Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 03:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Maksymalna wielkość odbitki przy 6,5 MPix 
Autor Wiadomość
Post Maksymalna wielkość odbitki przy 6,5 MPix
Mam dobrej jakości fotografię, zrobioną cyfrową lustrzanką, o rozdzielczości 6,5 MPix. Chciałbym zrobić z tego wydruk w formacie A2, a może nawet A1. Czy jest to możliwe? To znaczy czy będzie to dobrze wyglądać? A jeśli nie, to przy jakim formacie taka rozdzielczość przestaje być wystarczająca? A może to zależy od techniki wydruku?
Proszę o opinie osób, które próbowały robić takie powiększenia. Chodzi mi właśnie bardziej o opinie praktyków, niż teoretyczne rozważania.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum,
Terper


środa, 27 października 2004, 09:10
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
To zalezy od wielu czynnikow: sprzet na jakim bedzie robiona odbitak, aparat jakim bylo robione zdjecia, czlowiek ktory bedzie je drukowal (tutaj bedzie to druk bo format za duzy na fotolab), papier na jakim bedzie robione no i przedewszystkim od ciebie (twoich oczu, wyczulenia na szczegoly, kolory i tego typu sprawy)- w labie ci tego nie zrobia - tylko i wylacznie drukarnia. To jest tak ciezko ocenic jaki bedzie z tego format - musisz pochodzic po drukarniach - tych lepszych i sie dokladnie popytac - rozne maszyny, rozny papier rozne mozliwosci i rozne efekty koncowe.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 27 października 2004, 10:36
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 9 lutego 2004, 16:54
Posty: 10
Post 
Z matematycznego punktu widzenia wygląda to tak. Akceptowalną rozdzielczością do ogladania z bliska (moim zdaniem) jest 200 dpi (sprawdzałem na odbitkach 10x15). Zakładając wielkość pliku 2900x2200 pikseli (ok. 6,4 mln) dzieląc otrzymujesz odbitkę wielkości ok. 14,5 x 11 cali (37x28cm). Jeśli to zdjęcia ma byc oglądane z dalszej odległości to 100 dpi powinno również wystarczyc i wtedy masz odbitke 29x22 cale i to jest dośc dużo.
pozdrawim


środa, 27 października 2004, 10:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
z mojego g5 (5mega) zrobilem odbitke 30x20 wyraznie widoczne sa juz artefakty jpgowskie (fakt ze fotka byla robiona w sredniej kompresji), czyli taki jakis kisiel wylany na zdjecie. kiedy wisi na scianie kompletnie to nie razi, ale z bliska widac. znajomy z ASP na wydziale fotografii tez ma g5 i twierdzil ze przy odpowiedniej zabawie w PS da sie wyciagnac z tego aparatu 50x40 cm w dobrej jakosci. ta "dobra jakosc" na zdrowy chlopski rozum to ladnie wygladajacy obrazek na scianie, z bliska to wydaje mi sie ze na kazdym formacie powyzej 18x13 bedzie widac ze to cyfra.

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


środa, 27 października 2004, 11:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Etam ja z 3MP robilem 20x30 i nie razi po oczach wcale, nawet z bliska. Albo masz jakiegos wybrakowanego G5 albo jakis strasznie tandetny lab wybrales. Z3MP 15x21 sa nie do odroznienia od 10x15 nawet pod lupa, 20x30 golym okiem tez nie widac roznic zbytnich.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 27 października 2004, 12:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
Jakosc uznana za "normalną" i takiej uzywa sie w drukarniach to 300dpi i jak chcesz miec naprawde dobre fotki, a nie "prawie nie widac roznicy" to tej rozdzielczosci sie trzymaj

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


środa, 27 października 2004, 12:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:11
Posty: 113
Lokalizacja: Poznań
Post 
robilem na sredniej kompresji, byc moze to zawazylo. teraz robie juz tylko rawy (albo nalesza jakosc jpg), zobaczymy jak teraz zaniose, bo lab bardzo dobry. moze sie czepiam, bo faktycznie to tylko ja narzekalem na to zdjecie w 30x20 :) tak czy inaczej podtrzymuje teze, ze kiedy ja patrze na odbitke powyzej 18x13 od razu widze co jest cyfra a co nie :twisted:

_________________
Canon G5 * 512 cf * UV * CPL


środa, 27 października 2004, 12:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 lipca 2004, 15:19
Posty: 34
Post 
cyfre mozna poznac zawsze, bez wzgledu na wielkosc odbitki
a co do duzych formatow to moze Genuine Fractals? efekty powiekszania zdjecia robia wrazenie!


środa, 27 października 2004, 15:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Dopeman- na średniej kompresji zawsze wychodzą artefakty. Gdybyś zrobił na max. jakoś i max. rozdzielczość, to na 100% nic nie będzie.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


środa, 27 października 2004, 17:13
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
a zacznijci erobic Fotki w RAW i do skalowania uzywac Geniuine Fractals firmy Altamira! spoko z 6 mpix fotka 30x40 przy 400 dpi z biliska wyglada poprostu zajebiscie!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


środa, 27 października 2004, 17:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 22:17
Posty: 209
Post 
Witam, Bandit a co to jest Geniuine Fractals i skad to mozna ewentualnie sciagnac? z gory dzieki za odpowiedz Pozdrawiam

_________________
ObrazekCanon G5, UV, CPL HOYA, Kingston 256 MB, speedlite 420EX, Velbon DX-888


środa, 27 października 2004, 22:00
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
prosze bardzo jest tutaj al etylko demko!

http://www.altamiragroup.com/

ale moze zdzialc cuda sprawdzone!

powiem po krotce ze program wykozystuje strukture matematyczna fraktali!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


piątek, 29 października 2004, 22:01
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
powiem jeszcze inaczej z aparatu 2mpix (oczywiscie z ostro rysujacym obiektywem mozna zrobic ladna fotke rzedu 20x30 cm przy 400dpi!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


piątek, 29 października 2004, 22:05
Zobacz profil
Post wielkosc odbitki
Generalnie przy wysokiej jakości wymagany jest dla A4 plik 25mb, dla A3 45-50mb itd. Dla rozdzielczości 300 DPI, czyli takiej jakiej wymaga sie w druku offsetowym z dobra jakościa.


piątek, 29 października 2004, 23:04
Post Re: wielkosc odbitki
fotek napisał(a):
Generalnie przy wysokiej jakości wymagany jest dla A4 plik 25mb, dla A3 45-50mb itd. Dla rozdzielczości 300 DPI, czyli takiej jakiej wymaga sie w druku offsetowym z dobra jakościa.


Aha, oczywiście chodzi mi o zdjęcia zapisane w tiffie, przy zwykłych odbitkach wystarczy 200 Dpi a wiec proporcjonalnie mozna wyliczyc wielkośc pliku.


piątek, 29 października 2004, 23:09
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL