Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 06:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pomiar ostrości - jaki i kiedy 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:03
Posty: 24
Post pomiar ostrości - jaki i kiedy
od niedawna bawia sie w fotografie cyfrową a ogólniej mowiąc wogóle bawie się w fotografie.
Moj cyfrak ma pare możliwości łapania ostrości. z tego co pamiętam bo nie mam go przed sobą to: średnio ważony, punktowy, oraz ...hmm nie pamiętam 3go.
I nie wiem do końca kiedy jaki się stosuje aby uzyskać najlepsze efekty czy tez zamierzone efekty. Oczywiście mówie tu o ustawieniach manualnych.

Mam nadzieje ze dobrze wyraziłem to co chciałbym sie dowiedzieć.
Pozdr. for all


czwartek, 14 października 2004, 13:26
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post Re: pomiar ostrości - jaki i kiedy
yaro29 napisał(a):
...Moj cyfrak ma pare możliwości łapania ostrości. z tego co pamiętam bo nie mam go przed sobą to: średnio ważony, punktowy, oraz ...hmm nie pamiętam 3go...


Pomiar światła!!! w trybach auto

1.Pomiar wielosegmentowy (średnio ważony, matrycowy)
2.Pomiar skoncentrowany (centralnie ważony)
3.Pomiar punktowy

_________________
Notoryczny brak czasu


czwartek, 14 października 2004, 13:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Takie informacje powinieneś sam znaleźć. Są też czasami w instrukcjach obsługi aparatów (zawsze w Minolcie :)).

Pomiar wielosegmentowy używamy w sytuacjach, gdzie nie ma większych różnic w jasności fotografowanych obiektów i tła. Najczęściej stosujemy przy obrazach krajobrazów, czasami zdjęcia nocne.

Pomiar punktowy, jest pomiarem światła w danym punkcie, który chcesz, aby był na zdjęciu najlepiej oddany. Stosujemy go w efektach specjalnych, oraz przy fotografowaniu bardzo kontrastowych w jasności obiektów. Np. jasny księżyc otoczony czarnym (ciemnym niebem). Jeśli nie użyjesz tego trybu, to zdjęcie nie będzie dobre.

Pomiar centralnie ważony, to sytuacje pośrednie. Np. portrety.

UWAGA. Moje przykłady są tylko orientacyjne. Wszystko zależy od zastanych warunków ekspozycji. Jeśli chcemy uzyskać inne efekty, to wtedy także możemy manipulować trybami (np. zdjęcie kwiatu w słoneczny dzień... zrobione tak, aby był on na ciemnym, praktycznie czarnym tle => lampa + pomiar punktowy).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 14 października 2004, 14:05
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:03
Posty: 24
Post 
Vendeur napisał(a):
Takie informacje powinieneś sam znaleźć. Są też czasami w instrukcjach obsługi aparatów (zawsze w Minolcie :)).



ach ta wieczna ironia w głosie ;) w canonie tez jest o tym w instrukcji ale wiadomo jak bardzo dla laika są dobre instrukcje. dla takiego laika jak ja lepsze i cenniejsze są tego typu wyjasnienia od osob z większym doswiadczeniem niz suche info z instrukcji.

w kazdym razie thanx za rozjasnienie mi umysłu tzn za wyjasnienie o co chodzi z tą ostrością :)


czwartek, 14 października 2004, 14:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 22:17
Posty: 209
Post 
Chyba raczej chodzi o pomiar swiatal a nie ostrosci :wink:

_________________
ObrazekCanon G5, UV, CPL HOYA, Kingston 256 MB, speedlite 420EX, Velbon DX-888


czwartek, 14 października 2004, 15:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
A ja się tym nie przejmuję i cały czas lece foty na wielosegmentowym czy jak to się tam nazywa :lol:

a co pisze o tym instrukcja Canona:
Canon napisał(a):
Wielosegmentowy - nadaje się do typowego oświetlenia i oświetlenia z tyłu. Aparat wykonuje pomiar w kilku segmentach pola widzenia. Automatyczna ocena wyników pomiaru uwzględnia pozycję i jasność obiektu głównego, jasność tła, oświetlenie z tyłu, punktowe oświetlenie obiektu itp. Czas naświetlania i przysłona są wybierane tak, aby obiekt główny był prawidłowo oświetlony.
Centralnie ważony - Mierzone jest oświetlenie w całym polu widzenia, ale wyniki pomiaru są wzmacniane w miarę zbliżania się do centrum. Korzystny przy oświetleniu z tyłu lub gdy w okół obiektu sa jasne punkty
Punktowy - Pomiar jest wykonywany tylko w centrum kadru, w polu pomiaru punktowego

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 14 października 2004, 15:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Ja też lecę na wielosegmentowym.

Aha, mam pytanie: czym się różni AiAF od zwykłego AFa w A60?

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 14 października 2004, 16:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Nie wiem ale jezeli mowimy o tym samym to ja mam tego AiAf'a wylaczonego bo mnie denerwuje - i jak jest wylaczony to a75 jest szybszy, pomiar mam caly czas ten defaultowy (chyba wielopunktowy to jest) badz punktowy jak faktycznie jest straszny kontrast swietlny.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 14 października 2004, 17:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Chodzi mi o tą opcję w menu (w trybie focenia po naciśnięciu menu, nie function), gdzie można włączyć albo wyłączyć coś, co się zwie AiAF. Ja mam go włączonego, bo inaczej mi lampki pomocniczej nie włącza.

PS Badziewna ta nowa reklama Sony o aparatach- znowu jadą na opinii.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 14 października 2004, 17:11
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
superbike2001 napisał(a):
lampki pomocniczej


A może właśnie do tego?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 14 października 2004, 17:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Hm. Jak wylacze AiAf to mam tylko ramke ostorsci na srodku zamiast kilku ramek w roznych czesciach wyswietlacza - ale ta pomocnicza lampka mi dziala.

W a75 ta lampke pomopcnicza w menu mozna wylaczyc za pomoca opcji "AF assistant beam"

Co do AiAf to mnie on drazni bo mi lapie ostrosc w jakichs dziwnych punktach - bardzo rzadko tam gdzie ja chce dlatego mam to wylaczone - jakos wole ta ramke po sordku i lapie ostrosc przynajmniej tam gdzie chce a nie tam gdzie chce aparat. Tylko czasami wlaczam AiAf - ale tylko w specyficznych warunkach.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 14 października 2004, 18:10
Zobacz profil
Post 
AiAF to "inteligentny AF" - A60 ma 5 punktów ostrości i z tych pięciu punktów AiAF wybiera ten, który jego zdaniem jest najwłaściwszy. Nie koniecznie ten, który powinien.
Jak wyłączysz to ostrość odbywa się tylko w centralnym czujniku.


czwartek, 14 października 2004, 21:15
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Gość napisał(a):
.Jak wyłączysz to ostrość odbywa się tylko w centralnym czujniku.



Tak? To mam dziwny egzemplarz, bo przed chwilą wyłączyłem ten genialny AiAF, rzeczywiście miałem tylko kwadracik na środku, ale po złapaniu ostrości aparat i tak pokazuje ramki po bokach :!: :shock: :(

EDIT
Chodziło mi o to, że nigdy nie łapie ostrości dokładnie na środku lecz zawsze trochę na bok od centrum, dokładnie tak samo, jak AiAF, tylko 3- punktowy.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 14 października 2004, 22:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
To albo w a75 jest to inaczej albo moze to ja mam jakis dziwny egzemplarz, bo mi jak wylacze AiAf to lapie ostrosc tylko w centralnej ramce - znaczy sie na wyswietlaczu nic innego poza ta ramka mi sie nie pojawia - chociaz faktem jest ze te ramki sa i tak tylko orientacyjne, poniewaz zaluzmy ze wlaczamy ten AiAf - ostrosc lapie nam w ramce gdzies w okolicach lewego gornego rogu (zgodnie z lcd) a tak naprawde to ostrosc jest lapana w ktoryms tam punkcie tego rogu ale nie koniecznie akurat w tej ramce - poprostu tych ramek jest za malo aby az tak dokladnie okreslic ten konkretny punkt.

Wiec jeden z nas ma felerny egzeplarz badz w obu tych modelach jest to realizowane deczko inaczej. Najbardziej mnie zastanawia ten twoj af assistant beam, poniewaz nie zaleznie od tego czy uzywasz AiAf czy nie wspomaganie lapania ostrosci powinno ci dzialac - byc moze testowales akurat w momencie gdy nie potrzeba bylo wspomagania i dlatego nie odpalila sie lampka?

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 14 października 2004, 22:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
AF beam jest, zapomniałem o tym napisać.
Z tym AiAF jest tak (pamiętajmy, że ja mam 5 punktów, ty 9):
Gdy mam włączonego AiAF ostrość łapie albo na środku lub nieco z boku, tam gdzie są kontrastowe powierzchnie, ale zdarza mu się i z boku.
Gdy nie ma włączonego AiAF to jest tak, że przed łapaniem ostrości ramka (biała) jest na środku, ale ostrość łapie zawsze trochę po boku, nigdy nie dokładnie na środku, czyli ramki ostrości są te same, za to są 3 zamiast 5. Chyba wyślę maila do Canona.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 14 października 2004, 22:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL