Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 18:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Eos 300D + ostre tlo. 
Autor Wiadomość
Post Eos 300D + ostre tlo.
Witam,
mam pytanie, nikgdzie nie moge znaleźć podpowiedzi.
Jak zrobić zdjęcie Canonem Eos 300D, żeby i drugi i pierwszy plan były ostre ?

Pozdr.
Kostek


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 09:23
Post 
Witaj

Problem nie w aparacie a obiektywie. Chodzi Ci o głębie ostrości a ona jest zależna od przysłony jaką zastosujesz. Im przysłona większa (np f/22) tym wiąkszą głębie uzyskasz. Zależy to jednak od typu stosowanego obiektywu. Obiektywy szerokokątne mogą uzyskiwać duże głębie ostrości (np. od 2m do nieskończoności). Natomiast obiektywy tele mają stosunkowo małą głębie (np. od 30m do nieskończoności). Oczywiście w zależności od zastosowanej przysłony musiusz odpowiednio wydłużyć czas naświetlania.

Pozdrawiam

8) 8) stolo 8) 8)


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 09:47
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
kup kompakta... tam ostrość jest gwarantowana na wszystkich planach

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 13:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 15:34
Posty: 76
Lokalizacja: Legnica
Post 
stolo - MA RACJĘ TAK TO WŁAŚNIE JEST.
Kup kompakta... - (to chyba jakieś żarty :)) Po co zchodzić o półkę niżej ??

Bonnum - bez urazy :)

_________________
Canon EOS 300D; EF-S 18-55mm; Sigma 28-300mm MACRO; CF 256 Mb - jak na razie :-)


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 13:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
sir_morgot napisał(a):
Kup kompakta... - (to chyba jakieś żarty :))

Bonnum - bez urazy :)


Tak.. zdecydownanie to były żarty. Dobrze że ktoś to zauważył...

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 14:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 15:34
Posty: 76
Lokalizacja: Legnica
Post 
bonnum - :wink:

_________________
Canon EOS 300D; EF-S 18-55mm; Sigma 28-300mm MACRO; CF 256 Mb - jak na razie :-)


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 14:44
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
a to teraz sie fotografuje tlo? czy modelkas? :lol:

ok spoko wystarczy aby model byl bisko tla i przeslona min 10, wowczas
pierwszy plan i drogi powinny byc ostre (oczywiscie zalezy to w bardzo duzej mierze od zastosowanej ogniskowej)

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


poniedziałek, 31 stycznia 2005, 19:09
Zobacz profil
Post 
bonnum napisał(a):
kup kompakta... tam ostrość jest gwarantowana na wszystkich planach


haha...
Mam kompakta, ale nie będę sie gibał z dwoma aparatami.
Eos'a, już praktycznie rozpracowałem, nie przypuszczałem że tak szybko.
A odnośnie mojego pytanie, to muszę doprecyzować, chodziło mi o tryb automatyczny, który zagwarantuje mi oba plany ostre, czasem musze błyskawicznie ciachnąć zdjęcie, i nie ma czasu na zabawe przysłoną, a chcę uchwysić pierwszy i drugi plan.

Pozdr.
Kostek


wtorek, 1 lutego 2005, 10:51
Post 
Musisz wypraktykować jak automat ustawia parametry. Jeżeli warunki oświetleniowe nie są skrajne (np szarówka, bądź mocno zachmurzone niebo) spróbuj wykonać kilka fotek i oceń jaka jest głębia ostrości. A gdy będziesz wykonywać właściwe zdjęcie to ostrość ustawiaj nie na pierwszy plan a gdzieś pomiędzy pierwszym planem a tłem. Myślę, że lepiej jednak gdybyś korzystał z preselekcji, bo wtedy przysłonę ustawisz na maxa a czas ustyawi się automatycznie. A jeżeli na automacie będziesz robić zdjęcia to kup jakiś obiektyw szerokokątny by mieć większą głębie.

8) 8) stolo 8) 8)


wtorek, 1 lutego 2005, 11:12
Post 
Dzięks za rady mastahy !! 8)
I appreciate it :P


wtorek, 1 lutego 2005, 15:52

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
jesli chodzi o głębię ostrości to polecam też funkcję A-DEP - Preselekcja głębi ostrości
cyt.: aparat uaktywnia wszystkie siedem punktów AF i wyznacza obiekty najbiższy i najdalszy, a nastepnie nastawia ostrość, przysłonę i czas naświetlania aby obraz wszystkich obiektów widocznych przez punkty AF oraz obiektów w pośredniej odległości był ostry.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


czwartek, 3 lutego 2005, 20:58
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 17:13
Posty: 35
Lokalizacja: Częstochowa
Post 
mario1275 napisał(a):
jesli chodzi o głębię ostrości to polecam też funkcję A-DEP - Preselekcja głębi ostrości
cyt.: aparat uaktywnia wszystkie siedem punktów AF i wyznacza obiekty najbiższy i najdalszy, a nastepnie nastawia ostrość, przysłonę i czas naświetlania aby obraz wszystkich obiektów widocznych przez punkty AF oraz obiektów w pośredniej odległości był ostry.


Ja natomiast absolutnie nie polecałbym trybu ADEP. Efekty jego działania są zbyt losowe. W praktyce nigdy nie wiadomo które punkty wybrał aparat. Szczególnie gdy fotografowana scena jest jasno oświetlona, cięzko zauważyć które z 7 pkt błysnęło wobec czego efekt końcowy jest nieprzewidywalny. W praktyce najlepiej korzystać z priorytetu przesłony i centralnego pkt w połączeniu z wiedzą o głębii ostrości.

_________________
EOS 300D + Canon 18-55 + Soligor 28-210 + Tokina 28-70 PRO SV


czwartek, 3 lutego 2005, 22:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
no i przecież zawsze zostaje podgląd ostrości

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 4 lutego 2005, 00:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
Jeśli chodzi jeszcze o funkcję A-DEP - aparat mierzy odległosć od aparatu obiektów znajdujacych się w polach aktywnych wybiera obiekt najbliższy i najdalszy i jeśli to możliwe ustawia tak parametry aby ostrość objęła oba te obiekty a to znaczy że także posrednie będą ostre. Mignięcie punktów to tylko informacja w których punktach aparat "złapał" ostrość (tak samo jak przy autofocusie). Więc jedyne czym trzeba się przejmować korzystając z tej funkcji to to żeby obiekty które chcemy żeby były ostre znalazły się w aktywnych polach.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


Ostatnio edytowano czwartek, 10 lutego 2005, 20:52 przez mario1275, łącznie edytowano 2 razy

środa, 9 lutego 2005, 20:51
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 17:13
Posty: 35
Lokalizacja: Częstochowa
Post 
Śmiać się czy płakać ?

_________________
EOS 300D + Canon 18-55 + Soligor 28-210 + Tokina 28-70 PRO SV


czwartek, 10 lutego 2005, 00:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL