Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 10:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon A80 ,jak zrobic dobre zdjecie makro 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post Canon A80 ,jak zrobic dobre zdjecie makro
tak jak w temacie ,jestem poczatkujacym,musze zrobic wyrazne zdjecia macro , jak to wszystko poustawiac aby wyszło dobre zdjecie ,prosze o wskazówki bo narazie wychodzi mi cos takiego,zdjecie zmiejszone ale widac szumy i słabą ostrosc :( :

Obrazek


piątek, 21 stycznia 2005, 17:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
ustaw preselekcje przysłony i daj wartość f5.6 lub więcej.
Dodatkowym światłem doświetl dobrze obiekt fotografowany.
włącz MAKRO
Możesz wyłączyć AiAF i łapać ostrość centralnie na to co chcesz

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 21 stycznia 2005, 17:28
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post 
macro mam właczone ,dostosuje sie do twoich wskazówek ,tylko mam problem bo aparatu nie umiem utrzymać bez ruchu :( zawsze mi te łapy latają ,mozna cos poradzić na to zamiast statywu ? tylko nie mowcie zabym mniej pił bo nie pije wcale :D


piątek, 21 stycznia 2005, 17:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
tylko nie mowcie zabym mniej pił bo nie pije wcale

I się dziwisz że Ci się ręce trzęsą :wink: :D

A tak serio - nabądź sobie jakiś mały statywik i po kłopocie. ;)

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 21 stycznia 2005, 17:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
marcinsz0 napisał(a):
mozna cos poradzić na to zamiast statywu ?

dlatego pisałem o dodatkowym oświetleniu (jakaś lampka z biurka) żeby czasy na aparacie były np. 1/100 i wtedy spokojnie dędzie bez statywu.
Sam zrobiłem 3300 zdjęć A80 i wiem, że spokojnioe można dobre makro zrobić.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 21 stycznia 2005, 17:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
A swoja droga.. nie wiem czy konieczne bylo podpisywanie zdjecia... chyba raczej nikt sobie nie przywlaszczy 8)

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 21 stycznia 2005, 18:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 19:07
Posty: 3
Lokalizacja: GDYNIA
Post 
a dlaczego nikt z was szanowmych forumowiczów nie zaproponował przyłożenia odwróconego obiektywu np. od zenita ?? to są dopiero efekty a ostrzy sie ręcznie jak mieszkiem :D


piątek, 21 stycznia 2005, 19:13
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post 
Cytuj:
A swoja droga.. nie wiem czy konieczne bylo podpisywanie zdjecia.

8) ja te zdjecie wkleilem z mojej aukcji na allegro ,i kazde podpisuje ktore tam zamieszczam bo ludzie lubia sobie pozyczać zdjecia bez pytania


piątek, 21 stycznia 2005, 19:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ustaw ISO na 50 lub 100 , odpowiedni WB , wylacz AiAf i mozesz robic na "P" spokojnie macro (no i wlacz macro)

_________________
A60


piątek, 21 stycznia 2005, 19:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
a dlaczego nikt z was szanowmych forumowiczów nie zaproponował przyłożenia odwróconego obiektywu np. od zenita


Bo zdjęcie pokazane nie wymaga tak dużych powiększeń - poza tym odwrócony obiektyw w tym zastosowaniu jak na fotce mizłby jedną wadę - jaką - zgadnij sam

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


sobota, 22 stycznia 2005, 04:36
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post 
dziękuje wszystkim za rady ,powoli zaczynają mi dobre zdjecia wychodzic :) , jeszcze musze sie pobawić z preselekcją przysłony ale najpierw musze wydrukowac sobie instrukcje obsługi :roll: aby wiedziec co gdzie sie ustawia /tylko tusz mi sie skonczył :( /


sobota, 22 stycznia 2005, 12:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Grisza[Gen] napisał(a):
poza tym odwrócony obiektyw w tym zastosowaniu jak na fotce mizłby jedną wadę

dokładnie - głupszego pomysłu nie czytałem dawno - takie zdjęcie jak przykładowe robić z soczewkami czy odracanymi obiektywami to żarty :twisted:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 22 stycznia 2005, 13:40
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post 
taki statyw z allegro bedzie chyba super do macro no nie ?:
Obrazek


niedziela, 23 stycznia 2005, 21:16
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:58
Posty: 14
Post 
poradzcie co jeszcze mozna tu poprawic aby wyszło lepsze zdjecie , aktualnie parametry :balans bieli auto, f5.6 ,ostrosc ustawiona na "główki" frezów ,reszta parametrów na auto ,aparat na statywie i wochodzi cos takiego /wycięty fragment z oryginalnego zdjecia :
Obrazek


środa, 26 stycznia 2005, 14:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
marcinsz0 napisał(a):
poradzcie co jeszcze mozna tu poprawic aby wyszło lepsze zdjecie

Można np. probramowo lekko podostrzyć :wink:

marcinsz0 napisał(a):
ostrosc ustawiona na "główki

A jak?
Z tego co pamiętam to A80 ma albo AiAF albo centralny.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 26 stycznia 2005, 16:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL