Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 08:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Co to znaczy migawka 1/1250 do 15 sekund? 
Autor Wiadomość
Post Co to znaczy migawka 1/1250 do 15 sekund?
Co to znaczy migawka 1/1250 do 15 sekund albo migawka 1/4000 do 8 sekund :?: :?: :?: :(


wtorek, 21 grudnia 2004, 21:06
Post 
ze najkrotsza migawka mozliwa do ustawienia to 1/4000 (jedna czterotysieczna sekundy) zas najdluzsza to 8 sekund.

Zaleznie od typu aparatu nie wszystkie wartosci moga byc dostepne w niektorych trybach.
Przykladowo u mnie w Fuji s5000 (dla zobrazowania):
migawka w ogole jest 2s - 1/2000s
ALE - w trybie P i Auto - od 1/4s do 1/1000s
w A - to samo
w S - 2 sekundy do 1/1000s (nie ma 1/2000, co mnie wnerwia)
w M sa wszystkie - 2s - 1/2000s
w programach tematycznych nie wiem dokladnie, 2s chyba tylko w Night, reszta 1/4s max

z tym Fuji to byl tylko przyklad, niejeden aparat tak ma, ze nie wszystkie wartosci sa zawsze dostepne - zalezy to od trybu pracy


wtorek, 21 grudnia 2004, 21:23
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
moze nie do konca tematycznie, ale tym iz w roznych nastawach ma rozne czasy, to nie wiedzialem...
szkoda :?

_________________
remanent...


wtorek, 21 grudnia 2004, 23:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 listopada 2004, 01:30
Posty: 19
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Anonymous napisał(a):
ze najkrotsza migawka mozliwa do ustawienia to 1/4000 (jedna czterotysieczna sekundy) zas najdluzsza to 8 sekund.

Zaleznie od typu aparatu nie wszystkie wartosci moga byc dostepne w niektorych trybach.
Przykladowo u mnie w Fuji s5000 (dla zobrazowania):
migawka w ogole jest 2s - 1/2000s
ALE - w trybie P i Auto - od 1/4s do 1/1000s
w A - to samo
w S - 2 sekundy do 1/1000s (nie ma 1/2000, co mnie wnerwia)
w M sa wszystkie - 2s - 1/2000s
w programach tematycznych nie wiem dokladnie, 2s chyba tylko w Night, reszta 1/4s max

z tym Fuji to byl tylko przyklad, niejeden aparat tak ma, ze nie wszystkie wartosci sa zawsze dostepne - zalezy to od trybu pracy


naprawde maksymalny czas to tylko 2 sekundy???? to jak naswietlasz zdjecia nocne na przyslonie np 8?

_________________
Zabawa mnie bawi i to jest zabawne:)

Minolta Z2, SD SanDisk 256MB, King: UV,CPL, Velbon DX-888, Samsonite, 12x Camelion-2300mAh


czwartek, 23 grudnia 2004, 04:36
Zobacz profil
Post 
nie robie ich, po prostu. Nie ma obowiazku.


wtorek, 4 stycznia 2005, 20:32
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 19:38
Posty: 18
Lokalizacja: Cieszyn
Post 
Witam wszystkich:)

Dolacze sie do teog tematu i zadam pytanie o nie co innej tresci. Prosilbym kogos aby mi wytlumaczyl, jak robic zdjecia przy 1/1000s. Jesli nastawie sobie taki czas - to monitorek LCD od aparatu jest prawie calkowicie ciemny. Przeslona przewaznie na 3.0. Jak mam sfotografowac np. jadace szybko auto w dzien, kiedy przy takim czasie zdjecie wychodzi prawie calkowicie ciemne. Sytuacje ratuje jedynie lampa blyskowa - wtedy wszystko swietnie widac. Oczywiscie lampa nie nadaje sie do fotografowania szybkich obiektow, ktore dodatkowo sa oddalone -to mija sie z celem. Prosze o pomoc. Dziekuje.

Pozdrawiam

_________________
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jestem tylko foto-amatorem.
Olympus E 500
Minolta DiMAGE S414
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


sobota, 8 stycznia 2005, 20:08
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Gość napisał(a):
nie robie ich, po prostu. Nie ma obowiazku.

~

No to stara wymówka posiadaczy Fuji... Po prostu tym sprzętem się nie da zrobić bardziej wyszukanych i trudniejszych zdjęć nocnych. Ogólnie tragedia!

:twisted:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 8 stycznia 2005, 21:00
Zobacz profil
Post 
W oly 5060 taki przypadek może zaistnieć tylko wtedy gdy jest ustawiony na "on" tzw. wyłącznik rzeczywistego obrazu dla trybu M. Działa to tak że, gdy ta opcja jest włączona to na LCD obraz jest wyświetlany z jasnością niemal dokładnie odwzorowującą to co będzie na zdjęciu-np. zmniejszam czas to obraz się przyciemnia aż do całkowitej ciemności -ale to tylko dla trybu M. W pozostałych trybach bez względu na stan tego przełącznika obraz jest widoczny chociaż jego jasność się trochę zmienia. Sprawdż więc czy masz taki przełącznik-może wystarczy go przełączyć. Pozdrawiam Aldus


sobota, 8 stycznia 2005, 21:18
Post 
Vendeur wez juz skoncz. Ty robisz nocne. Ja nie. Kupiles sprzet ktory pozwala ci robic nocne. Ja takiego nie potrzebowalem. Zejdz juz z tego Fuji bo sie nudny koles robisz. Nie dosc ze zero pojecia o moderacji to jeszcze monotematyczny. Zajmij sie swoimi nocnymi. Ogolnie jestes tragedia.


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 20:46
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2004, 19:38
Posty: 18
Lokalizacja: Cieszyn
Post 
Moze byscie sie przestali sprzeczac tylko ktos by odpowiedzial na pytania ;)

Aldus - tak, mam cos takiego ale dalej tego nie rozumiem. Pozostaje metoda prob i bledow :) Dzieki za pomoc.

_________________
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jestem tylko foto-amatorem.
Olympus E 500
Minolta DiMAGE S414
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 23:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
Vanguard napisał(a):
Jesli nastawie sobie taki czas - to monitorek LCD od aparatu jest prawie calkowicie ciemny. Przeslona przewaznie na 3.0. Jak mam sfotografowac np. jadace szybko auto w dzien,


jeżeli zdjęcie jest zbyt ciemne przy takim czasie naswietlania i nie ma możliwości użycia lampy błyskowej (która zresztą zazwyczaj wymaga dłuższego czasu synchronizacji) i nie możesz już zmniejszyć przesłony to pozostaje tylko wydłużanie czasu.

60km/h~=16.7cm/0.01s

tyle pokonuje samochód w 1/100s aleważna jest przy robieniu zdjęcia predkośćkątowa w stosunku do ciebie - im dalej jest samochód tym jest ona mniejsza. Więc odsunięcie się od poruszającego się obiektu jest pewnym sposobem pozwalającym na zrobienie zdjęcia przy dłuższym czasie naświetlania

Jest jeszcze jeden sposób ale to zależy od sprzętu jakim dysponujesz - można zmienić czułość matrycy z np iso200 na 400 to pozwala skrócić czas potrzebny do naświetlenia lecz wiąże sie to z pogorszniem jakości zdj.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 23:18
Zobacz profil
Post 
Vanguard
-czy ja Ciebie dobrze rozumiem -pytasz co zrobić żeby obraz na LCD byl jasny przy ustawieniu czasu np. 1/1000 niezależnie od przyslony/jeśli to nie jest noc/ ? To co Ci napisalem jest chyba w każdym aparacie cyfrowym-OBRAZ NA LCD musi być widoczny .I to zależy od ustawienia tego przelącznika, jeśli chcesz to OBRAZ NA LCD będzie zmienial się wraz ze zmianą expozycji aż do pelnej ciemności ,ale wtedy to raczej nie ma sensu bo i zdjęcie będzie ciemne i go nie wykadrujesz. Albo, po przelączeniu, będziesz mial caly czas możliwość podglądu na LCD nawet przy przyslonie 1/4000. Zupelnie co innego jeśli chodzi o zapisane zdjęcie-tu musi być oczywiście odpowiednia expozycja, aby zdjęcie bylo jasne. Ale to są dwie różne rzeczy .
mario 1275- Ty piszesz o tym co zrobić aby expozycja byla odpowiednia. Oczywiście masz rację .Ale OBRAZ NA LCD nie musi odpowiadać zapisanemu obrazowi bo to zależy od ustawienia aparatu /tak jest przynajmniej w 5060/. Pozdrawiam Aldus.


wtorek, 11 stycznia 2005, 00:42

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
co z tego że widać na lcd jeśli zdjęcie i tak będze ciemne??

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 11 stycznia 2005, 01:19
Zobacz profil
Post 
mario1275 napisał(a):
co z tego że widać na lcd jeśli zdjęcie i tak będze ciemne??


Mario 1277
Ano nic z tego./przynajmniej dla większości sytuacji zdjęciowych/
Ja tylko piszę że jest taki przełącznik i że warto rozumieć jego działanie. Ale nie ma obowiązku. Pozdrawiam Adus.


wtorek, 11 stycznia 2005, 11:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL