Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 01:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Proszę o porady 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 19:35
Posty: 8
Post Proszę o porady
Kupilem niedawno Nikkona 4100. Na razie testuje go ale juz mialem okazje wyprobowac go na weselu. Pozniej w plenerze nieco. Ale cos mi tu nie gra. Od razu zaznczam ze jestem amatorem i to moja pierwsza cyfrowka wiec moze niektorym pytania wydadza sie glupie. Ale do rzeczy. 1.Po pierwsze czemu jak jest tryb Auto to nieraz aparat wlacza lampe nawet jak jest duzo swiatla? Bylem w sklepie i z ciekawosci zrobilem kilka fotek. W sklepie bylo bardzo jasno ale mimo to lampa sie wlaczyla. Dlaczego? 2.Robiac zdjecia z bliskiej odleglosci od obiektu zawsze wlacza sie lampa i tym samym dalsze tlo jest ciemne (nawet wrecz niewidoczne). Robilem zdjecie drzewa z bliska i oprocz niego bylo troche tla. Lampa blysnela, drzewo wyszlo super ale tlo w ogole. Tak jakby bylo zupelnie ciemno a byl to jasny dzien. W trybie bez lampy spoko ale zdjecie rozmazane (nie mam stsywu). Podobnie zdjecia w makro przy np pochmurnej pogodzie. Obiekt fotografowany jest wyrazny ale aparat tylko jego oswietla a tlo jest praktycznie czarne. Bez lampy oczywiscie wyglad jest rzeczywisty ale rozmyta fotka. Nie rozumiem czemu wlacza sie lampa jesli jest jasno? 3. Zdjecia wewnatrz. W pomieszczeniu gdzie byla impreza bylo jasno. Nawet bardzo. Ale w trybie Auto fota wyglada jakby tam panowal polmrok. Widac tylko postaci z pierwszego plany doswietlone lampa a dalej mrok. Nie kumam. Po co wlacza sie lampa jak jest jasno? I znow zdjecie bez lampy wyszloby ok gdzyby nie to ze jest rozmazane :( To takie moje pierwsze doswiadczenia. Prosze o porady wszelkie. Bede wdzieczny!
Pozdro!


poniedziałek, 1 listopada 2004, 22:30
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 22:28
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post 
spróbuj pobawić się w ustawieniach manualnych, bo czasem automatyka zawodzi. A jeśli sam sobie ustawisz parametry to wszystko będziesz miał pod kontrolą

_________________
Minolta Z10


poniedziałek, 1 listopada 2004, 22:40
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 19:35
Posty: 8
Post 
No wlasnie nie za bardzo jest tu czym pomanewrowac jesli chodzi o manual. Mam tu tylko ustawienie balansu bieli, ekspozycji no i wybor jesli chodzi o lampe (czy ma byc wyl/wl, efekt czerwonych oczu i portret nocny). Oprocz tego kilka programoe tematycznych. Czyli bez szalenstw jesli chodzi o manual. Nawet nie mam wyboru czulosci bo aparat ustawia ja automatycznie. Stad wlasnie moja prosba o jakies rady.


poniedziałek, 1 listopada 2004, 22:50
Zobacz profil
Post 
Jesli bez lampy wychodza poruszone zdjecia to znaczy ze nie jest jasno.Prawdopodobnie automat włacza lampe jesli czasy nie moga byc szybsze niz 1/60 albp 1/30 sek.
Np wieczorem przy 3 zarówkach 100w wydaje sie ze w pomieszcznieu jest jasno a aparat ustawia (f2,8 iso 100) 1/10 sek.
W takim wypadku to ze lampa sie włacza jest prawidłowe.
Jesli chcesz robic bez to wyłacz ja recznie.


poniedziałek, 1 listopada 2004, 23:00

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 19:35
Posty: 8
Post 
Ale tak jak pisalem wylaczam lampe. Tylko ze wtedy wychodza lekko lub bardziej zamazane zdjecia. Bez statywu raczej ciezko jest utrzymac aparat nieruchomo. Po prostu nie kumam koncepcji tego ze automat ustawia wlaczenie lampy i oswietla tylko pierwszy plan powodujac ze tlo jest praktycznie niewidoczne bo jest bardzo ciemne. Jak dla mnie tal na chlopski rozum pownno byc tak ze owszem doswietla pierwszy plan ale tlo pozostawia tak jak jest normalnie a nie zaciemnia je tak ze nic nie widac. Wyglada jakby zdjecie bylo robione w nocy nawet jak jest robione w dzien. Poza tym z tego co juz wiem to kazda zmaina trybu lampy czy np ekspozycji wiaze sie z tym ze aparat powinien byc nieruchomy. Wiec troche to jak dla mnie klopotliwe bo wiekszosc zdjec robi sie bez statywu bedac np na imprezie czy wycieczce.


poniedziałek, 1 listopada 2004, 23:28
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Nie chcę Ciebie martwić ale prawdopodobnie z tego aparatu w pomieszczeniach, czy też ogólnie przy słabym oświetleniu nic lepszego nie uzyskasz. Aparacik jest typowym automatem, ustawia to co ma zapodane w sofcie i wszystko byłoby ok gdyba miał lepszą lampę, ale jej nie ma bo inaczej kosztowałby więcej. Niestety jesli chcesz robić zdięcia w słabych warunkach oświetleniowych musisz mieć aparat z manualem i dobrą zewnętrzną lampą - niestety inwestycja. Ale prawdopodobnie twój aparacik robi całkiem niezłe zdięcia w normalnych warunkach oświetlenia, czyli takich w jakich nie potrzebuje lampy.
W słabych warunkach oświetleniowych, używaj więc statywu i bez lampy - o ile da sie, bo ruchomych obiektów nie zrobisz bo bedą zamazane.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 2 listopada 2004, 00:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 4 października 2004, 02:09
Posty: 33
Lokalizacja: Białystok
Post 
poczytaj trochę a może wyciągniesz więcej ze swego aparatu

:arrow: http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=5408

a tutaj o lampie i dlaczego to tak jest

:arrow: http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=5906


wtorek, 2 listopada 2004, 01:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 28 października 2004, 19:35
Posty: 8
Post 
Dzieki ze pomoc! Jak poczytam jeszcze troche i potrenuje z aparatem to moze rzeczy ktore teraz wydaja mi sie dziwne lub bezsensu nabiora sensu. Tak czy inaczej jesli ktos tylko ma jakies uwagi albo namiary na ciekawe stronki to bede wdzieczny! Im wiecej bede wiedzial tym lepeiej


wtorek, 2 listopada 2004, 11:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL