7.4 m (2.3 - 24.3 ft)......................0.7 - 4.6 m (2.3 - 15.1 ft)
800 0.7 - 10.5 m (2.3 - 34.5 ft)....................0.7 - 6.6 m (2.3 - 21.6 ft)
1600 0.7 - 14.9 m (2.3 - 48.9 ft)..................0.7 - 9.2 m (2.3 - 30.2 ft)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 6 grudnia 2004, 17:28
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Prawda jest taka, że bez zewnętrznej lampy przy tak ciemnym obiektywie jak w A75 nie ma co marzyć o dobrych zdjęciach w kościele.
Podawanie zasięgu lampy w ten sposób w lustrzance trochę mija się z celem, bo przecież można założyć inny obiektyw o innej dziurze i uzyskać inny zasięg. Ponieważ liczbę przewodnią mamy koło 13, to przy standardzie 50/1.8 możemy uzyskać zasięg prawie 30 metrów przy ISO1600.


wtorek, 7 grudnia 2004, 22:37
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
A LP w granicach 13 to standard dla lampek wbudowanych, niezależnie czy w lusterko czy w hybrydkę. Czyli nie ma się czym podniecać w 300D (jesli chodzi o lampke).

@M
te 14m to mi przypomina retorykę pewnych właścicieli Panasoników ....

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 8 grudnia 2004, 00:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1691
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@jacek2004- dla mnie zasięg lampy w 300d nie ma znaczenia bo nie mam 300d :D - a napisałem to tylko informacyjnie bo takie info jest w necie i tyle :D

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 8 grudnia 2004, 00:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 17:42
Posty: 25
Lokalizacja: Gliwice
Post 
A ja mam pytanie co do lamp. Niedlugo zakupuje Canona 300D ale nie sadze zeby bylo mnie odrazu bylo stac na lampe Canona. Mam lampe ktorej uzywalem do ZENITA marki EXAKTA i spisywala sie swietnie niedawno kupiona i szkoda mi ja odstawiac w kat zwlaszcza ze nie jest taka najgorsza liczba przewodnia 26m dla iso 100 w polozeniu normal, z instrukcji wynika ze przy iso 400 w polozeniu lampy tele (jest regulowana) zasieg dochodzi nawet do 100m. Testowalem robilem z okna budynki na przeciwko z kumpla cyfrowki i wychodzily ladnie doswietlone :P
I jak to jest jezeli lampa nie ma swiatlomierza TTL ani zadnego innego (ta ma ale badziewny dziala tylko dla bardzo bliskich obiektow jak jest jasno) to jezeli podlacze ja do Canona to jak to bedzie wygladalo bede musial dawac na manual i sczytywac odlegleglosc jak to bylo w ZENICIE. Czy ustawic ktorys priorytet (np przeslony i ustawic lampe na auto zdajac sie na jej marny swiatlomierz) i niech aparat pstryka. Tylko mi sie wydaje ze polowa zdjec bedzie przepalona a polowa niedoswietlona bo przeciez aparat sobie ustawi kompozycje na taka jaka byla naturalnie bez lampy. Czy moze istnieje funkcja (to juz moja wlasna fantazja :P) wprowadzenia liczby przewodniej podlanczanej lampy.
Prosze o pomoc bo nigdy nie mialem okazji zabawy z zewnetrzna lampa z lustrzanka w pelni auto jedynie z wbudowanym dynksem.
Chcialbym jakos funkcjonalnie ta lampe zaadoptowac bo na dedykowana TTL nie bedzie mnie narazie stac.
pozdrawiam


sobota, 22 stycznia 2005, 00:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Do wnętrz zwłaszcza "ciemnawych" - zdecydowanie lampa zewnętrzna. Efekty są nieporównywalne. Jeżeli sufit nie za wysoko i koloru białego - błysk można odbić od sufitu co daje bardzo dobre efekty oświetleniowe (zazwyczaj żadnych przepaleń i równe oświetlenie różnych planów). Niestety w kościołach rzadko są takie warunki.


sobota, 29 stycznia 2005, 11:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 00:06
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Bez lampy zewnętrznej wiele się nie zwojuje w dużych pomieszczeniach


sobota, 5 lutego 2005, 17:20
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 30 lipca 2005, 22:37
Posty: 5
Post 
Też mam A95 od 2 dni i na razie robiłem zdjęcia jedynie w domu. Lampa jest dość mocna. Zresztą ja nie umiem robić zdjęć jeszcze - wszystkie wyglądają gównianie:/ Nauczy mnie ktoś?

_________________
Szczęœliwy posiadacz A95 ! Zapraszam na gg - 3722527.


niedziela, 31 lipca 2005, 14:08
Zobacz profil
Post 
Tak sie sklada ze akurat wczoraj wieczorem pstrykalem sobie zdjecia A95 w calkowicie ciemnym pokoju. Pomieszczenie mialo wymiary ok. 4x4m i przy sile lampy ustawionej na 2/3 (ISO 50) zdjecia wychodzily elegancko.


niedziela, 31 lipca 2005, 14:59
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
OkO napisał(a):
I jak to jest jezeli lampa nie ma swiatlomierza TTL ani zadnego innego (ta ma ale badziewny dziala tylko dla bardzo bliskich obiektow jak jest jasno) to jezeli podlacze ja do Canona to jak to bedzie wygladalo bede musial dawac na manual i sczytywac odlegleglosc jak to bylo w ZENICIE. Czy ustawic ktorys priorytet (np przeslony i ustawic lampe na auto zdajac sie na jej marny swiatlomierz) i niech aparat pstryka. Tylko mi sie wydaje ze polowa zdjec bedzie przepalona a polowa niedoswietlona bo przeciez aparat sobie ustawi kompozycje na taka jaka byla naturalnie bez lampy. Czy moze istnieje funkcja (to juz moja wlasna fantazja :P) wprowadzenia liczby przewodniej podlanczanej lampy.
Prosze o pomoc bo nigdy nie mialem okazji zabawy z zewnetrzna lampa z lustrzanka w pelni auto jedynie z wbudowanym dynksem.
Chcialbym jakos funkcjonalnie ta lampe zaadoptowac bo na dedykowana TTL nie bedzie mnie narazie stac.
pozdrawiam

Przy takiej niededykowanej lampie aparat proponowalbym ustawic na calkowity manual, bo automatyla aparatu zglupieje i nic nie wyjdzie, ustawiasz jakis sensowny czas naswietlania, im jasniej tym krotszy, przyslone wg. danych z lampy i walisz foty, automatyka lampy sobie poradzi. Tak sie robilo zenitami i innymi analogami, wiec nie widze powodu dlaczego nie mialoby to wyjsc cyfrowka. W cyfrowce odpada jeden dedykowany do lapmy blyskowej czas naswietlania, jak to bylo w lustrzankach analogowych (Zenit 1/30s i ani troszke krocej) wiec mamy troche pola do manewru, dwie trzy fotki kontrolne i juz czujemy o co w tym chodzi.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 31 lipca 2005, 18:43
Zobacz profil
Post 
oko!!!!!
nie czytalem wszystkeigo bo nie mam czasu, ale widze, ze chcesz uzywac starej almy z zenita do cyfry. uwazaj!! stare lampy potraja walic po kilkaste volt - a nie sadze ze taki kamun 300d to wytrzyma. patrzw instrukcji


niedziela, 31 lipca 2005, 19:15
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
to nie jest taka calkiem stara lampa, mialem ta exakte i jest spoko, nadaje sie do nowszych aparatow, tylko ze sterowania nie bedzie

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


niedziela, 31 lipca 2005, 19:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL