Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 05:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 jak formatować aku? nie mam funkcji rozładow 
Autor Wiadomość
Post jak formatować aku? nie mam funkcji rozładow
Witam serdecznie, właśnie kupiłem nowe akumulatorki GP 2300 do mojego Canona A60. Z tego co wiem, to powinienem je przed pierwszym użyciem sformatować, tzn. tak ze 3 razy do końca rozładować i naładować. Nie wiem tylko jak wykonać to rozładowywanie, bo moja ładowarka nie posiada takiej funkcji i niestety nie mam też dostępu do takiej ładowarki. Wymyśliłem sobie, że aku rozładowywać będę przy pomocy zwykłej latarki, tzn. po naładowaniu zaaplikuję je do latarki, włączę ją i poczekam do rana aż przestanie świecić. Potem znowu naładuje aku, rozładuję w latarce.....i tak ze 3 razy powtórze ten proces.
I teraz moje pytanie:
Czy taki pomysł jest racjonalny?
a jeżeli nie, to jak inaczej powinienem dokonać tego formatowania w mojej sytuacji?
Z góry dziękuję za każdą poradę


środa, 22 grudnia 2004, 12:16
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
pomysl jak kazdy inny - byc moze, tylko szkoda ze pierwsze trzy ladowania zuzywaja energie po nic.
naladuj do pelna, wrzuc do aparatu, pocykaj fotki, baterie padna, wtedy wrzuc do czego co mnie zrzea pradu (np latarka) rozladuje je, to ladujesz i tak w kolko.
ale kwestia ktory sposob wybierzesz, to juz zalezy od tego co wolisz.

_________________
remanent...


środa, 22 grudnia 2004, 12:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
No ja myślę że emes dobrze prawi, chodzi tylko żeby je (w miare możliwości) na maxa rozładować, a sposób w jaki to zrobisz to jest całkowicie indywidualna kwestia. Ale skoro można przy tej okazji jeszcze fot napykac to ja myślę że to dobre rozwiązanie

_________________
Canon i Nikon


środa, 22 grudnia 2004, 12:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2005, 14:03
Posty: 20
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Akumulatorkow NiMH nigdy nie rozladowywuj "NA MAXA" !!! (mozesz je wtedy zepsuc!)
zeby jest sformatowac wystarczy "zwykle" rozladowanie i naladowanie do pelna ze 3 razy.

Pamietaj tez ze aparaty NiMH nie posiadaja "efektu pamieciowego" - wiec spokojnie mozesz je doladowywac.

Polecam artykul: http://www.chip.pl/arts/n/article_119685.html

pozdrawiam.


czwartek, 3 lutego 2005, 14:23
Zobacz profil
Post 
poison napisał(a):
Akumulatorkow NiMH nigdy nie rozladowywuj "NA MAXA" !!! (mozesz je wtedy zepsuc!)
zeby jest sformatowac wystarczy "zwykle" rozladowanie i naladowanie do pelna ze 3 razy.

Pamietaj tez ze aparaty NiMH nie posiadaja "efektu pamieciowego" - wiec spokojnie mozesz je doladowywac.

Polecam artykul: http://www.chip.pl/arts/n/article_119685.html

pozdrawiam.


Wszystkie accu mają efekt pamięciowy, tylko każdy rodzaj inny. Li-ion mają najmniejszy (nie mówię o li-pol).


czwartek, 3 lutego 2005, 17:52
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL