Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 01:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Skaner plaski a skanowanie negatywow 
Autor Wiadomość
Post Skaner plaski a skanowanie negatywow
Witam Wszystkich!
Pisze do Was z malym pytaniem / klopotem. Mam skaner plaski bez zadnych przystawek. Chce wykorzystac go skanowania negatywow jak mam go przystosowac do takiej operacji? Wiem, ze jest to mozliwe ale jak?
Za porady dziekuje no i za wszelikie linki.
Jezeli wolicie pisac na mil to prosze: wiradr@wp.pl


wtorek, 11 stycznia 2005, 20:02
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 stycznia 2005, 23:26
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Z mojej wiedzy winika ze nie ma możliwości zeskanowania negatywów (slajdów) bez przystawki .....

Pozdro

_________________
-------------------------------------------------------
EOS 300D | EFS 18-55 | Tokina AT-X 287 AF Pro SV| Grip BG-E1 | 2 x CF256 | Statyw


wtorek, 11 stycznia 2005, 21:06
Zobacz profil
Post 
znalazlem wlasnie link do zdjecia ktore ukazuje przystawke do skanowania slajdow. Ja jednak wiem, ze gdzies winternecie panoszy sie Polska propozycja, jak w domu samemu zrobic taka przystawke. tego wlasnie szukam jak ktos znajdzie badz wie jak to zrobic i potrafi dokladnie opisac piszcie - wiradr@wp.pl

A to link do zdjecia o ktorym mowa wyzej

http://www.datamind.co.uk/templates/frm ... FolderId=1


wtorek, 11 stycznia 2005, 21:39
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 6 stycznia 2005, 23:26
Posty: 29
Lokalizacja: Warszawa
Post 
hehe no śliczna - Cena :) i wygląda tak tekturkowo eh - ja tez gdzieś coś słyszałem a moze sie przesłyszałem to było o mamutach ze jeszcze zyja czy jakoś tak

Pozdro

_________________
-------------------------------------------------------
EOS 300D | EFS 18-55 | Tokina AT-X 287 AF Pro SV| Grip BG-E1 | 2 x CF256 | Statyw


wtorek, 11 stycznia 2005, 22:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
jesli o mnie chodzi to z doświadczenia wiem ze skanowanie negatywów skanerem płaskim z jaką kolwiek nawet orginalną przystawką daje kiepskie efekty są skanery przeznaczone do skanowania negatywów ale ich ceny zaczynają się od ok 1800PLN- nie lepiej odżałować pare zł i dac zeskanować w fotolabie?? 8zł za 36 klatek to chyba niewiele.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 12 stycznia 2005, 00:42
Zobacz profil

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 21:14
Posty: 1
Post 
Witam, zajmuję się od dawna skanowaniem negatywów i wiem sporo na ten temat. Z najplepszego skanera płaskiego nawet z najlepszą dostępną przystawką osiągniesz efekt gorszy niż z najtańszego skanera do klisz. Skaner płaski skanuje przez szybę, przez co zdjęcia wychodzą mniej ostre, z dużą ilością szumu i z dużo gorszym oddaniem jakości oraz dynamiki kolorów.
skanery do filmów skanują bezpośrednio z emulsji kliszy więc skan zdrobiony nawet w rozdzielczości 900dpi wygląda lepiej niż skan (z płaskiego z przystawką) w rozdzielczości nawet 4800dpi.
Jeśli chcesz poskanować zdjęcia lepiej zainwestuj w skaner do klisz, niż w przystawkę, albo zajrzyj na Allegro lub Swistaka - tam skanują tanio i profesjonalnie.

jakby co, to moja oferta:
http://www.swistak.pl/aukcje/998481.html

pozdrawiam


piątek, 20 maja 2005, 15:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL