Teraz jest piątek, 22 czerwca 2018, 11:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wysokie ISO 
Autor Wiadomość
Post Wysokie ISO
Witam. Mam jedno male pytanie, kiedy stosuje sie duze ISO? Do czego to jest potrzebne skoro wzmacnia tylko szumy?


niedziela, 7 listopada 2004, 22:40
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Np. w muzeum, gdy jest za ciemno, a lampy nie możesz użyć, bo zabraniają albo eksponat jest za szybą i flash by tylko refleksów narobił.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 7 listopada 2004, 22:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać: stosujemy wysokie ISO w celu osiągnięcia wiekszych szumów.

A tak na poważnie większe ISO = większa czułość matrycy = krótszy czas na świetlania przy tych samych warunkach oświetleniowych = możliwość strzelenia foty z ręki w sytuacjach "ciemnych".

Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 7 listopada 2004, 22:43
Zobacz profil
Post 
Przeciez wydluzenie czasu migawki da o wiele lepszy efekt przy takich fotkach pod warunkiem ze robi sie ze statywu.


niedziela, 7 listopada 2004, 22:46
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
AmigoGD napisał(a):
Przeciez wydluzenie czasu migawki da o wiele lepszy efekt przy takich fotkach pod warunkiem ze robi sie ze statywu.

Nom, a czytał waćpan co się pisze?
Bo chyba wyraźnie napisałem o strzelaniu z ręki?

( nie dość, że nie szukają, to czytać nie umieją )

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 7 listopada 2004, 22:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Tylko ze nie wszedzie mozna uzywac statywu (teoretcznie w wiekszosci kosciolow/katedr nie wolno), a poza tym nie zawsze jest czas na jego rozkladanie badz waruki nie pozwalaja na to.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 7 listopada 2004, 22:50
Zobacz profil
Post 
Waćpan czytał ale po wysłaniu swojej odpowiedzi:) Mam rozumiec ze w warunkach studyjnych wysokie ISO nie jest uzywane...


niedziela, 7 listopada 2004, 22:54
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
AmigoGD napisał(a):
Mam rozumiec ze w warunkach studyjnych wysokie ISO nie jest uzywane...

Zdecydowanie.
W studiu posiłkujesz się dużą ilością światła, więc czułość można obniżyć.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


niedziela, 7 listopada 2004, 23:00
Zobacz profil
Post 
Stokrotne dzieki!! o to wlasnie mi chodzilo. Milego wieczoru zycze:)


niedziela, 7 listopada 2004, 23:03
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 maja 2004, 13:31
Posty: 226
Post 
duze iso stosuje sie chcac uzyskac duze ziarno - jak w klasycznej fotografii :shock:

_________________
h t t p : / / s w i a t f o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 7 listopada 2004, 23:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Należy tez pamiętać że nie wszędzie można wydłużyć czas naświetlania (np. gfy na zdjęciu są ludzie to przy długich czasach będą rozmazani)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 7 listopada 2004, 23:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
:D Fajny dzisksowy avatar :!:
Wysokie iso stosujemy też gdy:
- nasza lampa błyskowa nie daje sobie rady z doświetleniem.
-chcemy zwiększyć szumy tzn uzyskać coś w rodzaju ziarna.. (taki efekt artystyczny)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 8 listopada 2004, 01:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 4 listopada 2004, 09:18
Posty: 39
Lokalizacja: Strzegom
Post 
Czyli robiąc zdjęcie powiedzmy grupce ludzi , to jaką najlepiej wykozystać czułość , zakładajać że robimy z ręki i przy dobrym oswietleniu (światło słoneczne)?

I to samo pytanie ale jeżeli zdjęcie robiłbym ze statywu?

_________________
..:::P O Z D R O W I O N K A:::..


środa, 10 listopada 2004, 19:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post 
wtyka85 napisał(a):
Czyli robiąc zdjęcie powiedzmy grupce ludzi , to jaką najlepiej wykozystać czułość , zakładajać że robimy z ręki i przy dobrym oswietleniu (światło słoneczne)?

I to samo pytanie ale jeżeli zdjęcie robiłbym ze statywu?


Najlepiej jest stosować jak najmniejsza czułość ISO. Przy dobrym oświetleniu nie ma potrzeby stosowania ISO większego niż 50, 100...

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


środa, 10 listopada 2004, 19:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja zawsze używam ISO50.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 10 listopada 2004, 19:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL