Teraz jest piątek, 19 października 2018, 17:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pstryk i co dalej? 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 15 września 2004, 21:59
Posty: 4
Post Pstryk i co dalej?
No właśnie,proszę o pomoc co dalej,pstrykam fotki na z10 w rozdzielczości 2048 na 1536,a interesują mnie odbitki 10x15 więc co trzeba zrobić przed oddaniem fotek do labu?


czwartek, 21 października 2004, 11:42
Zobacz profil
Post 
nie musisz robic nic. wystarczy nagrac na plyte i zaniesc do labu i powiedizec zeby odpowiednio "podrasowali" zdjecia (z reguly sami to robia, chyba ze zaznaczyc zeby nic nie robili) i zdecydowac czy maja zostawic ci biale ramki (wtedy z formatu 10x15 otrzymasz 10x13) czy przyciac zdjecie (wtedy delikatnie je przycinaja aby format sie zgadzal).
Wszystko to wynika z roznicy formatu 3:2 -> w aparatach cyfrowych 4:3

jesli sam chcesz przyciac zdjecia to proponuje programem JPEGCrops - darmowy i bardzo prosty, idealny do duzej ilosci zdjec. poszukaj na internecie malo zajmuje sciagniesz bez problemu.


czwartek, 21 października 2004, 12:09
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
ja mimo wszystko polecam photoshopa (oczywiscie jakas darmowa wersja demo :wink: )

sam przed oddaniem do labu zawsze fotki kadruje do 3:2, odrobine bawie sie z ustawieniami levels. czasem delikatnie podostrze fotki, usune szum lub czerwone oczy, ale z tymi rzeczami trzeba bardzo uwazac, bo mozna popsuc zdjecie. w aparacie mam zawsze ustawiona najmniejsza kompresje i fotki zajmuja wyjsciowo ok 1,5 mega, wiec jak zapisuje je w photoshopie tez ustawiam minimalna kompresje. nagrywam zdjecia z powrotem na karte pamieci i niose do labu - znajdz taki, ktory nie bierze pieniedzy za otwarcie nosnika, gdyz IMHO jest to bandytyzm.


czwartek, 21 października 2004, 12:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Mozesz sam przyciac do rozmiaru 3:2, ale jak nie masz za duzo pojecia o 'dobrym' kadrowaniu - to ja bym zostawil to ludziom z fotolabu (oni robia to codziennie, wiec chyba maja o tym jakies pojecie). Gorzej jezeli zdjecie beda przycinane automaycznie ;)


czwartek, 21 października 2004, 12:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
na moj gust tam sie tnie automatycznie... poza tym lepiej chyba samemu "srednio" wykadrowac ale zostawic to co nas na zdjeciu najbardziej interesuje, niz pracownik labu ma "dobrze" wykadrowac, ucinajac jednoczesnie to, co nas na zdjeciu interesowalo :P


czwartek, 21 października 2004, 12:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
No nie wiem, przewaznie w fotolabach pracuja ludzie ktorze sie znaja na fotografii (np. tak jak w moim rodzinnym miesci, mam zaprzyjaznionego fotografa, ktory prowadzi (jak to dzisiaj sie mowi) - fotolab - ktory przekazywany jest z pokolenia na pokolenia - chyba juz z 50-60 lat ;))


czwartek, 21 października 2004, 12:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
nie twierdze ze ludzie tam pracujacy nie znaja sie na rzeczy, wrecz przeciwnie - do pani moniki z mojego labu mam plene zaufanie :D

zauwaz tylko ze kolega ma zdjecia 3,2 mpix, a to oznacza juz dosc spore mozliwosci kadrowania. lepiej chyba zrobic to samemu i wybrac czesc ktora nam najbardziej odpowiada...


czwartek, 21 października 2004, 13:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Ja p

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano czwartek, 3 lutego 2005, 02:43 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 21 października 2004, 16:03
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
muHa napisał(a):
Mozesz sam przyciac do rozmiaru 3:2, ale jak nie masz za duzo pojecia o 'dobrym' kadrowaniu - to ja bym zostawil to ludziom z fotolabu (oni robia to codziennie, wiec chyba maja o tym jakies pojecie). Gorzej jezeli zdjecie beda przycinane automaycznie ;)
No właśnie one zazwyczaj są przycinane automatycznie. Nie sądzę, aby ktoś ręcznie to robił. Pół biedy jeśli to krajobraz, więc przycięcie niewiele zmienia, gorzej jak na zdjęciu są ludzie i komuś np. "ciachnie" trochę głowy. Lepiej jednak samemu pokadrować fotki, zwłaszcza, że specjalnie trudne to nie jest!

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


czwartek, 21 października 2004, 17:50
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 15:51
Posty: 31
Lokalizacja: Zielona Góra
Post 
Jak raz (tylko raz) oddałem zdjęcia do przycięcia to okazało się że jedni nie mają kawałka głowy lub nogi.
Jest dobry program i darmowy Adobe Photoshop Album 2.0 - można ustawić z menu kadrowanie na 3x2 i pięknie samo kadruje - trzeba tylko ustawić w którym miejscu ma się zaczynać a w którym kończyć to zdjęcie

dla początkujących - jak dla mnie - idealne rozwiązanie

_________________
MINOLTA Z1, MINOLTA Z3, SD 512+256+128 MB, Aku SANYO 8x2300, statyw VELBON DX888


czwartek, 21 października 2004, 18:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Pytanko, czy w labach przyjmuja tylko format jpg? czy inny np. bezstratny jakis tez moze byc?

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 21 października 2004, 23:49
Zobacz profil
Post 
Anonymous napisał(a):
...zdecydowac czy maja zostawic ci biale ramki (wtedy z formatu 10x15 otrzymasz 10x13) czy przyciac zdjecie (wtedy delikatnie je przycinaja aby format sie zgadzal).

No chyba najlepiej zanieść pliki do punktu, który dysponuje papierem w formatach "cyfrowych" np. 10,2x13,6mm albo 18x24mm i nie kombinować z kadrowaniem!


czwartek, 28 października 2004, 22:35

Dołączył: niedziela, 12 grudnia 2004, 16:46
Posty: 8
Lokalizacja: Słupsk-Olsztyn-Kolno:)
Post 
zdjęcia z mojego aparatu nie są takie do końca czarne..Jak to podkręcić?.pozatym w menu mojego aparatu zalecają do zjeć małoformatowych, np.10X15 mniejsza rozdzielczośc: 1mPix.. czy warto robić w rozdzielczości 5mPix, skoro w tej mniejszej na karte wchodzi dwa razy więcej fotek?. Może ktoś mi poleci jakiś dobry program do podkrecania zdjęć, interesuje mnie zwiększanie kontrastów, wyostrzanie..

_________________
HP-945


niedziela, 12 grudnia 2004, 18:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 października 2004, 21:24
Posty: 21
Lokalizacja: Koszalin
Post 
MobyDick napisał(a):
Pytanko, czy w labach przyjmuja tylko format jpg? czy inny np. bezstratny jakis tez moze byc?

Nie tylko, np. w e-fotolab preferowany jest jpg, ale przyjmują też w bmp i w tiff. Zresztą zależy to od labu.

Karollo napisał(a):
Może ktoś mi poleci jakiś dobry program do podkrecania zdjęć, interesuje mnie zwiększanie kontrastów, wyostrzanie..

Poczytaj sobie

http://foto.swiatobrazu.pl/viewforum.php?f=25

_________________
canon g5, cf 512 kingston
"Nieważne że ważne, ważne że nieważne"


niedziela, 12 grudnia 2004, 19:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja oddaje bez zadnych przygotowan , ale tylko dlatego ,ze po wielu wysilkach znalazlem "myslacy" lab i sami robia co trzeba. A co do kadrowania to nienawidze tego i zawsze zycze sobie zdjecia 10x15 z bialymi paskami i obcina, je sobie sam w domu.

_________________
A60


niedziela, 12 grudnia 2004, 22:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL